2019-04-11 09:45:52
Φωτογραφία για Brexit: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας
Υπέρ μίας πιο μακράς παράτασης της διαδικασίες του Brexit μέχρι τον Μάρτιο του 2020 τάχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και σημείωσε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, εκτίμησε. Έθεσε επίσης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.


Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της Ε.Ε., με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, όπως ανέφερε, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της Ε.Ε..

Με βάση τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020. Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της Ε.Ε., όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..

Bloomberg για Τσίπρα: O ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων, πιστεύει ότι και το Brexit μπορεί να ανακληθεί

Τις θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την έκβαση του Brexit παρουσιάζει το Βloomberg, για να τις συνοδεύσει με ένα άκρως αιχμηρό σχόλιο για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα το 2015. «Ο ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων, πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του χθες στις Βρυξέλλες πως εάν η βρετανική Βουλή δεν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες τότε θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και «αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα για τους Brexiteers και ίσως και η αρχή του τέλους για το Brexit».

Το Bloomberg που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση του κειμένου της παρέμβασης του κ. Τσίπρα, αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέχεια ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. να σκεφτούν εάν θα στήριζαν μία τέτοια πιθανότητα. «Ο Τσίπρας γνωρίζει ένα-δύο πράγματα για ακυρώσεις αποτελεσμάτων από δημοψηφίσματα» σχολιάζει το BBG και θυμίζει ότι το 2015 απέσπασε το «όχι» των πολιτών, που ο ίδιος είχε ζητήσει, για να αλλάξει στη συνέχεια ρότα και να καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.  

H μεγάλη διαφορά στις περιπτώσεις Ελλάδας και Βρετανίας, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης στη συμφωνία με την Ε.Ε. Από την άλλη, ένα κοινό στοιχείο είναι πως και στις δύο χώρες υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της Ένωσης και ο Αλ. Τσίπρας είπε στους ηγέτες της Ε.Ε. «πως δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατ. ψηφοφόρους που υπέγραψαν αίτηση για ανάκληση του Brexit». «Η ειρωνεία είναι ότι οι υποστηρικτές της Ε.Ε. στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζονταν με χλευαστικούς χαρακτηρισμούς το 2015», καταλήγει το Bloomberg.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ