2019-03-21 12:34:56
Φωτογραφία για Από αθροιστική κεφαλαλγία υποφέρει ένας στους 1.000 ανθρώπους
Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο, που μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια, τα

οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις δεκαετίες έως ότου τεθεί η διάγνωση

Η αθροιστική κεφαλαλγία θεωρείται το πιο επώδυνο είδος κεφαλαλγία, που προσβάλλει

έναν ανά 1.000 ανθρώπους. Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αθροιστικής Κεφαλαλγίας για να προάγει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών ώστε να τίθεται έγκαιρα η διάγνωση αλλά και η σωστή αντιμετώπιση.

Καθυστερεί χρόνια η σωστή διάγνωση

Παρά την μεγάλη ένταση του πόνου, αλλά και παρά το γεγονός ότι η αθροιστική κεφαλαλγία έχει χαρακτηριστική συμπτωματολογία, δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία να μην έχουν διαγνωστεί σωστά και για χρόνια να παραμένουν χωρίς σωστή θεραπεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε Έλληνες ασθενείς, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις δεκαετίες με πολλαπλές επισκέψεις σε ιατρούς, έως ότου τεθεί η διάγνωση.


Ανυπόφορος πόνος «σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι έξω»

Ο πόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται πάντα στην μία πλευρά του κεφαλιού (συνήθως στην ίδια, αφού σπάνια παρατηρείται αλλαγή πλευράς), συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί να επεκτείνεται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από πτώση του βλεφάρου, κοκκίνισμα του ματιού ή δάκρυα που τρέχουν από το μάτι της πλευράς που εντοπίζεται ο πόνος, ρινική συμφόρηση ή καταρροή στο ρουθούνι που είναι δίπλα στο μάτι που πονά.

Χαρακτηριστικό της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι το γεγονός ότι ο ασθενής νιώθει πολύ έντονο ως ανυπόφορο πόνο ενώ αναφέρει ότι αισθάνεται «σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι του έξω». Επίσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ημικρανία ή σε άλλους πονοκεφάλους όπου οι ασθενείς αναζητούν την κατάκλιση, ο ασθενής με αθροιστική κεφαλαλγία την ώρα της κρίσης πολύ πιθανόν να πηγαινοέρχεται νευρικά, μην μπορώντας να μείνει ακίνητος σε ένα σημείο.

Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους, ενώ διαρκούν συνήθως μερικές εβδομάδες ως λίγους μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια, μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων. Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται συνήθως με συχνότητα από μία ως τρεις ή τέσσερις κρίσεις κάθε μέρα.

Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως τρεις ώρες.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, συχνά μέσα στον ύπνο, «σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι».

Ανακούφιση με προφυλακτική αγωγή

Η θεραπεία στην αθροιστική κεφαλαλγία περιλαμβάνει κυρίως την ειδική προφυλακτική αγωγή (χορήγηση ειδικών φαρμάκων σε κατάλληλες δόσεις), με την οποία επιτυγχάνουμε καταστολή της εμφάνισης κρίσεων (σταματούν να εμφανίζονται εντελώς ή τουλάχιστον αραιώνει σημαντικά η εμφάνισή τους και γίνονται πιο ήπιες). Στις περιπτώσεις που παρά την προφυλακτική αγωγή κάποιες κρίσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται, χορηγείται η καλούμενη συμπτωματική αγωγή, η οποία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην καταστολή των κρίσεων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ