2024-08-15 22:39:39
Φωτογραφία για Μια νέα σιδηροδρομική γέφυρα στο Κασμίρ  θα μπορούσε να δώσει στην Ινδία  στρατηγικό πλεονέκτημα στην ταραγμένη  περιοχή
Χτισμένη πάνω από τον ποταμό Chenab, η γέφυρα είναι 35 μέτρα ψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ

Η ψηλότερη μονότοξη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο πρόκειται να συνδέσει την περιοχή της κοιλάδας στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία με την υπόλοιπη χώρα με τρένο για πρώτη φορά.

Ρεπορτάζ από Τζαμού και Κασμίρ

για το BBC

Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια για να ολοκληρώσουν οι ινδικοί σιδηρόδρομοι τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Chenab στην περιοχή Reasi του Jammu.

Το έργο υποδομής της έκθεσης είναι 35 μέτρα ψηλότερο από τον Πύργο του Άιφελ και το πρώτο τρένο στη γέφυρα πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα μεταξύ των περιοχών Bakkal και Kauri.

Η γέφυρα είναι μέρος μιας σιδηροδρομικής γραμμής παντός καιρού μήκους 272 χιλιομέτρων (169 μίλια) που θα περάσει από το Τζαμού, καταλήγοντας τελικά μέχρι την κοιλάδα του Κασμίρ (δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση). Επί του παρόντος, η οδική σύνδεση με την κοιλάδα του Κασμίρ συχνά αποκόπτεται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι έντονες χιονοπτώσεις οδηγούν σε εμπλοκές στον αυτοκινητόδρομο από το Τζαμού.


Οι ειδικοί λένε ότι η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα δώσει στην Ινδία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα κατά μήκος της ταραγμένης συνοριακής περιοχής.

Η περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ υπήρξε σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εδώ και δεκαετίες. Οι γείτονες με πυρηνικά όπλα έχουν πολεμήσει δύο πολέμους για αυτό από την ανεξαρτησία του το 1947. Και οι δύο διεκδικούν πλήρως το Κασμίρ, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματα του.

Μια ένοπλη εξέγερση κατά της κυριαρχίας του Δελχί στην περιοχή που διοικείται από την Ινδία από το 1989 έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Η γέφυρα είναι μέρος ενός σιδηροδρομικού έργου που στοχεύει στη σύνδεση της κοιλάδας του Κασμίρ με την υπόλοιπη Ινδία

«Η σιδηροδρομική γέφυρα θα επιτρέψει τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού όλο το χρόνο στις παραμεθόριες περιοχές», δήλωσε ο Giridhar Rajagopalan, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Afcons Infrastructure, του εργολάβου των ινδικών σιδηροδρόμων που κατασκεύασε τη γέφυρα.

Αυτό θα βοηθήσει την Ινδία να εκμεταλλευτεί έναν «στρατηγικό στόχο διαχείρισης οποιουδήποτε τυχοδιωκτισμού από το Πακιστάν και την Κίνα [με τις οποίες μοιράζεται τεταμένες σχέσεις] στα δυτικά και βόρεια σύνορα», δήλωσε ο Shruti Pandalai, ειδικός σε στρατηγικές υποθέσεις.

Επί τόπου, το συναίσθημα για το έργο είναι πιο διαφοροποιημένο. Κάποιοι ντόπιοι, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, είπαν ότι η κίνηση θα βοηθήσει σίγουρα στη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων, κάτι που θα τους ωφελούσε. Αλλά ανησυχούν επίσης ότι θα ήταν ένας τρόπος για την ινδική κυβέρνηση να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στην κοιλάδα.

Η σιδηροδρομική γραμμή αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης επέκτασης υποδομής - μαζί με περισσότερα από 50 άλλα έργα αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και ηλεκτρικής ενέργειας - από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi, η οποία αφαίρεσε το Τζαμού και το Κασμίρ από το ειδικό καθεστώς και χώρισε την πολιτεία σε δύο ομοσπονδιακά διοικούμενα εδάφη. 2019.

Η αμφιλεγόμενη κίνηση συνοδεύτηκε από μια πολύμηνη καταστολή ασφαλείας που πυροδότησε τεράστιο θυμό στην περιοχή. Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει επιφέρει αρκετές διοικητικές αλλαγές που θεωρούνται ως προσπάθειες να ενσωματώσει το Κασμίρ πιο στενά με την υπόλοιπη Ινδία.

Η κ. Pandalai προσθέτει ότι ενώ τα σχέδια της Ινδίας για την περιοχή θα καθοδηγούνται φυσικά από τους «στρατηγικούς της στόχους», πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις «τοπικές ανάγκες και το πλαίσιο».

Υπάρχει ισχυρή παρουσία ασφαλείας στο Τζαμού και Κασμίρ

Η κατασκευή της γέφυρας Chenab εγκρίθηκε το 2003, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις και χαμένες προθεσμίες λόγω της ύπουλης τοπογραφίας της περιοχής, των ανησυχιών για την ασφάλεια και των δικαστικών υποθέσεων.

Οι μηχανικοί που εργάζονταν στο έργο έπρεπε να φτάσουν στην απομακρυσμένη τοποθεσία με τα πόδια ή με μουλάρι κατά τα πρώτα στάδια της κατασκευής.

Τα Ιμαλάια είναι μια νεαρή οροσειρά και τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά τους δεν έχουν ακόμη πλήρως κατανοηθεί. Η γέφυρα βρίσκεται σε μια άκρως σεισμική ζώνη και οι ινδικοί σιδηρόδρομοι έπρεπε να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες μελέτες εξερεύνησης, τροποποιώντας το σχήμα και τις καμάρες της για να εξασφαλίσουν ότι η γέφυρα θα μπορούσε να αντέξει προσομοιωμένες ταχύτητες ανέμου έως και 266 km/h.

«Τα logistics ήταν μια άλλη μεγάλη πρόκληση δεδομένης της δυσπρόσιτης τοποθεσίας και των στενών δρόμων. Πολλά από τα εξαρτήματα της γέφυρας κατασκευάστηκαν και κατασκευάστηκαν επί τόπου», είπε ο κ. Rajagopalan.

Εκτός από τις μηχανικές επιπλοκές, οι σιδηρόδρομοι έπρεπε να σχεδιάσουν μια κατασκευή αντιεκρηκτική. Ο Άφκονς ισχυρίζεται ότι η γέφυρα μπορεί να αντέξει μια ισχυρή "έκρηξη έως και 40 κιλών TNT" και τα τρένα θα συνέχιζαν να κινούνται, αν και με μικρότερες ταχύτητες, ακόμη και αν υπήρχε ζημιά ή χτυπηθεί μια κολόνα.

Οι ειδικοί λένε ότι η δυνατότητα σύνδεσης παντός καιρού με την κοιλάδα του Κασμίρ θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία της περιοχής μια ώθηση που χρειάζεται τόσο πολύ.

Η κακή συνδεσιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της κοιλάδας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αγροκτήματα.

Επτά στους 10 κατοίκους του Κασμίρ ζουν από την καλλιέργεια ευπαθών φρούτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών Observer.

Ο Ubair Shah, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ψύξης του Κασμίρ στην περιοχή Pulwama στο νότιο Κασμίρ, είπε ότι ο αντίκτυπος της σιδηροδρομικής σύνδεσης μπορεί να είναι «τεράστιος».

Αυτήν τη στιγμή, τα περισσότερα από τα δαμάσκηνα και τα μήλα που είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις του κατευθύνονται σε αγορές σε βόρειες πολιτείες όπως η Haryana, το Punjab και το Δελχί. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα δώσει στους αγρότες πρόσβαση στη νότια Ινδία, κάτι που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην αύξηση των εισοδημάτων τους, είπε.

Επτά στους 10 κατοίκους του Κασμίρ ζουν από την καλλιέργεια ευπαθών φρούτων, σύμφωνα με μια έκθεση

Ωστόσο, χωρίς καλύτερη συνδεσιμότητα τελευταίου μιλίου, δεν περιμένει μια γρήγορη στροφή στο σιδηροδρομικό φορτίο.

«Ο πλησιέστερος σταθμός απέχει 50χλμ. Θα πρέπει πρώτα να στείλουμε τα προϊόντα στο σταθμό, μετά να τα ξεφορτώσουμε και να τα φορτώσουμε ξανά στο τρένο. Είναι υπερβολικός χειρισμός. Με τα φθαρτά πρέπει να προσπαθήσετε να το ελαχιστοποιήσετε», είπε ο κ. Σαχ.

Το έργο αναμένεται επίσης να ενισχύσει τα έσοδα από τον τουρισμό της περιοχής.

Τα εντυπωσιακά τουριστικά σημεία του Κασμίρ έχουν δει μια πρόσφατη αύξηση των αφίξεων παρά την απομακρυσμένη περιοχή της περιοχής. Ένα απευθείας τρένο μεταξύ του Τζαμού και του Σριναγκάρ του Κασμίρ όχι μόνο θα ήταν φθηνότερο, αλλά και θα μείωνε στο μισό τον χρόνο ταξιδιού, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στον τουρισμό μια περαιτέρω ώθηση.

Θα υπάρξουν επίσης αρκετές προκλήσεις.

Το Κασμίρ συνεχίζει να πλήττεται από περιστατικά βίας. Μια πρόσφατη έξαρση της μαχητικής δραστηριότητας - η οποία φαίνεται να έχει μετατοπιστεί από την κοιλάδα του Κασμίρ στη σχετικά πιο ήρεμη περιοχή Τζαμού - προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Τον Ιούνιο, εννέα Ινδουιστές προσκυνητές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου στο Ρεάσι - όπου βρίσκεται η γέφυρα - σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις μαχητών των τελευταίων ετών. Υπήρξαν πολλές άλλες επιθέσεις κατά του στρατού και των πολιτών.

Οι ειδικοί λένε ότι τέτοια περιστατικά είναι μια υπενθύμιση της ευθραυστότητας της ειρήνης εδώ - και χωρίς σταθερότητα, τα έργα συνδεσιμότητας θα πήγαιναν μόνο τόσο μακριά στην αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ