2019-04-06 11:00:05
Φωτογραφία για Κλειστή παραμένει η αγορά ηλεκτρισμού - Στο 80% η ΔΕΗ, στο 20% οι ιδιώτες..
«Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια καλοσχεδιασμένη αγορά με σκοπό να μην ανοίγει με καμιά κυβέρνηση. Η αγορά προμήθειας είναι εντελώς κλειστή». 

Με αυτή την δήλωση που ανήκει στον πρόεδρο της εταιρείας ΗΡΩΝ, κ. Γιώργο Κούβαρη, περιγράφονται από τα στελέχη των μεγάλων ομίλων, όλες οι στρεβλώσεις της αγοράς, στην οποία δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των ΝΟΜΕ (πώληση ενέργειας μέσω δημοπρασιών), η δημόσια Επιχείρηση ηλεκτρισμού, διατηρεί την δεσπόζουσα θέση της, δίνοντας μερίδιο μόλις 20% στους ιδιώτες προμηθευτές.

Ιδιαίτερα επικριτικός για την στάση της εταιρείας εμφανίστηκε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνο Μπενρουμπή. «Δεν έχω ξαναδεί επιχείρηση να χάνει 300- 400 εκατ. τον χρόνο και να παρέχει εκπτώσεις για να μη χάσει μερίδιο. Η ΔΕΗ δεν θέλει να χάσει μερίδιο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η επόμενη μέρα της αγοράς είναι ένας μεγάλος άγνωστος
. Ο κ. Μπενρουμπή καυτηρίασε επίσης και την πολιτική της εταιρείας να διατηρεί στο σύστημα μονάδες σαν το Αμύνταιο που χαρακτήρισε την πιο ακριβή σε όλη την Ελλάδα. «Είναι αδύνατο να ανταγωνιστείς ένα παίκτη με δεσπόζουσα θέση που πουλάει χωρίς να καλύπτει τα κόστη του, που δουλεύει όχι με τα φθηνά αλλά με τα ακριβά εργοστάσια». Οι προμηθευτές εκτίμησαν ότι εάν η ΔΕΗ δεν συμμαζέψει τα οικονομικά της, το target model δεν θα επιλύσει τα προβλήματα.

Κατά την συζήτηση που διεξήχθηκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Power & Gas Supply Forum» που διοργάνωσε το Energypress, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο με το οποίο επιχειρείται να ανοίξει η αγορά. Όπως σημείωσε, ύστερα από δύο χρόνια εφαρμογής των ΝΟΜΕ, η αγορά δεν ανοίγει παρά το γεγονός ότι ο στόχος ήταν η μείωση των μεριδίων της κάτω από 50% έως το 2020.

Ο κ. Ανδριώτης υπογράμμισε ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να δημοπρατεί μέσω των ΝΟΜΕ περίπου 14 τεραβατώρες, που αποτελούν σχεδόν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Όπως ανέφερε, η εταιρεία, δίνει αυτή τη λεγόμενη φθηνή παραγωγή, η οποία μόνο φθηνή δεν είναι, σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής. Αλλά επειδή το μερίδιό της στην παραγωγή είναι 50% και στην εμπορία 80% αναγκάζεται να αγοράζει στην Οριακή Τιμή Συστήματος από την αγορά για να καλύψει τους πελάτες της. Ο ίδιος επισήμανε και τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, η οποία ως εισηγμένη οφείλει να εμφανίζει κέρδη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την άρνηση της πολιτείας να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τιμολογίων. Όπως ανέφερε τα προηγούμενα χρόνια, η ΔΕΗ προχωρούσε σε αύξηση τιμολογίων κάθε χρόνο που εκτιμάται ότι έβαζε στα ταμεία της 600 εκ. ευρώ. «Σήμερα τα χρήματα αυτά λείπουν από τη ΔΕΗ». Πέρσι, η οικονομική ζημιά από τα ΝΟΜΕ υπολογίζεται σε 230 εκατ. ευρώ και αυτό επιβαρύνει με 2,5 ευρώ την τιμή χονδρικής για την μεγαβατώρα σε βάρος όλων των καταναλωτών.

Ο κ. Ανδριώτης αναφέρθηκε και στις οφειλές των καταναλωτών προς της ΔΕΗ αλλά και στους λόγους που αυτές εκτινάχθηκαν. Όπως σημειώθηκε, οι λογαριασμοί ρεύματος ενσωμάτωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων. Όταν μπήκε το «χαράτσι» στα τιμολόγια ρεύματος, ο κόσμος στη λογική του «δεν πληρώνω» σταμάτησε να εξοφλεί συνολικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Αυτό ήταν πολύ δύσκολο να αντιστραφεί. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Καταφέραμε τουλάχιστον να σταματήσει η αυξητική τάση. Γι΄ αυτό χρησιμοποιήσαμε και την επιβράβευση των συνεπών πελατών με την έκπτωση του 15%, για να αντιμετωπίσουμε τα 2,5 δισ.ευρώ των απλήρωτων λογαριασμών», τόνισε.

Κύκλοι μάλιστα προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ χαρακτηρίζουν ως ατυχή τη χθεσινή αναφορά του προέδρου της ΡΑΕ κ. Νίκου Μπουλαξή ότι δήθεν «η ανοχή της ΔΕΗ στις οφειλές» είναι παράγοντας που εμποδίζει το άνοιγμα της αγοράς. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η αναφορά του κ. Μπουλαξή είναι αβάσιμη καθώς η ΔΕΗ, χωρίς να αποποιείται του κοινωνικού της προσώπου, επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια είσπραξης των λογαριασμών σε συνδυασμό με την επιβράβευση των συν. Επιβράβευση των συνεπών καταναλωτών που η ΔΕΗ πρώτη στην Ελλάδα καθιέρωσε στον τομέα του ηλεκτρισμού και όχι μόνον Υπέρ των ΝΟΜΕ τάχθηκε για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της Elpedison, κ. Νίκος Ζαχαριάδης. Όπως δήλωσε, αν δεν υπήρχαν τα ΝΟΜΕ, το μερίδιο των ιδιωτών προμηθευτών θα ήταν στο 5% και όχι στο 20%. «Δεν εκμεταλλευτήκαμε το επιχείρημα του εθνικού πλούτου ώστε να απαγορευτούν εξαρχής οι εξαγωγές ρεύματος που προέρχεται από τις δημοπρασίες. Η αύξηση της τιμής στον καταναλωτή προκύπτει επειδή ένα μέρος της φτηνής ενέργειας φεύγει. Όποιος ζητά την κατάργηση του ΝΟΜΕ πρέπει να προτείνει τι θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων στις φθηνές μορφές ενέργειας, όπως είναι τα νερά».

Αυτό που έκαναν τα ΝΟΜΕ είναι ότι έδωσαν φθηνή ενέργεια για εξαγωγές, οι οποίες επιδότησαν τους προμηθευτές και μπόρεσαν να προσφέρουν φθηνές τιμές στην αγορά και να στηριχθούν. Τις τιμές των ΝΟΜΕ τις όριζε η τιμή των εξαγωγών και όχι η κερδοφορία των προμηθευτών, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Protergia, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει κοστοστρέφεια στα τιμολόγια, δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ