2018-12-22 11:28:08
Φωτογραφία για Ρέντσο Πιάνο: Ο αρχιτέκτονας του Pompidou και του Ιδρύματος Νιάρχου σχεδιάζει τη νέα γέφυρα της Γένοβας
Η νέα γέφυρα θα αντικαταστήσει τη Μοράντι της οποίας κατάρρευση στοίχισε τη ζωή 43 ανθρώπων - «Νίκησε» τον Σαντιάγο Καλατράβα - Ο Πιάνο έχει σχεδιάσει πλήθος κτιρίων

όπως το δικαστικό μέγαρο του Παρισιού,  αλλά και την πλατεία Potsdamer στο Βερολίνο

Ένα σχέδιο του πιο διάσημου εν ζωή Ιταλού αρχιτέκτονα, του Ρέντσο Πιάνο, επέλεξαν οι Αρχές της Γένοβας για την την κατασκευή μίας νέας γέφυρας  που θα αντικαταστήσει τη γέφυρα Μοράντι, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Αύγουστο, παρασύροντας στον θάνατο 43 ανθρώπους.

Η γέφυρα Μοράντι, ένα έργο της δεκαετίας του ’60, κατέρρευσε λόγω κακοτεχνιών και ελλιπούς συντήρησης.

Ο Πιάνο, 81 ετών, είχε καταθέσει την πρότασή του στον Σεπτέμβριο για την κατασκευή της νέας γέφυρας.

"Αυτή θα αντέξει χίλια χρόνια και θα κατασκευαστεί από ατσάλι. Θα έχει τα στοιχεία του σχεδίου μιας βάρκας, γιατί αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη Γένοβα», είχε δηλώσει τότε περιγράφοντας τη νέα γέφυρα ως μια εξορθολογισμένη, φωτεινή, λευκή κατασκευή.


Το συμβόλαιο ανατέθηκε σε μια κοινοπραξία τριών ιταλικών κατασκευαστικών εταιρειών, των Salini Impregilo, Fincantieri και Italferr.

Ο Πιάνο είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του άλλου διάσημου ευρωπαίου αρχιτέκτονα, του Σαντιάγκο Καλατράβα, αλλά τελικά αναδείχθηκε νικητής και ανέλαβε το έργο προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ.

Ο Πιάνο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το νέο δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.

Ο μαέστρος της Αρχιτεκτονικής

Ο "μαέστρος της αρχιτεκτονικής", όπως αποκαλούν τον 81χρονο Πιάνο έχει ξεχωρίσει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες χάρη στην ικανότητά του να προσαρμόζει τον σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων, διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

Ο Ρέντσο Πιάνο δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα.

Ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, συναντώντας τα εμπόδια του προγράμματος, σπρώχνοντας τα όρια της τεχνολογίας, αλλά πάντα ανταποκρινόμενος ευαίσθητα στην τοπογραφία και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας του κτιρίου. Συμπερασματικά, αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι η ικανότητα του να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

Στα κτίρια που έχει σχεδιάσει συγκαταλέγονται ακόμη το Menil Collection στο Χιούστον, το Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Ίδρυμα Beyeler στην Ελβετία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, την Πλατεία Potsdamer στο Βερολίνο, το Αμφιθέατρο Parco Della Musica στη Ρώμη, τη Βιβλιοθήκη Morgan στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Φυσικής και Επιστήμης (newMetropolis) στο Άμστερνταμ και πολλά άλλα.

Το σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο του Ρέντσο Πιάνο του έχει αποφέρει βραβεία όπως, το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο της Αρχιτεκτονικής (1989), υο Βραβείο Kyoto (1990), την νακήρυξη του ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Αρχιτεκτονική (1994), το αρχιτεκτονικό Βραβείο Priktzer (1998), το χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (2002) και το χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου των Αρχιτεκτόνων (2008).
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ