2012-06-08 12:14:03
Φωτογραφία για Ιόνιο: στρατιωτικά σόναρ απειλούν τις φάλαινες – Επιστολή στο Υπ. Εθνικής Άμυνας
Τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της χρήσεως σόναρ στα κητώδη όπως οι ζιφιοί (μικρές φάλαινες) κατά την διάρκεια ασκήσεων των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θέτει υπόψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Υ.Ε.Α) με επιστολή του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ζητώντας παράλληλα να πληροφορηθεί αν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα κατά την χρήση τους με σκοπό την προστασία των ζώων αυτών.

Με αφορμή την επιστολή προς το Υ.Ε.Α. ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Η χρήση των σόναρ σε ασκήσεις πολεμικών σκαφών και η προκαλούμενη από αυτά υποθαλάσσια ηχορύπανση έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες στους πληθυσμούς των φαλαινών. Συγκεκριμένα, τα ζώα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εκπομπές σόναρ, που χρησιμοποιούνται από το πολεμικό ναυτικό. Η επίδραση τους είναι τόσο ισχυρή που προκαλεί τον τραυματισμό και πολύ συχνά τον θάνατό τους. Περιπτώσεις φαλαινών που εξοκείλουν ή βρίσκονται τραυματισμένες έχουν αναφερθεί επανειλημμένα ως αποτέλεσμα της χρήσεως σόναρ από πολεμικά σκάφη Τα τελευταία χρόνια στις Ελληνικές ακτές έχουν καταγραφεί 40 εκβρασμοί. Οι φάλαινες που έχουν πληγεί από την χρήση τέτοιων συσκευών δεν είναι μόνο αυτές που ξεβράζονται, αλλά πιθανόν πολύ περισσότερες είναι αυτές που έχουν χαθεί μέσα στο νερό.


Τα κητώδη σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας, ενώ αποτελούν προτεραιότητα της συμφωνίας ACCOBAMS, (Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την παρακείμενη ζώνη του Ατλαντικού) της οποίας η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέλος και έχει υποχρέωση να τη σεβαστεί.»

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό, με αφορμή τον μαζικό εκβρασμό ζιφιών που εντοπίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στις ακτές της Κέρκυρας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute, με επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ ζήτησαν από το Υπουργείο να σχεδιάσει και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Στις 30 Νοεμβρίου 2011, εννέα ζιφιοί (Ziphius cavirostris, θαλάσσια κητώδη μεσαίου μεγέθους), εκβράστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας, και δύο στις απέναντι ακτές της Ιταλίας. Επί τόπου βρέθηκε άμεσα ομάδα επιστημόνων του «Θάλασσα» καθώς και ειδικευμένοι κτηνίατροι για τη διενέργεια νεκροψίας σε δύο από τα εννέα ζώα που εκβράστηκαν στις ελληνικές ακτές. Τα δείγματα εστάλησαν στο εξειδικευμένο τμήμα του Πανεπιστημίου των Κανάριων Νήσων Ισπανίας και στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική παθολογική αναφορά του Πανεπιστημίου των Κανάριων Νήσων και τα αποτελέσματα παθολογοανατομικής εξέτασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και στα δύο ζώα, εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα εμβολής αέρα και στοιχεία που παραπέμπουν σε νόσο εξ αποσυμπιέσεως (νόσο των δυτών). Τα επιστημονικά συμπεράσματα των νεκροψιών οδηγούν στην ασφαλή υπόθεση, ότι η πιο πιθανή αιτία αυτού του μαζικού εκβρασμού ζιφιών είναι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων. Σημειώνεται ότι την ημέρα εκβρασμού των ζιφιών πραγματοποιήθηκαν ναυτικές ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ