2018-11-11 13:57:16
Φωτογραφία για ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΜΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ. Επιστολή στο kranosgr του πρ. Κοσμήτορα της ΣΣΕ Καθηγητή Ανδρέα Δημητρίου
Αγαπητή σύνταξη του KRANOSGR θα ήθελα, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για τη δημοσίευση της επιστολής μου για την (αρχική) παράλειψη των μελών του Διδακτικού Προσωπικού των ΑΣΕΙ από τα αναδρομικά των μελών του Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Παιδαγωγικών Ακαδημιών, η οποία, τελικά, απεφεύχθη, είμαι σίγουρος, χάρη και στη δική σας υποστήριξη.

Θα μου επιτρέψτε, όμως επίσης, να παρατηρήσω πως με την επιψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορά στα λεγόμενα αναδρομικά, διότι, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία εφάπαξ χορήγηση αποζημίωσης, σε αντιστάθμισμα των απωλειών εισοδήματος που επέφεραν τα μνημόνια, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράτυπο, όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, η Κυβέρνηση και, ειδικότερα, το ΥΠΕΘΑ παρέλειψε να θεραπεύσει τη θεσμική αναντιστοιχία των μελών του Διδακτικού Προσωπικού των ΑΣΕΙ με τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ κι ας παράγουν ισότιμο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα μεταξύ τους που καταλήγει και στην απονομή ισότιμων πτυχίων, κατά την κειμένη νομοθεσία. Έτσι, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα:


«Με ποια νομική διάταξη δύο ανόμοιες θεσμικά κατηγορίες Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ) μπορούν να παράγουν και να προσφέρουν ισότιμο μεταξύ τους εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, απονέμοντας και ισότιμα πτυχία;»

Υπάρχει, άραγε, κάποιος αρμόδιος να δώσει τεκμηριωμένη και πειστική απάντηση στο εν λόγω βασικό ερώτημα ή θα παραμείνει να αιωρείται προς δόξα μίας παρωχημένης αντίληψης, που εξακολουθεί να θεωρεί τις πανεπιστημιακές «έδρες» αρμοδιότερες από τις Στρατιωτικές Σχολές για να διδάξουν την Επιστήμη του Πολέμου;

Να επισημάνω πως, μόλις πρόσφατα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εξήρε το σύνθετο και μεγάλου επιπέδου έργο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την ευκαιρία της έκτακτης πανηγυρικής συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών για τη συμπλήρωση 190 ετών από την ίδρυση της (1828-2018) που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο της Ακαδημίας.

«Στο πέρασμα δύο σχεδόν αιώνων από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Σχολή Ευελπίδων αποτέλεσε τον τροφοδότη του Έθνους, με στελέχη που αγωνιζόμενα θυσιάσθηκαν για ανώτερα ιδανικά, κοσμώντας τις σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας με λάμψη και ηρωισμό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

«Πλείστα είναι», είπε, «τα παραδείγματα στη διαδρομή του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που Αξιωματικοί δρώντας ακόμα και πάνω από τα όρια του καθήκοντος, αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ελευθερία του ελληνικού λαού. Δεν υπερέβησαν το καθήκον τους, αλλά του έδωσαν συγκεκριμένο περιεχόμενο, γράφοντας έτσι Ιστορία. Ο αγώνας για την ελευθερία, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος, η Αντίσταση στην Κατοχή, ανέδειξαν την μεγάλη εθνική αξία της Σχολής και την προσήλωση του προσωπικού της, σε συλλογικό επίπεδο, στα εθνικά ιδεώδη. Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη του τακτικού στρατού, προερχόμενα από τη ΣΣΕ, στελέχωσαν τα ηγετικά κλιμάκια της μεγάλης Εθνικής Αντίστασης στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής την περίοδο 1941-1944, οργάνωσαν τον αγώνα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. (…)

«(…) Η ιστορική μνήμη αποτελεί συστατικό στοιχείο της έννοιας και του περιεχομένου της Εθνικής Άμυνας. Η ιστορική μνήμη αποτελεί την ψυχή της Εθνικής Άμυνας. Με αυτή την έννοια είναι εθνική μνήμη».

«Οι σημερινοί Ευέλπιδες, οι αυριανοί αξιωματικοί και ηγήτορες του Στρατού Ξηράς, αποτελούν το αύριο, το μέλλον της Εθνικής Άμυνας με ορίζοντα το 2050. Αυτοί θα κρατούν τη σκυτάλη που ξεκίνησε το 1828 και θα τη φέρουν μέχρι τα μισά του 21ου Αιώνα. Βαρύ αλλά ωραίο φορτίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.     

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας διαβεβαίωσε ότι η συνεχής αναβάθμιση της παρεχομένης από τις Στρατιωτικές Σχολές εκπαίδευσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Στηρίζουμε το έργο όλων των Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την παρεχόμενη εκπαίδευση και τις δραστηριότητες αυτών και θα εξακολουθήσουμε να συμβάλουμε έμπρακτα στη βελτίωση της ακαδημαϊκής και υπηρεσιακής σας καθημερινότητας», κατέληξε.

«Εμείς, ως εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, σας διαβεβαιώνουμε ότι προσφέρουμε το μέγιστο της φροντίδας μας και των προσπαθειών μας, μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ώστε να λαμβάνετε την καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση στους τομείς της και τους χώρους της στρατιωτικής δραστηριότητας», επισήμανε με τη σειρά της η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, απευθυνόμενη στους παρισταμένους νέους Ευέλπιδες.

«Το υψηλό σας επίπεδο και οι κορυφαίες επιδόσεις σας είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, σήμερα και στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε ότι «η των Ευελπίδων Σχολή, σήμερα, συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε το 1828 και αποτελεί την εγγύηση της συνέχειας και της διαφύλαξης των Ιερών και των Οσίων της Φυλής μας».

Να υπενθυμίσω πως την παραδοχή αυτής της σημαντικότητας της Στρατιωτικής Σχολής είχε συνειδητοποιήσει και ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος θέλοντας να πλαισιώσει το Τακτικό Σώμα του Ελληνικού Στρατού με ικανά και καλά εκπαιδευμένα στελέχη, προχώρησε, την 1η Ιουλίου του 1828, στην ίδρυση Στρατιωτικής Σχολής, την οποία ονόμασε Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), για να υποδείξει στους Έλληνες ότι οι ελπίδες της Ελλάδος στηρίζονται στους μορφωμένους Αξιωματικούς, όπως αναφέρει ο Καθηγητής της Στρατιωτικής Ιστορίας στη ΣΣΕ Ανδρέας Καστάνης στο ιστορικό λεύκωμα «Ο Εύελπις».

Ως πρότυπο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο Ιωάννης Καποδίστριας έθεσε την Ecole Polytechnique (Γαλλική Πολυτεχνική Σχολή), η οποία είχε ιδρυθεί το 1794 από το Ναπολέοντα, για να εκπαιδεύει ηγέτες με γνωστικό υπόβαθρο την πολυεπιστημονική σκέψη.

Παράλληλα με την επιστημονική γνώση, η Ecole Polytechnique της Γαλλίας είχε διευθετηθεί για να αναπτύσσει και τη συνείδηση των σπουδαστών της και, ιδιαίτερα, την πίστη στις αξίες της ακεραιότητας και της αίσθησης του καθήκοντος, καθώς και του δημοσίου συμφέροντος, που αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της βαθιά ριζωμένης κουλτούρας της.

Το ρόλο αυτόν είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος Ναπολέων, το 1804, με τη χορήγηση του στρατιωτικού καθεστώτος της και την παραχώρηση του σχολείου: «Για την πατρίδα, την επιστήμη και τη δόξα» (Pour la Patrie, les Sciences et la Gloire).

Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία για όσους σέβονται και τιμούν τους καταξιωμένους έμπρακτα θεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

11 Νοεμβρίου 2018

Καθ. Ανδρέας Δημητρίου

πρ. Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αύξηση...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αύξηση...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ