2019-02-22 13:49:17
Ο λιναρόσπορος διαθέτει πλούσια θρεπτικά συστατικά, που παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να τον εντάξουμε οπωσδήποτε στη διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η κατανάλωση λιναρόσπορου έχει αυξηθεί και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών του δυτικού κόσμου, και όχι άδικα. Αυτός ο μικροσκοπικός σπόρος έχει μπει επάξια στη λίστα των superfoods, καθώς πρόκειται για μια υπερτροφή που συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και βοηθά στη μάχη κατά των θερμίδων και της απώλειας βάρους.
Θα το βρείτε σε σκούρο και ξανθό χρώμα και διακρίνεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει δεχτεί. Ο σκουρόχρωμος λιναρόσπορος δεν έχει δεχθεί επεξεργασία, ενώ ξανθό χρώμα έχει ο αποφλοιωμένος σπόρος.
Διατροφή αξία λιναρόσπορου
Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και πλούσια διατροφική αξία που χαρίζει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Ο λιναρόσπορος περιέχει:
Φυτικές ίνεςΠρωτεΐνηΩ-3 λιπαράΥδατάνθρακεςΒιταμίνες Κ, C, Ε, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6Μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, μαγγάνιο, χαλκός, νάτριο, φώσφορο, ηλεκτρολύτες, σελήνιο)
Δεν περιέχει χοληστερίνη και γλουτένη
Αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά από τα οφέλη που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά του λιναριού:
Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.Πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα, που ως γνωστών έχουν εκπληκτική επίδραση στη συνολική υγεία του οργανισμού.Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει κατά 50% τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα.Μπορεί να μειώσει έως 60% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.Έχει προληπτική δράση στην ασθένεια του διαβήτη, αφού μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τρεις μόνο κουταλιές λιναρόσπορου περιέχουν τεράστιες ποσότητες σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. Για να λάβουμε τις ίδιες ποσότητες στα ψάρια, χρειάζεται να καταναλώσουμε 1/2 κιλό.
Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες που έχουν καθαρτική δράση και παρέχουν μέγιστα οφέλη στο πεπτικό σύστημα.
Μπορεί να καταπραΰνει από ερεθισμούς του δέρματος.
Τέλος, συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού.
Οφέλη
Είναι μια φυσική τροφή που υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, όπως λινέλαιο, αλεύρι, σε μορφή δισκίων ως συμπληρώματα διατροφής και φυσικά ο σπόρος που τρώγεται αυτούσιος. Ό,τι κι αν επιλέξετε θα παρέχει θρεπτικά συστατικά στο σώμα, καθώς περιέχει αρκετή ποσότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πληθώρα ωφέλιμων ουσιών που περιγράφουμε παραπάνω. Αν αυτά δεν είναι αρκετά να σας πείσουν για τις πολύτιμες ιδιότητες του συγκεκριμένου superfood, ακολουθούν μερικοί ακόμη λόγοι που θα σας πείσουν να τον εντάξετε σήμερα κιόλας στη διατροφή σας.
Οι καθαρτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου
Ο λιναρόσπορος έχει καθαρτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό προϊόν για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και του βλεννογόνου του στομάχου. Συνιστάται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας για να διευκολύνει στην κένωση του εντέρου.
Ο λιναρόσπορος μειώνει την υπέρταση
Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, περίπου 1 στους 3, πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε μελέτη που διήρκεσε 12 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 59 μεσήλικες άνδρες, ανακαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λινέλαιου, κατάφερε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την υψηλή αρτηριακή πίεση. Με δεδομένο αυτά τα αποτελέσματα, οι Έλληνες ερευνητές υποστηρίζουν πως το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπέρτασης.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση καθορίζεται περίπου στα 80mmHg η διαστολική και 120 η συστολική (αν ξεπεράσετε κατά 20 βαθμούς αυτές τις μετρήσεις μπαίνετε σε φάση υπέρτασης και πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας).
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εντάξετε το λινέλαιο στη διατροφή σας και μπορεί να απαλλαγείτε από κεφαλαλγίες που σχετίζονται με υπέρταση.
Κατά του καρκίνου του δέρματος
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πόσο επιζήμια είναι για το δέρμα, η τακτική έκθεση στον ήλιο. Ακόμη περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι πασχίζουμε να αποκτήσουμε το ιδανικό μαύρισμα. Μια σοφή επιλογή είναι να καταναλώσουμε λιναρόσπορο για τις δερματικές παθήσεις και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως αποδείχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Omaha, σε πειραματόζωα ποντίκια που λάμβαναν συμπληρώματα λιναρόσπορου, κατάφεραν να μειώσουν την εμφάνιση όγκων μελανώματος σε ποσοστό 63%. Ενώ, υποπροϊόντα όπως το λινέλαιο, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην επούλωση εκζεμάτων και πληγών.
Λινάρι για τον καρκίνο του προστάτη
Ένα άλλο προνόμιο που δίνει ο λιναρόσπορος, αποκλειστικά στους άνδρες, είναι η ικανότητα να βοηθά στην καταπολέμηση καρκίνου του προστάτη. Μόνο στις ΗΠΑ και κατά το έτος 2012, υπάρχουν 241.740 καταγεγραμμένα κρούσματα καρκίνου του προστάτη. Με τέτοιες δυσοίωνες καταμετρήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν και να αναζητούν τρόπους για την καταπολέμηση της ασθένειας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη πριν τη χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσε ότι ο λιναρόσπορος φαίνεται να βοήθησε σημαντικά στη μείωση της δημιουργίας των καρκινικών κυττάρων.
Βοηθά στην κατάθλιψη
Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, αν προσθέσετε λιναρόσπορο στη διατροφή σας, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, εκτός των άλλων, είχαν έλλειψη από δοκοσαεξανοϊκο (DHA) και εικοσiπεντανoϊκό οξύ (πρόκειται για οξέα που βρίσκονται σε τροφές όπως ψάρια, καρύδια και περιέχονται επίσης στο λιναρόσπορο). Τρώγοντας τις συγκεκριμένες τροφές, θα μπορούσατε, ενδεχομένως, να βοηθηθείτε στη διόρθωση της ανισορροπίας των οξέων.
Ηπατικές νόσους
Αν σας αρέσουν τα οινοπνευματώδη ποτά και η κατανάλωση αλκοόλ, τότε θα γνωρίζετε ότι η υπερβολική δόση σε καθημερινή βάση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό σας. Όσοι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες του ήπατος. Ο λιναρόσπορος μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και να μας χαρίσει μια πρόσθετη ασπίδα εναντίων των ηπατικών νόσων.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε 30 άνδρες διαπίστωσε ότι λαμβάνοντας κάψουλες με λινάρι μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τους παράγοντες εκδήλωσης ηπατικών νόσων. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100 mg συμπληρωμάτων θα μπορούσαν να είναι επωφελή για την υγεία του ήπατος.
Μειώνει τη χοληστερόλη
Μελέτες έδειξαν ότι ο λιναρόσπορος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Όσοι νοσούν από υψηλή χοληστερίνη, γνωρίζουν ότι αν δεν είναι προσεκτικοί με τις διατροφικές τους συνήθειες, ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να βουλώσουν οι αρτηρίες και αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Iowa, τα αποτελέσματα που έχει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης (αποκλειστικά σε άνδρες), δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον στην πρόληψη συσσώρευσης χοληστερίνης στις αρτηρίες. Καθώς περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA), συμβάλλει στη μείωση της λιπαρής ουσίας και ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών παθήσεων.
Έτσι, ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν πως δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αποτελέσματα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ωστόσο, αν την εντάξουμε στη διατροφή μας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης.
Από τη μελέτη μαθαίνουμε ότι αυτό είναι πιθανό, καθώς ο λιναρόσπορος έχει την ικανότητα να διασπά τα γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Η περιεκτικότητα σε ω-3 υπό τη μορφή α-λινολενικού οξέως, ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Λινέλαιο
Η κατανάλωση του συγκεκριμένου ελαίου είχε απαγορευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της αστάθειας, της ευαισθησίας που έχει στη θερμότητα και την εύκολη αντίδραση στην οξείδωση. Το 2009 επανήλθε και πάλι σε κυκλοφορία και έτσι έχουμε ένα ακόμη υποπροϊόν του λιναριού που μας δίνει το α-λινολαικό οξύ και μάλιστα σε πλούσιες ποσότητες (σχεδόν ίδιες με τους σπόρους).
Η χρήση του στη διατροφή πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες παρενέργειες στην υγεία. Χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία βιομηχανικών λιπαντικών, τη σύνθεση χρωμάτων, μελάνια εκτυπώσεων και σαπούνια.
Οδηγίες προφύλαξης κατά την κατανάλωση λινελαίου:
Έχει μεγάλη ευαισθησία στη θερμότητα, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να διατηρείται μακριά από θερμότητα.Δεν πρέπει να θερμαίνεται.Μετά το άνοιγμα, έχει διάρκεια ζωής μέχρι 3 μήνες.Δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 3 ετών.Μετά το άνοιγμα φυλάσσεται στο ψυγείο.
Τρόποι κατανάλωσης
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε αυτόν τον πολύτιμο σπόρο. Μπορείτε να τον προσθέσετε το πρωί στα δημητριακά, στις σαλάτες ή ακόμα και στα φαγητά.
Πέραν των σπόρων που μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες, δημητριακά ή να τους ανακατέψετε με γιαούρτι, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την κατανάλωσή του. Η πιο ενδεδειγμένη είναι να χρησιμοποιήσετε αλεσμένους σπόρους σε μορφή σκόνης. Μπορείτε να τους προσθέσετε σε φαγητά, σαλάτες ακόμη και σε χυμούς ή smoothies. Η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι μέχρι δύο κουταλάκια του γλυκού. Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε στην αγορά, αφού πλέον υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Μουλιάστε από το προηγούμενο βράδυ 2 κ.γ. λινάρι σε σκόνη σε 1 ποτήρι νερό. Φτιάξτε και πιείτε καθημερινά το ρόφημα, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Φτιάξτε αφέψημα για εξωτερική χρήση. Αναμείξτε 10 γραμμάρια σε 500ml νερό και κάνετε εξωτερική χρήση του μείγματος, για να καταπραΰνει από ερεθισμούς του δέρματος.
Παρενέργειες – Αντενδείξεις
Η χρήση του σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες, που η κατανάλωση λιναριού μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα που πάσχουν από εντερική απόφραξη.
Γυναίκες που πάσχουν ή είχαν προσβληθεί κατά το παρελθόν από καρκίνο του μαστού, καθώς ενδέχεται να εμφανίσουν κίνδυνο υποτροπής από την κατανάλωση λιναρόσπορου. Αυτό οφείλεται στα φυτοοιστρογόνα, ουσίες που δεν συνιστώνται σε γυναίκες που ανήκουν στις δυο παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες.
Οι έγκυες και όσες θηλάζουν, καλό θα είναι να μείνουν στην ασφαλή πλευρά και να αποφύγουν τη λήψη.
Άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η νόσος Crohn, καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωση λιναρόσπορου.
Άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, πρέπει να αποφύγουν τη λήψη α-λινολενικού οξέως, ουσία που εμπεριέχεται στο λιναρόσπορο.
Ο λιναρόσπορος πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση ακατέργαστου λιναριού είναι 3 κουταλιές της σούπας.
Το άρθρο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση λιναρόσπορου, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα υγείας και διατροφής.
Πηγή: votanonkipos.gr
_
Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να τον εντάξουμε οπωσδήποτε στη διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η κατανάλωση λιναρόσπορου έχει αυξηθεί και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών του δυτικού κόσμου, και όχι άδικα. Αυτός ο μικροσκοπικός σπόρος έχει μπει επάξια στη λίστα των superfoods, καθώς πρόκειται για μια υπερτροφή που συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και βοηθά στη μάχη κατά των θερμίδων και της απώλειας βάρους.
Θα το βρείτε σε σκούρο και ξανθό χρώμα και διακρίνεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει δεχτεί. Ο σκουρόχρωμος λιναρόσπορος δεν έχει δεχθεί επεξεργασία, ενώ ξανθό χρώμα έχει ο αποφλοιωμένος σπόρος.
Διατροφή αξία λιναρόσπορου
Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και πλούσια διατροφική αξία που χαρίζει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Ο λιναρόσπορος περιέχει:
Φυτικές ίνεςΠρωτεΐνηΩ-3 λιπαράΥδατάνθρακεςΒιταμίνες Κ, C, Ε, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6Μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, μαγγάνιο, χαλκός, νάτριο, φώσφορο, ηλεκτρολύτες, σελήνιο)
Δεν περιέχει χοληστερίνη και γλουτένη
Αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά από τα οφέλη που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά του λιναριού:
Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.Πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα, που ως γνωστών έχουν εκπληκτική επίδραση στη συνολική υγεία του οργανισμού.Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει κατά 50% τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα.Μπορεί να μειώσει έως 60% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.Έχει προληπτική δράση στην ασθένεια του διαβήτη, αφού μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τρεις μόνο κουταλιές λιναρόσπορου περιέχουν τεράστιες ποσότητες σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. Για να λάβουμε τις ίδιες ποσότητες στα ψάρια, χρειάζεται να καταναλώσουμε 1/2 κιλό.
Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες που έχουν καθαρτική δράση και παρέχουν μέγιστα οφέλη στο πεπτικό σύστημα.
Μπορεί να καταπραΰνει από ερεθισμούς του δέρματος.
Τέλος, συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού.
Οφέλη
Είναι μια φυσική τροφή που υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, όπως λινέλαιο, αλεύρι, σε μορφή δισκίων ως συμπληρώματα διατροφής και φυσικά ο σπόρος που τρώγεται αυτούσιος. Ό,τι κι αν επιλέξετε θα παρέχει θρεπτικά συστατικά στο σώμα, καθώς περιέχει αρκετή ποσότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πληθώρα ωφέλιμων ουσιών που περιγράφουμε παραπάνω. Αν αυτά δεν είναι αρκετά να σας πείσουν για τις πολύτιμες ιδιότητες του συγκεκριμένου superfood, ακολουθούν μερικοί ακόμη λόγοι που θα σας πείσουν να τον εντάξετε σήμερα κιόλας στη διατροφή σας.
Οι καθαρτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου
Ο λιναρόσπορος έχει καθαρτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό προϊόν για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και του βλεννογόνου του στομάχου. Συνιστάται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας για να διευκολύνει στην κένωση του εντέρου.
Ο λιναρόσπορος μειώνει την υπέρταση
Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, περίπου 1 στους 3, πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε μελέτη που διήρκεσε 12 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 59 μεσήλικες άνδρες, ανακαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λινέλαιου, κατάφερε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την υψηλή αρτηριακή πίεση. Με δεδομένο αυτά τα αποτελέσματα, οι Έλληνες ερευνητές υποστηρίζουν πως το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπέρτασης.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση καθορίζεται περίπου στα 80mmHg η διαστολική και 120 η συστολική (αν ξεπεράσετε κατά 20 βαθμούς αυτές τις μετρήσεις μπαίνετε σε φάση υπέρτασης και πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας).
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εντάξετε το λινέλαιο στη διατροφή σας και μπορεί να απαλλαγείτε από κεφαλαλγίες που σχετίζονται με υπέρταση.
Κατά του καρκίνου του δέρματος
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πόσο επιζήμια είναι για το δέρμα, η τακτική έκθεση στον ήλιο. Ακόμη περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι πασχίζουμε να αποκτήσουμε το ιδανικό μαύρισμα. Μια σοφή επιλογή είναι να καταναλώσουμε λιναρόσπορο για τις δερματικές παθήσεις και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως αποδείχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Omaha, σε πειραματόζωα ποντίκια που λάμβαναν συμπληρώματα λιναρόσπορου, κατάφεραν να μειώσουν την εμφάνιση όγκων μελανώματος σε ποσοστό 63%. Ενώ, υποπροϊόντα όπως το λινέλαιο, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην επούλωση εκζεμάτων και πληγών.
Λινάρι για τον καρκίνο του προστάτη
Ένα άλλο προνόμιο που δίνει ο λιναρόσπορος, αποκλειστικά στους άνδρες, είναι η ικανότητα να βοηθά στην καταπολέμηση καρκίνου του προστάτη. Μόνο στις ΗΠΑ και κατά το έτος 2012, υπάρχουν 241.740 καταγεγραμμένα κρούσματα καρκίνου του προστάτη. Με τέτοιες δυσοίωνες καταμετρήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν και να αναζητούν τρόπους για την καταπολέμηση της ασθένειας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη πριν τη χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσε ότι ο λιναρόσπορος φαίνεται να βοήθησε σημαντικά στη μείωση της δημιουργίας των καρκινικών κυττάρων.
Βοηθά στην κατάθλιψη
Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, αν προσθέσετε λιναρόσπορο στη διατροφή σας, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, εκτός των άλλων, είχαν έλλειψη από δοκοσαεξανοϊκο (DHA) και εικοσiπεντανoϊκό οξύ (πρόκειται για οξέα που βρίσκονται σε τροφές όπως ψάρια, καρύδια και περιέχονται επίσης στο λιναρόσπορο). Τρώγοντας τις συγκεκριμένες τροφές, θα μπορούσατε, ενδεχομένως, να βοηθηθείτε στη διόρθωση της ανισορροπίας των οξέων.
Ηπατικές νόσους
Αν σας αρέσουν τα οινοπνευματώδη ποτά και η κατανάλωση αλκοόλ, τότε θα γνωρίζετε ότι η υπερβολική δόση σε καθημερινή βάση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό σας. Όσοι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες του ήπατος. Ο λιναρόσπορος μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και να μας χαρίσει μια πρόσθετη ασπίδα εναντίων των ηπατικών νόσων.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε 30 άνδρες διαπίστωσε ότι λαμβάνοντας κάψουλες με λινάρι μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τους παράγοντες εκδήλωσης ηπατικών νόσων. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100 mg συμπληρωμάτων θα μπορούσαν να είναι επωφελή για την υγεία του ήπατος.
Μειώνει τη χοληστερόλη
Μελέτες έδειξαν ότι ο λιναρόσπορος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Όσοι νοσούν από υψηλή χοληστερίνη, γνωρίζουν ότι αν δεν είναι προσεκτικοί με τις διατροφικές τους συνήθειες, ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να βουλώσουν οι αρτηρίες και αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Iowa, τα αποτελέσματα που έχει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης (αποκλειστικά σε άνδρες), δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον στην πρόληψη συσσώρευσης χοληστερίνης στις αρτηρίες. Καθώς περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA), συμβάλλει στη μείωση της λιπαρής ουσίας και ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών παθήσεων.
Έτσι, ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν πως δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αποτελέσματα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ωστόσο, αν την εντάξουμε στη διατροφή μας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης.
Από τη μελέτη μαθαίνουμε ότι αυτό είναι πιθανό, καθώς ο λιναρόσπορος έχει την ικανότητα να διασπά τα γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Η περιεκτικότητα σε ω-3 υπό τη μορφή α-λινολενικού οξέως, ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Λινέλαιο
Η κατανάλωση του συγκεκριμένου ελαίου είχε απαγορευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της αστάθειας, της ευαισθησίας που έχει στη θερμότητα και την εύκολη αντίδραση στην οξείδωση. Το 2009 επανήλθε και πάλι σε κυκλοφορία και έτσι έχουμε ένα ακόμη υποπροϊόν του λιναριού που μας δίνει το α-λινολαικό οξύ και μάλιστα σε πλούσιες ποσότητες (σχεδόν ίδιες με τους σπόρους).
Η χρήση του στη διατροφή πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες παρενέργειες στην υγεία. Χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία βιομηχανικών λιπαντικών, τη σύνθεση χρωμάτων, μελάνια εκτυπώσεων και σαπούνια.
Οδηγίες προφύλαξης κατά την κατανάλωση λινελαίου:
Έχει μεγάλη ευαισθησία στη θερμότητα, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να διατηρείται μακριά από θερμότητα.Δεν πρέπει να θερμαίνεται.Μετά το άνοιγμα, έχει διάρκεια ζωής μέχρι 3 μήνες.Δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 3 ετών.Μετά το άνοιγμα φυλάσσεται στο ψυγείο.
Τρόποι κατανάλωσης
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε αυτόν τον πολύτιμο σπόρο. Μπορείτε να τον προσθέσετε το πρωί στα δημητριακά, στις σαλάτες ή ακόμα και στα φαγητά.
Πέραν των σπόρων που μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες, δημητριακά ή να τους ανακατέψετε με γιαούρτι, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την κατανάλωσή του. Η πιο ενδεδειγμένη είναι να χρησιμοποιήσετε αλεσμένους σπόρους σε μορφή σκόνης. Μπορείτε να τους προσθέσετε σε φαγητά, σαλάτες ακόμη και σε χυμούς ή smoothies. Η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι μέχρι δύο κουταλάκια του γλυκού. Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε στην αγορά, αφού πλέον υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Μουλιάστε από το προηγούμενο βράδυ 2 κ.γ. λινάρι σε σκόνη σε 1 ποτήρι νερό. Φτιάξτε και πιείτε καθημερινά το ρόφημα, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Φτιάξτε αφέψημα για εξωτερική χρήση. Αναμείξτε 10 γραμμάρια σε 500ml νερό και κάνετε εξωτερική χρήση του μείγματος, για να καταπραΰνει από ερεθισμούς του δέρματος.
Παρενέργειες – Αντενδείξεις
Η χρήση του σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες, που η κατανάλωση λιναριού μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα που πάσχουν από εντερική απόφραξη.
Γυναίκες που πάσχουν ή είχαν προσβληθεί κατά το παρελθόν από καρκίνο του μαστού, καθώς ενδέχεται να εμφανίσουν κίνδυνο υποτροπής από την κατανάλωση λιναρόσπορου. Αυτό οφείλεται στα φυτοοιστρογόνα, ουσίες που δεν συνιστώνται σε γυναίκες που ανήκουν στις δυο παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες.
Οι έγκυες και όσες θηλάζουν, καλό θα είναι να μείνουν στην ασφαλή πλευρά και να αποφύγουν τη λήψη.
Άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η νόσος Crohn, καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωση λιναρόσπορου.
Άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, πρέπει να αποφύγουν τη λήψη α-λινολενικού οξέως, ουσία που εμπεριέχεται στο λιναρόσπορο.
Ο λιναρόσπορος πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση ακατέργαστου λιναριού είναι 3 κουταλιές της σούπας.
Το άρθρο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση λιναρόσπορου, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα υγείας και διατροφής.
Πηγή: votanonkipos.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κατρακύλα του SURVIVOR και η στροφή στα ελληνικά σίριαλ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αδικίες Εθελοντών αξκων Ν.445/74.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ