2019-01-28 21:31:35
Φωτογραφία για Η ESA προετοιμάζει τους αστροναύτες για να κινηθούν στην επιφάνεια της Σελήνης, του Άρη, αλλά και παραπέρα
Η Ευρώπη προετοιμάζεται να πάει στη Σελήνη, όμως αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το πώς θα κινηθούν οι αστροναύτες όταν συμβεί αυτό. Παρά τις αποστολές Apollo, λίγα είναι γνωστά σχετικά με το τι σημαίνει η σεληνιακή βαρύτητα για τα σώματα των ανθρώπων. Η ομάδα διαστημικής ιατρικής της ESA εργάζεται για να βρει απάντηση στο πρόβλημα αυτό μέσω μιας σειράς μελετών. Το επίπεδο βαρύτητας στη Σελήνη είναι περίπου το ένα έκτο (1/6) αυτό της Γης και έτσι οι αστροναύτες των αποστολών Apollo δεν αιωρούνταν όπως κάνουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), αλλά έτειναν να αναπηδούν μάλλον παρά να βαδίζουν.Ενώ έχει πραγματοποιηθεί πολύ έρευνα πάνω στις επιδράσεις της μικροβαρύτητας όπως αυτή βιώνεται στο ΔΔΣ, η φυσιολογική επίδραση της εργασίας στη βαρύτητα της Σελήνης παραμένει άγνωστη. Η μελέτη των αποτελεσμάτων της σεληνιακής βαρύτητας θα βοηθήσουν να προσδιοριστούν εν δυνάμει κίνδυνοι και να δημιουργηθούν μέτρα για να κρατήσουν τους αστροναύτες σε καλή φόρμα και υγιείς
. Το πώς η μικροβαρύτητα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα ερευνάται με μελέτες κατάκλισης που αναδημιουργούν ορισμένες καταστάσεις που συνδέονται με το να ζει κάποιος/α στο διάστημα, τοποθετώντας τα άτομα στο κρεβάτι με το κεφάλι τους κάτω από το οριζόντιο επίπεδο. Οι μελέτες αυτές δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα προσαρμόζεται στη ζωή σε έλλειψη βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα των οστών και την απώλεια μυών, για αυτό και οι αστροναύτες προβλέπεται να γυμνάζονται καθημερινά όταν είναι σε τροχιά.

Για να βοηθηθούν, τα μέλη της ομάδας των επιστημόνων της ESA, να λάβουν απαντήσεις σε ορισμένες από τις ερωτήσεις, όπως πώς η σεληνιακή βαρύτητα μπορεί να επηρεάζει τη εμβιομηχανική του βαδίσματος, του τρεξίματος και της αναπήδησης, η ομάδα – σε συνεργασία με το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR και άλλους ακαδημαϊκούς συνεργάτες – διεξήγαγε την πρώτη «Μελέτη κίνησης σε χαμηλή βαρύτητα» το 2017. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένας κάθετος κυλιόμενος τάπητας για να προσομοιώσει διάφορα επίπεδα μειωμένης βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης ασχολήθηκαν με μοτίβα κίνησης, τη μυϊκή δραστηριότητα, τις δυνάμεις αντίδρασης του εδάφους και πτυχές της λειτουργίας του Αχίλλειου τένοντα.

Η δεύτερη φάση της μελέτης θα διεξαχθεί με τη χρήση του ARGOS (Active Response Gravity Offload System) της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Houston, που επιτρέπει ένα μεγαλύτερο εύρος κάθετων κινήσεων. Αυτό θα βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν τα μέγιστα ύψη αναπήδησης, μαζί με το τι δυνάμεις και καταπονήσεις θα υπάρξουν στους μυς και τα οστά των αστροναυτών. Δείτε το video:

Ένα παρόμοιο με το ARGOS σύστημα πρόκειται να διαμορφωθεί ως τμήμα της νέας εγκατάστασης στο κέντρο αστροναυτών της ESA, γνωστό ως Luna 2. Η έρευνα στην κίνηση σε χαμηλή βαρύτητα θα χρησιμοποιηθεί να αποκτηθεί εμπειρία και θα προετοιμάσει για επιχειρήσεις επιφανείας στη Σελήνη, τον Άρη, σε αστεροειδείς και παραπέρα.

Πηγή: ESA  egno.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η διατροφική αξία των κάσιους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η διατροφική αξία των κάσιους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ