2019-03-18 13:49:31
Φωτογραφία για Δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
Με αφορμή την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, έκανε την ακόλουθη

δήλωση:

    «Σήμερα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, έπειτα από διαβούλευση, η οποία υπήρξε πράγματι νηφάλια και εποικοδομητική, όχι όμως και τολμηρή. 

    Δεν υπήρξε η απαιτούμενη τόλμη που ζητά από εμάς η κοινωνία, προκειμένου να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών και να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση και σύγκλιση σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και ώριμα αιτήματα της κοινωνίας. 

    Εμείς, ως ΝΕΟ, με τις ξεκάθαρες προτάσεις μας, δεν επιθυμούσαμε την «αναθεωρητική απαισιοδοξία», αλλά θεωρούσαμε την παρούσα Αναθεώρηση του Συντάγματος ως μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχουμε αναδιάταξη του πολιτεύματος, με την οποία θα αίρονταν άπαξ δια παντός δυσλειτουργίες και θα ενισχύονταν τα δημοκρατικά και δικαιοκρατικά χαρακτηριστικά του. Ήταν μια ευκαιρία, επίσης, να υπονομεύσουμε το γενικότερο κλίμα της πολιτικής πόλωσης και της παλαιού τύπου «κομματοκρατίας». Αναφέρομαι ειδικότερα: 


Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το αναγκαίο συνταγματικό έρεισμα, ώστε η Ανώτατη Παιδεία της χώρας να αναβαθμιστεί και ταυτόχρονα να αρθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτής της ατολμίας είναι να φεύγουν νέοι μας στο εξωτερικό και να χάνονται σημαντικοί πόροι, οι οποίοι θα συντελούσαν στην αύξηση του ΑΕΠ. Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό έχει και το ΚΙΝΑΛ, καθώς η κ. Γεννηματά επέλεξε τον πολιτικό αναχωρητισμό, προκειμένου να μην αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, για όσο της αναλογούν.Στην ευκαιρία για ενίσχυση του Κράτους Δικαίου μέσα και από την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έλεγχε αποτελεσματικά την οργάνωση και τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων.Στην συνταγματική κατοχύρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Μια κίνηση, η οποία, παρά το γεγονός ότι μπορεί να γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία και η Νέα Ελληνική Ορμή την περιλαμβάνει στο Πρόγραμμά της, θα είχε έναν έντονο συμβολισμό προς την ενότητα και την χάραξη μιας μακρόπνοης και πέρα από κάθε κομματική σκοπιμότητα, εθνικής εξωτερικής και αμυντικής στρατηγικής. 

    Σκόπιμο είναι στο σημείο αυτό να αναφέρω και την απόρριψη της  πρότασης για διάταξη η οποία θα καθιέρωνε συνταγματικά την προστασία των ζώων, καίτοι δεν αποτελεί θέμα «υψηλής πολιτικής», ωστόσο αποτελεί ζήτημα υψηλού συμβολισμού, το οποίο αντικατοπτρίζει και τον βαθμό Πολιτισμού μιας χώρας δημοκρατικής και ευνομούμενης. Κάνω ιδιαίτερη μνεία σε αυτό, διότι θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πιο ευαίσθητους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, ορίζει και την οπτική που έχουμε ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και ως πολίτες. Θα έπρεπε ο πολιτικός κόσμος της χώρας να υποστηρίξει το σωστό μήνυμα, διότι οι συμβολισμοί δίνουν το τέμπο στις Δημοκρατίες. 

    Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν κορυφαία ζητήματα που ρυθμίστηκαν, όπως: 

Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής του, άμεση εκλογή. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η σταθερότητα του εκλογικού συστήματος και παύει να υπονομεύεται η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός.Η ενίσχυση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, μέσω αφενός της εισαγωγής θεσμών άμεσης δημοκρατίας, όπως είναι η απλή αναλογική και η δυνατότητα ορισμού βουλευτών του απόδημου ελληνισμού, αφετέρου της ενίσχυσης του ενεργού ρόλου του πολίτη, είτε με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, είτε με την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.Η ενίσχυση της Διαφάνειας στον Δημόσιο βίο, με τη ριζική αναμόρφωση του άρθρου 86, με στόχο την εξάλειψη κάθε ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης του πολιτικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα αντί να εξυπηρετεί την φιλοσοφία του νομοθέτη, δηλαδή την απρόσκοπτη λειτουργία των μελών των κυβερνήσεων στα καθήκοντά τους, αποτελούσε όχημα απαλλαγής τους από ποινικές ευθύνες.

    Η κατοχύρωση του Εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης και αναγνώρισης του δικαιώματος στην Υγεία και την Ασφάλιση με την αναθεώρηση των «κοινωνικών» άρθρων του Συντάγματος, δηλαδή των άρθρων 21 και 22.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ