2012-06-11 08:15:02
Φωτογραφία για Πέντε μικροί «δράκοι» γύρω από την οικονομία
Η αλήθεια για δανεισμό, κούρεμα, συντάξεις, μετενέργεια και βοήθεια από τους τρίτους

Tων Μπαμπη Παπαδημητριου, Χριστινας Kοψινη, Σωτηρη Nικα

Οι μύθοι δεν τελειώνουν. Ούτε και η συζήτηση, την οποία, ευτυχώς, προκαλούν. Με τους πέντε ακόμη «δράκους», που ακολουθούν, ολοκληρώνεται η προσπάθεια να θυμηθούμε πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να μας πείσουν ότι όλα είναι εύκολα, αρκεί να 1. «Αν σταματήσουν τα δάνεια του Μνημονίου από την Ευρώπη, θα μας βοηθήσουν με δάνεια χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα»

Πρόκειται για μύθο που στο πρώτο μισό του έρχεται απευθείας από τις πρώτες ημέρες του ελληνικού κράτους, ενώ στο δεύτερο σκέλος του καλλιεργήθηκε μερικούς μήνες πριν η Ελλάδα υποχρεωθεί να μπει στο Μνημόνιο. Είναι επίσης σωστό ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έλαβε πρόσφατα μικρό δάνειο σταθεροποίησης. Μετά όμως τις ζημίες που προκάλεσε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και ανάλογες ζημίες από δάνεια, η Κύπρος ετοιμάζεται να προσφύγει σε κοινή ευρωπαϊκή βοήθεια, επειδή οι τράπεζές της αναζητούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους ποσό όχι μεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερα ποσά και μόνον σε ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί κανείς να ελπίζει.


Πρόσφατα, στο πλαίσιο της συνάντησης των 7 μεγάλων κρατών (G7), οι αρχηγοί και των δύο κρατών ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ. Το πραγματικό ενδιαφέρον από τις χώρες αυτές βρίσκεται σε επενδύσεις στην Ελλάδα και εξαγορές ελληνικών μονάδων που προτείνονται προς ιδιωτικοποίηση. Ομως, οι ίδιοι που καλλιεργούν τον μύθο της «από μηχανής βοήθειας», είναι εκείνοι που αρνούνται με πείσμα την οποιαδήποτε πώληση κρατικής περιουσίας. Κατά τα λοιπά, η υποστήριξη της Ελλάδας μπορεί να γίνει απευθείας στη διεθνή αγορά ομολόγων και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ωστόσο, ελάχιστοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα το 2011 ή σήμερα. Μετά το PSI και την ελάφρυνση του χρέους τα νέα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 10% της αξίας τους. Δηλαδή, ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ πωλείται στα 10 ευρώ και κανείς δεν ενδιαφέρεται...

2. «Η λιτότητα στην Ελλάδα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές της Γερμανίας. Ιδιαίτερα στις στρατιωτικές προμήθειες».

Η λιτότητα στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στους κατοίκους της. Η Γερμανία δεν πρόκειται να πληγεί ιδιαίτερα. Τα νούμερα δεν αφήνουν αμφιβολίες. Το 2011 η Ελλάδα αγόρασε το 0,48% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών. Πριν από την κρίση, το μερίδιο της Ελλάδας στις γερμανικές εξαγωγές ήταν κοντά στο 0,8% του συνόλου. Ακόμη κι αν σταματούσαν εντελώς, η ζημιά θα ήταν μικρή στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας. Αλλωστε, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στην Ευρώπη. Επομένως, ενώ είναι βέβαιο ότι η κατάρρευση της Ελλάδας θα συνταράξει τη διεθνή οικονομία, από το καλάθι των γερμανικών πωλήσεων θα έλειπε ένα πολύ μικρό κομμάτι.

3. «Το χρέος δεν μειώθηκε μετά το κούρεμα».

Η αλήθεια είναι ότι κουρεύτηκε αρχικό χρέος 199 δισ., το οποίο μειώθηκε σε 92,2 δισ. Αρα το κούρεμα ανήλθε σε 106,4 δισ. Δυστυχισμένοι μάρτυρες όσοι είχαν παρόμοια ομόλογα. Ομως, είναι αλήθεια ότι το συνολικό χρέος δεν μειώθηκε κατά το ίδιο ποσό. Γιατί χρειάστηκε να δανειστούμε 25 δισ. για να καλυφθεί η ζημιά που προκάλεσε το κούρεμα στις τράπεζες. Προσέξτε τα στοιχεία, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στον διπλανό πίνακα. Η κεντρική κυβέρνηση είχε αναλάβει, μέχρι την 30ή Απριλίου, χρέη ύψους 304,4 δισ. ευρώ. Πριν από το PSI το χρέος ήταν 368 δισ. ευρώ. Για να μειωθεί κατά 53,5% το χρέος των 199 δισ., εκδόθηκαν νέα ομόλογα για το υπόλοιπο (62,6 δισ. συν 29,6 δισ.) και να πληρωθούν οι τρέχοντες τόκοι (4,8 δισ). Επιπλέον, έπρεπε να καλυφθεί η τρύπα που άνοιξε στις τράπεζες, ώστε οι καταθέτες να είναι ασφαλείς (25 δισ.). Στο μεταξύ, μέχρι πέρυσι, πήραμε 73,6 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο, με τα οποία εξοφλήσαμε παλαιά δάνεια και καλύψαμε το κρατικό έλλειμμα. Παρομοίως πήραμε άλλες δύο δόσεις εφέτος (7,5+3,3 δισ.). Ενα άλλο μέρος των χρεών μας βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, από τότε, πριν από το Μνημόνιο, που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα με την ελπίδα να μην καταρρεύσει η αγορά ομολόγων.

4. «Αν καταργηθεί το Μνημόνιο θα αποκατασταθούν οι συντάξεις στα παλαιά τους επίπεδα».

Η προεκλογική υπόσχεση για αποκατάσταση των συντάξεων θα αποδειχθεί μύθος εάν δεν μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι απασχολούμενοι να τροφοδοτήσουν με νέους πόρους τα ασφαλιστικά Ταμεία. Εάν η ίδια η πραγματική οικονομία δεν χρηματοδοτήσει το σύστημα καμία αύξηση, ακόμη και αν νομοθετηθεί, δεν είναι δυνατόν να γίνει. Αλλωστε, οι μεγάλες διαρροές πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα προέρχονται από την αύξηση της ανεργίας. Τουλάχιστον 350.000 πρόσθετοι πρώην εργαζόμενοι, σε σχέση με το επίπεδο ανεργίας πριν από την κρίση, σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τα συνταξιοδοτικά Ταμεία. Σήμερα το ΙΚΑ εξασφαλίζει πόρους για την κύρια σύνταξη μόνο από εσωτερικό δανεισμό. Στα επικουρικά, που έχουν ενοποιηθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, οι υπάρχοντες πόροι υπολογίζεται ότι επαρκούν μόνο για ενάμισι έτος. Ακόμη και οι φορείς που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου οδηγούνται σε μείωση παροχών. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση εξελίσσεται όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ότι η χρηματοδότηση του κράτους με τα χρήματα των μνημονιακών δανείων παραμένει όπως έχει σχεδιαστεί.

5. «Με την κατάργηση της μετενέργειας θα μειωθούν οι μισθοί κατά 40%».

Οι συμβάσεις, κάποτε, τελειώνουν. Με τη μετενέργεια, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σύμβαση δεν προχωρήσουν κι επομένως καταργηθεί η σύμβαση, μισθοί, επιδόματα και άλλοι όροι, «παγώνουν». Για όσο καιρό διαρκεί η μετενέργεια. Δηλαδή, με το παλαιό σύστημα, έξι μήνες. Με την αλλαγή στον νόμο, η μετενέργεια λήγει, σταδιακά, για όλες τις συμβάσεις. Αρχικώς, η μετενέργεια καταργήθηκε σε περίπου 10 συμβάσεις, η ισχύς των οποίων είχε λήξει πριν από καιρό. Μέχρι τις αρχές του 2013 θα λήξει και των υπολοίπων.

Η ρύθμιση για τη μετενέργεια υποχρεώνει τις δύο πλευρές, συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών, να διαπραγματευτούν. Από εκείνη τη διαπραγμάτευση θα βγουν οι νέοι όροι των συμβάσεων. Η ρύθμιση, από μόνη της, δεν δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις αμοιβές όσο το θέλουν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη καθενός εργαζομένου. Σε αντίθεση με αυτό που συνήθως πολλοί πιστεύουν, το πραγματικό «όπλο» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες επιχειρήσεις για να προσλάβουν με χαμηλότερες αμοιβές, είναι η μεγάλη ανεργία. Οσο αυτή μεγαλώνει, τόσο ευκολότερο γίνεται για τις επιχειρήσεις να μειώνουν το κόστος τους με εντελώς νόμιμο τρόπο. Με την έννοια αυτή, το καλύτερο θα ήταν, όπως έχει συμβεί σε άλλα κράτη, να υπάρξει συμφωνημένη, δηλαδή κατόπιν διαπραγματεύσεων, προσαρμογή των συμβάσεων.

πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ουρουγουάη - Περού  4-2
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ουρουγουάη - Περού 4-2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ