2019-04-12 01:30:04
Φωτογραφία για Με αυτό το φυσικό αντιμικροβιακό με θυμαρίσιο μέλι Ρόδου μπορείτε να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο!
Όπως προδίδουν τα επιστημονικά ευρήματα, το θυμαρίσιο μέλι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και μεγάλα οφέλη για την υγεία.

Έχετε κρυολογήσει και ο πονόλαιμος σας βασανίζει; Αναμίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με μία κουταλιά της σούπας χυμό από μοσχολέμονο (lime), προσθέστε μια ιδέα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (θα βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση του φάρυγγα) και καταπιείτε σιγά-σιγά το παρασκεύασμα χωρίς νερό, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2-3 φορές.

Μπορεί η συνταγή αυτή να μοιάζει με «γιατροσόφι της γιαγιάς», η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο ρόλος που παίζει το μέλι στην υγεία του οργανισμού είναι κάτι παραπάνω από μύθος.

Στην πραγματικότητα, το θυμαρίσιο μέλι, παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι Gram+ και Gram- βακτηρίων, καθώς και μυκήτων (C. albicans, C. tropicalis, C. glabrata), όπως αποδεικνύεται από τις αναλύσεις της καθηγήτριας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννας Χήνου και των συνεργατών της.


Η ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε επίσης πως το θυμαρίσιο μέλι ελαττώνει δραστικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων του ενδομητρίου, ενώ εμφανίζει και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Η υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα, το όξινο pH και μερικά οργανικά οξέα και φλαβονοειδή φαίνεται να αποτελούν λόγους στους οποίους οφείλονται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού.

Το «χεράκι» του σε αυτές τις ιδιότητες φαίνεται να βάζει δραστικά και το οξυζενέ, μία ακόμα ουσία με έντονη αντιβακτηριακή επίδραση. Ναι, σωστά διαβάζετε, το μέλι εμπεριέχει μικροποσά οξυζενέ (H2O2), ευθέως ανάλογα με το είδος του, και με το μέλι βαμβακιού να κρατά τα σκήπτρα. Το H2O2 παράγεται κατά τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκονικό οξύ, με τη βοήθεια του ενζύμου οξειδάση της γλυκόζης. Μέλι που έχει συλλεχθεί από υψηλότερο υψόμετρο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε H2O2, ενώ σημειώστε πως η αποθήκευση του μελιού σε γυάλινα δοχεία συνεπάγεται συνήθως και μικρότερη συγκέντρωση αυτής της αντιβακτηριακής ουσίας (φαίνεται να παίζει ρόλο η επίδραση του φωτός).

Η περιεκτικότητα του θυμαρίσιου μελιού σε προλίνη, ένα από τα βασικά αμινοξέα στη δομή του κολλαγόνου, είναι η υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα είδη μελιών, με έναν μέσο όρο να κυμαίνεται στα 790 mg/κιλό.

Το θυμαρίσιο μέλι, όμως, έχει και αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση. Μελέτη των Σάρδαλου και συνεργατών από το εργαστήριo Γεωργικής Χημείας του ΑΠΘ ανέδειξε τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση του θυμαρίσιου μελιού, κατατάσσοντάς το δεύτερο μετά από αυτό της ελάτης.

Άλλες αναλύσεις των Δήμου, Τανανάκη και συνεργατών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδειξαν πως το θυμαρίσιο μέλι Ρόδου έχει μέση τιμή αντιοξειδωτικής δράσης 777 Μμ/25 mg μελιού, τιμή πολύ υψηλότερη από τα πευκόμελα της ίδιας επικράτειας, αλλά ακόμα και από το θυμαρίσιο μέλι Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, Σλοβάκοι ερευνητές ανέδειξαν το θυμαρίσιο μέλι Ρόδου στην πρώτη θέση δραστικότητας έναντι των ελεύθερων ριζών, σε σύγκριση με δέκα μέλια προερχόμενα από διάφορες περιοχές της Σλοβακίας.

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, και ιδιαίτερα του θυμαρίσιου, τόσο ισχυρότερη η αντιοξειδωτική του δύναμη.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε σχέση με άλλες φυσικές τροφές (όπως ρόδι, τσάι, κακάο, κ.α.) το μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης αντιοξείδωσης, όμως σίγουρα συνεισφέρει και αυτό με τη σειρά του στην ολική αντιοξειδωτική «φόρτιση» του οργανισμού μας, τη στιγμή που η βασική ανταγωνίστριά του, η ζάχαρη, έχει ακριβώς την αντίθετη δράση (υπό προϋποθέσεις επιτείνει την παραγωγή ριζών στον οργανισμό μας).

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος & Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ