2019-05-19 15:00:33
«Ανοιχτές Πόρτες» για 15η χρονιά, φέτος, και τα οινοποιεία στην Ελλάδα, ήδη, από χθες, και σήμερα, σας καλωσορίζουν με γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ και την Κεντρική Ελλάδα μέχρι τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, και του Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, είθισται να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου, οι «Ανοιχτές Πόρτες». Ετσι φέτος, αυτή η γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας και τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη τους, ξεκίνησε χθες, και ολοκληρώνεται σήμερα.
Από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, σας δίνεται η δυνατότητα, να αδράξετε την ευκαιρία και να συνδυάσετε μια απόδραση στη φύση, να επισκεφτείτε κάποιο κοντινό σας οινοποιείο, να δοκιμάσετε νέες και παλιές σοδειές, να ξεναγηθείτε και να μάθετε για τους τρόπους παραγωγής του οίνου, τις ποικιλίες, να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, σε κληρώσεις δώρων και σε δράσεις που είναι προγραμματισμένες, να πάρετε προτάσεις για εστιατόρια στην περιοχή (σ.σ. σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνοντας με το δικό σας μπουκάλι από το οινοποιείο που θα επισκεφτείτε). Και όλα αυτά, με δωρεάν είσοδο στο εκάστοτε οινοποιείο.
Αττική
Με τη γηγενή ποικιλία Σαββατιανό, να είναι ο πρωταγωνιστής των Αττικών αμπελώνων (σ.σ. από Σαββατιανό παράγεται και η ρετσίνα, το φημισμένο κρασί της περιοχής) με ελληνικές και ξένες ποικιλίες που εκτείνονται σε 65.000 στρέμματα, ο οινοτουρισμός στην Αττική αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο εμπειρίας τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται την πρωτεύουσα.
Η Ενωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) συμμετέχοντας στις «Ανοιχτές Πόρτες», σας προσκαλεί σε όποιο μέρος της Αττικής και αν βρίσκεστε, να περιηγηθείτε στην ύπαιθρο, να επισκεφτείτε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία, να απολαύσετε το τοπίο που διαμορφώνουν οι αμπελώνες (www.enoaa.gr).
Από την Ανατολική Αττική στη ζώνη των Μεσογείων –την πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδας- με οινοποιεία και αμπελώνες στην Παιανία, στα Σπάτα/Κάντζα, στο Πικέρμι, την Παλλήνη και τη Ραφήνα, στο Κορωπί, την Κερατέα και το Μαρκόπουλο, όπου εκτός από το Σαββατιανό καλλιεργούνται και Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ασύρτικο, Chardonnay, Αγιωργίτικο, Μαντηλαριά κ.ά.
Τη Δυτική Αττική με τα αμπέλια των δυο οινοποιείων να απλώνονται κυρίως στην περιοχή των Μεγάρων, σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα Γεράνεια όρη και τον Κιθαιρώνα.
Δρόμοι του Κρασιού και στη Βόρεια Αττική, όπου το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας ζώνης καταλαμβάνουν η Πάρνηθα και η Πεντέλη. Δυο οινοποιεία στην περιοχή, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες, εκτός από Σαββατιανό, Ασύρτικο, Chardonnay, Gewurztraminer, Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο.
Βόρεια Ελλάδα
Οκτώ Δρόμοι του Κρασιού, 22 οινοποιεία – μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν στις «Ανοιχτές Πόρτες», όπου στο διήμερο, περνούν το κατώφλι των οινοποιών περί τις 11.000 οινόφιλοι (σ.σ στο δρώμενο συμμετέχουν και οινοποιεία που δεν ανήκουν στο εν λόγω δίκτυο). Με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως bring your own bottle – φέρτε το κρασί από το οινοποιείο που θα επισκεφθείτε, ταξιδέψτε στους Δρόμους του Κρασιού των θεών του Ολύμπου στο χωριό Κρανιά Λάρισας με ένα οινοποιείο και αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας μέχρι στους Δρόμους των Λιμνών της Καστοριάς, του Βελβεντού Κοζάνης και της Φλώρινας με επώνυμους ελληνικούς οίνους που ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο.
Περιηγηθείτε στη Νάουσα με τη φημισμένη ποικιλία Ξινόμαυρο και την αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Νάουσα, στην Πέλλα και τη Γουμένισσα με την αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα και τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη κτλ., στη Θεσσαλονίκη με φημισμένα οινοποιεία και ιδιαίτερα αξιόλογους οινοποιούς. Στην Χαλκιδική, μεταξύ άλλων, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ελληνικός βιολογικός αμπελώνας έκτασης 4.750 στρ., στη διαδρομή του κρασιού του Διόνυσου είναι η Καβάλα και η Δράμα περιοχές γνωστές για τα αμπελοτόπια τους από την αρχαιότητα, ενώ στην Ηπειρο στο Μέτσοβο και στη Ζίτσα καλλιεργούνται οι αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι, και όχι μόνο (www.winesofnorthgreece.gr).
«Πέρυσι τα οινοποιεία του δικτύου της Βορείου Ελλάδος τα επισκέφτηκαν περίπου 100.000 κόσμος, εκ των οποίων μόλις το 20% αντιστοιχεί σε αλλοδαπούς επισκέπτες» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο διευθυντής της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια και ο κόσμος που επισκέπτεται τα οινοποιεία έχει διπλασιαστεί αλλά και οι οινοποιοί, «τώρα έχουμε 1.200 οινοποιούς, όταν πριν από 10-12 χρόνια ήταν περίπου 650 τα οινοποιεία», και οι πωλήσεις των κρασιών.
Κεντρική Ελλάδα
Δεκαοκτώ οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, σε επτά Δρόμους του Κρασιού, με τους αμπελώνες τους να εκτείνονται σε τοπία δεμένα με τους τουριστικούς προορισμούς, ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το οινόφιλο κοινό, προσκαλώντας το σε ένα μεθυστικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων.
Από τη Θεσσαλία με οινοποιεία στην περιοχή των εντυπωσιακών Μετεώρων, αλλά και στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα, μέχρι τη Στερεά Ελλάδα με τους Δρόμους του κρασιού στην Κοιλάδα Αταλάντης στη Φθιώτιδα, στον Ελικώνα και στις πλαγιές του Κιθαιρώνα στη Βοιωτία, στη Ριτσώνα και στη Δίρφη στην Εύβοια, στα επισκέψιμα οινοποιεία της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος (ΕΝΟΑΚΕ), θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους παραγωγούς, να δοκιμάσετε τα μεγάλα κρασιά των βουνών της Κεντρικής Ελλάδος. Λόγω δε της μεγάλης σε έκταση αμπελουργικής ζώνης, παρουσιάζεται τεράστια πολυμορφία του ανάγλυφου τοπίου καθώς και ποικιλομορφία στο αμπελοτόπι (terroir) του κάθε οινοποιείου, που αξίζει να εξερευνήσετε (www.enoake.gr).
Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε μόνο Τοπικούς Οίνους ενώ στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία και Οίνους Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) όπως, για παράδειγμα ΟΠΑΠ Μεσενικόλα από τις ποικιλίες μαύρο Μεσενικόλα, Syrah και Carignan στην Καρδίτσα, Ραψάνη ΟΠΑΠ στη Λάρισα και τους Τοπικούς Οίνους Κρανιά και Τυρνάβου, ΟΠΑΠ Αγχίαλος στη Μαγνησία.
Πελοπόννησος
Σαράντα οινοποιία, επτά Δρόμοι του Κρασιού στην Πελοπόννησο, στον μεγαλύτερο ελληνικό αμπελώνα με 220.000 στρέμματα, που συνδυάζουν άριστα τον οινοτουρισμό με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την ιστορία του τόπου, την επαφή με τη φύση. Από την Αργολίδα με τα τρία οινοποιεία και τις τέσσερις διαδρομές στους αμπελώνες της μέχρι την Κορινθία με τους αμπελώνες μιας από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες- αυτή της Νεμέας- ζώνη ΠΟΠ με την πιο σημαντική ποικιλία της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο 100%. Εκεί όπου θα συνδυάσετε την περιήγησή σας στα οινοποιεία με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας που περιβάλλεται από αμπελώνες (σ.σ. στη Νεμέα πραγματοποιούνται οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» 7-8 Σεπτεμβρίου).
Και από την Αρκαδία με τη ζώνη των οίνων ΠΟΠ Μαντινεία και την ποικιλία Μοσχοφίλερο σε ποσοστό 85% με τις τρεις διαδρομές για τους Δρόμους του Κρασιού μέχρι την Ηλιεία με τις έξι διαδρομές και τα αντίστοιχα οινοποιεία περνώντας μέσα από ορεινά χωριά και παραλιακές διαδρομές, από την Κυλλήνη έως τη Ζαχάρω, και βεβαίως από μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας, να συναρπάζουν τους περιηγητές.
Συναρπαστικοί και οι Δρόμοι του κρασιού στην Αχαΐα, με 9 διαφορετικές διαδρομές που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό, ιστορικά χωριά και αρχαιολογικούς χώρους, λίμνες, σπήλαια και μοναστήρια. Φημισμένα τα «Οινοξένεια» που πραγματοποιούνται κάθε Αύγουστο, από το 2013, στην Αιγιαλεία, με στόχο την ανάδειξη του αμπελώνα, των ποικιλιών, του οινοτουρισμού γενικότερα και όλα αυτά συνδυάζοντας τα παράλληλα και με πολιτιστικά δρώμενα.
Οι Δρόμοι του κρασιού στη Λακωνία θα σας οδηγήσουν στην χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς, στη Μονεμβασιά, όπου βρίσκεται η βασική αμπελουργική περιοχή του νομού με τη ζώνη ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, αλλά και στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Σπάρτης και του Ευρώτα. Τέλος, στη Μεσσηνία, έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε τρεις διαδρομές στην αμπελουργική περιοχή της Τριφυλίας και να επισκεφτείτε δυο οινοποιεία (peloponnesewineroads.com).
Νησιά του Αιγαίου
Ανοιχτές οι πόρτες, σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, και στα νησιά του Αιγαίου, από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο και τη Χίο, στη Σάμο και την Ικαρία, αλλά και στις Κυκλάδες στην Πάρο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη μέχρι τα Δωδεκάνησα στο νησί του Ιπποκράτη την Κω και στη Ρόδο εκεί όπου στις πλαγιές του Ατάβυρου, συναντάμε την κύρια περιοχή των λευκών, ερυθρωπών και ερυθρών οίνων ΠΟΠ Ρόδου κ.ά.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη Σαντορίνη με παράδοση στην αμπελουργία τουλάχιστον 3.500 χρόνια, ξεχωρίζει η ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο (δίνει το 80% της παραγωγής του νησιού), καθώς και το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο, ποικιλίες οι οποίες αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.
Το Ασπρο Μοσχάτο Σάμου ή αλλιώς «μοσχούδι που καλύπτει το 98% του αμπελώνα του νησιού (σ.σ. το υπόλοιπο, μοιράζονται οινοποιήσιμες ερυθρές ποικιλίες, το ρητινό, το φωκιανό και ο αυγουστιάτης), το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό στη Λήμνο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, ο Πράμνειος οίνος της αρχαιότητας – το κρασί της Ικαρίας- από την ποικιλία Φωκιανό, ο Αριούσιος οίνος στη Χίο.
Παραδοσιακές κάναβες, μοντέρνα οινοποιεία μέλη της Ενωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου συμμετέχουν στη δράση, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της Ελλάδας, προσφέροντας περιηγήσεις στους αμπελώνες τους, ξεναγήσεις και άλλες παράλληλες δράσεις (aegeanwineries.gr).
Κρήτη
Ποικιλίες, γεύσεις, αρώματα, περιηγήσεις σ’ όλη την Κρήτη, από άκρη σε άκρη, στα οινοποιεία του νησιού, με οινοτουριστικές προτάσεις του Δικτύου Οινοποιών Δοκιμάστε τη μεγάλη ποικιλία κρασιών των οινοποιών του τόπου, συζητήστε για τις ποικιλίες και τις διαδικασίες οινοποίησης. Η Βηλάνα είναι η κατ’ εξοχήν λευκή κρητική ποικιλία, με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα, το Βιδιανό πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το Chardonnay της Κρήτης, το Μανδηλάρι ο «βαφειάς» για τους ντόπιους, είναι η ποικιλία που χαρίζει βαθύ κόκκινο χρώμα στο κρασί, το Κοτσιφάλι σε συνδυασμό με το Μανδηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά κρητικά κρασιά ενώ το Θραψαθήρι είναι σπάνια ποικιλία και καλλιεργείται σε λίγα στρέμματα.
Σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτές Πόρτες» γνωρίστε τους οινοποιούς που κρύβονται πίσω από τις φιάλες, ανακαλύψτε τους χώρους παραγωγής και τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας, προμηθευτείτε εμφιαλωμένα κρασιά σε τιμές παραγωγού, γευθείτε υπέροχα εδέσματα, συμμετέχετε σε διαγωνισμούς (www.winesofcrete.gr).
*Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, η οποία συστάθηκε το 2016 και λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΕ), περιλαμβάνει τα έξι μεγάλα οινοτουριστικά δίκτυα της Ελλάδας, και όπως ενημερώνει το «ΕτΚ» το μέλος της ΕΕΟ και διευθυντής της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, «είμαστε στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την προβολή και ανάπτυξη του οινοτουρισμού σε εθνικό επίπεδο». Στόχοι της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, μεταξύ άλλων, είναι η δικτύωση, η προβολή του προϊόντος, η πληροφόρηση, οι συνεργασίες και επενδύσεις, οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες γύρω από το οινοτουριστικό προϊόν (εκπαίδευση προσωπικού, αναβάθμιση ποιότητας εστιατορίων κτλ.) κ.ά.
parapona-rodou
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ και την Κεντρική Ελλάδα μέχρι τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, και του Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, είθισται να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου, οι «Ανοιχτές Πόρτες». Ετσι φέτος, αυτή η γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας και τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη τους, ξεκίνησε χθες, και ολοκληρώνεται σήμερα.
Από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, σας δίνεται η δυνατότητα, να αδράξετε την ευκαιρία και να συνδυάσετε μια απόδραση στη φύση, να επισκεφτείτε κάποιο κοντινό σας οινοποιείο, να δοκιμάσετε νέες και παλιές σοδειές, να ξεναγηθείτε και να μάθετε για τους τρόπους παραγωγής του οίνου, τις ποικιλίες, να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, σε κληρώσεις δώρων και σε δράσεις που είναι προγραμματισμένες, να πάρετε προτάσεις για εστιατόρια στην περιοχή (σ.σ. σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνοντας με το δικό σας μπουκάλι από το οινοποιείο που θα επισκεφτείτε). Και όλα αυτά, με δωρεάν είσοδο στο εκάστοτε οινοποιείο.
Αττική
Με τη γηγενή ποικιλία Σαββατιανό, να είναι ο πρωταγωνιστής των Αττικών αμπελώνων (σ.σ. από Σαββατιανό παράγεται και η ρετσίνα, το φημισμένο κρασί της περιοχής) με ελληνικές και ξένες ποικιλίες που εκτείνονται σε 65.000 στρέμματα, ο οινοτουρισμός στην Αττική αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο εμπειρίας τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται την πρωτεύουσα.
Η Ενωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) συμμετέχοντας στις «Ανοιχτές Πόρτες», σας προσκαλεί σε όποιο μέρος της Αττικής και αν βρίσκεστε, να περιηγηθείτε στην ύπαιθρο, να επισκεφτείτε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία, να απολαύσετε το τοπίο που διαμορφώνουν οι αμπελώνες (www.enoaa.gr).
Από την Ανατολική Αττική στη ζώνη των Μεσογείων –την πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδας- με οινοποιεία και αμπελώνες στην Παιανία, στα Σπάτα/Κάντζα, στο Πικέρμι, την Παλλήνη και τη Ραφήνα, στο Κορωπί, την Κερατέα και το Μαρκόπουλο, όπου εκτός από το Σαββατιανό καλλιεργούνται και Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ασύρτικο, Chardonnay, Αγιωργίτικο, Μαντηλαριά κ.ά.
Τη Δυτική Αττική με τα αμπέλια των δυο οινοποιείων να απλώνονται κυρίως στην περιοχή των Μεγάρων, σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα Γεράνεια όρη και τον Κιθαιρώνα.
Δρόμοι του Κρασιού και στη Βόρεια Αττική, όπου το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας ζώνης καταλαμβάνουν η Πάρνηθα και η Πεντέλη. Δυο οινοποιεία στην περιοχή, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες, εκτός από Σαββατιανό, Ασύρτικο, Chardonnay, Gewurztraminer, Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο.
Βόρεια Ελλάδα
Οκτώ Δρόμοι του Κρασιού, 22 οινοποιεία – μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν στις «Ανοιχτές Πόρτες», όπου στο διήμερο, περνούν το κατώφλι των οινοποιών περί τις 11.000 οινόφιλοι (σ.σ στο δρώμενο συμμετέχουν και οινοποιεία που δεν ανήκουν στο εν λόγω δίκτυο). Με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως bring your own bottle – φέρτε το κρασί από το οινοποιείο που θα επισκεφθείτε, ταξιδέψτε στους Δρόμους του Κρασιού των θεών του Ολύμπου στο χωριό Κρανιά Λάρισας με ένα οινοποιείο και αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας μέχρι στους Δρόμους των Λιμνών της Καστοριάς, του Βελβεντού Κοζάνης και της Φλώρινας με επώνυμους ελληνικούς οίνους που ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο.
Περιηγηθείτε στη Νάουσα με τη φημισμένη ποικιλία Ξινόμαυρο και την αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Νάουσα, στην Πέλλα και τη Γουμένισσα με την αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα και τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη κτλ., στη Θεσσαλονίκη με φημισμένα οινοποιεία και ιδιαίτερα αξιόλογους οινοποιούς. Στην Χαλκιδική, μεταξύ άλλων, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ελληνικός βιολογικός αμπελώνας έκτασης 4.750 στρ., στη διαδρομή του κρασιού του Διόνυσου είναι η Καβάλα και η Δράμα περιοχές γνωστές για τα αμπελοτόπια τους από την αρχαιότητα, ενώ στην Ηπειρο στο Μέτσοβο και στη Ζίτσα καλλιεργούνται οι αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι, και όχι μόνο (www.winesofnorthgreece.gr).
«Πέρυσι τα οινοποιεία του δικτύου της Βορείου Ελλάδος τα επισκέφτηκαν περίπου 100.000 κόσμος, εκ των οποίων μόλις το 20% αντιστοιχεί σε αλλοδαπούς επισκέπτες» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο διευθυντής της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια και ο κόσμος που επισκέπτεται τα οινοποιεία έχει διπλασιαστεί αλλά και οι οινοποιοί, «τώρα έχουμε 1.200 οινοποιούς, όταν πριν από 10-12 χρόνια ήταν περίπου 650 τα οινοποιεία», και οι πωλήσεις των κρασιών.
Κεντρική Ελλάδα
Δεκαοκτώ οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, σε επτά Δρόμους του Κρασιού, με τους αμπελώνες τους να εκτείνονται σε τοπία δεμένα με τους τουριστικούς προορισμούς, ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το οινόφιλο κοινό, προσκαλώντας το σε ένα μεθυστικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων.
Από τη Θεσσαλία με οινοποιεία στην περιοχή των εντυπωσιακών Μετεώρων, αλλά και στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα, μέχρι τη Στερεά Ελλάδα με τους Δρόμους του κρασιού στην Κοιλάδα Αταλάντης στη Φθιώτιδα, στον Ελικώνα και στις πλαγιές του Κιθαιρώνα στη Βοιωτία, στη Ριτσώνα και στη Δίρφη στην Εύβοια, στα επισκέψιμα οινοποιεία της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος (ΕΝΟΑΚΕ), θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους παραγωγούς, να δοκιμάσετε τα μεγάλα κρασιά των βουνών της Κεντρικής Ελλάδος. Λόγω δε της μεγάλης σε έκταση αμπελουργικής ζώνης, παρουσιάζεται τεράστια πολυμορφία του ανάγλυφου τοπίου καθώς και ποικιλομορφία στο αμπελοτόπι (terroir) του κάθε οινοποιείου, που αξίζει να εξερευνήσετε (www.enoake.gr).
Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε μόνο Τοπικούς Οίνους ενώ στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία και Οίνους Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) όπως, για παράδειγμα ΟΠΑΠ Μεσενικόλα από τις ποικιλίες μαύρο Μεσενικόλα, Syrah και Carignan στην Καρδίτσα, Ραψάνη ΟΠΑΠ στη Λάρισα και τους Τοπικούς Οίνους Κρανιά και Τυρνάβου, ΟΠΑΠ Αγχίαλος στη Μαγνησία.
Πελοπόννησος
Σαράντα οινοποιία, επτά Δρόμοι του Κρασιού στην Πελοπόννησο, στον μεγαλύτερο ελληνικό αμπελώνα με 220.000 στρέμματα, που συνδυάζουν άριστα τον οινοτουρισμό με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την ιστορία του τόπου, την επαφή με τη φύση. Από την Αργολίδα με τα τρία οινοποιεία και τις τέσσερις διαδρομές στους αμπελώνες της μέχρι την Κορινθία με τους αμπελώνες μιας από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες- αυτή της Νεμέας- ζώνη ΠΟΠ με την πιο σημαντική ποικιλία της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο 100%. Εκεί όπου θα συνδυάσετε την περιήγησή σας στα οινοποιεία με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας που περιβάλλεται από αμπελώνες (σ.σ. στη Νεμέα πραγματοποιούνται οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» 7-8 Σεπτεμβρίου).
Και από την Αρκαδία με τη ζώνη των οίνων ΠΟΠ Μαντινεία και την ποικιλία Μοσχοφίλερο σε ποσοστό 85% με τις τρεις διαδρομές για τους Δρόμους του Κρασιού μέχρι την Ηλιεία με τις έξι διαδρομές και τα αντίστοιχα οινοποιεία περνώντας μέσα από ορεινά χωριά και παραλιακές διαδρομές, από την Κυλλήνη έως τη Ζαχάρω, και βεβαίως από μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας, να συναρπάζουν τους περιηγητές.
Συναρπαστικοί και οι Δρόμοι του κρασιού στην Αχαΐα, με 9 διαφορετικές διαδρομές που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό, ιστορικά χωριά και αρχαιολογικούς χώρους, λίμνες, σπήλαια και μοναστήρια. Φημισμένα τα «Οινοξένεια» που πραγματοποιούνται κάθε Αύγουστο, από το 2013, στην Αιγιαλεία, με στόχο την ανάδειξη του αμπελώνα, των ποικιλιών, του οινοτουρισμού γενικότερα και όλα αυτά συνδυάζοντας τα παράλληλα και με πολιτιστικά δρώμενα.
Οι Δρόμοι του κρασιού στη Λακωνία θα σας οδηγήσουν στην χερσόνησο της Επιδαύρου Λιμηράς, στη Μονεμβασιά, όπου βρίσκεται η βασική αμπελουργική περιοχή του νομού με τη ζώνη ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, αλλά και στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Σπάρτης και του Ευρώτα. Τέλος, στη Μεσσηνία, έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε τρεις διαδρομές στην αμπελουργική περιοχή της Τριφυλίας και να επισκεφτείτε δυο οινοποιεία (peloponnesewineroads.com).
Νησιά του Αιγαίου
Ανοιχτές οι πόρτες, σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, και στα νησιά του Αιγαίου, από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο και τη Χίο, στη Σάμο και την Ικαρία, αλλά και στις Κυκλάδες στην Πάρο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη μέχρι τα Δωδεκάνησα στο νησί του Ιπποκράτη την Κω και στη Ρόδο εκεί όπου στις πλαγιές του Ατάβυρου, συναντάμε την κύρια περιοχή των λευκών, ερυθρωπών και ερυθρών οίνων ΠΟΠ Ρόδου κ.ά.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη Σαντορίνη με παράδοση στην αμπελουργία τουλάχιστον 3.500 χρόνια, ξεχωρίζει η ποικιλία της μεσογειακής ζώνης, το Ασύρτικο (δίνει το 80% της παραγωγής του νησιού), καθώς και το Αϊδάνι, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο, ποικιλίες οι οποίες αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.
Το Ασπρο Μοσχάτο Σάμου ή αλλιώς «μοσχούδι που καλύπτει το 98% του αμπελώνα του νησιού (σ.σ. το υπόλοιπο, μοιράζονται οινοποιήσιμες ερυθρές ποικιλίες, το ρητινό, το φωκιανό και ο αυγουστιάτης), το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό στη Λήμνο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, ο Πράμνειος οίνος της αρχαιότητας – το κρασί της Ικαρίας- από την ποικιλία Φωκιανό, ο Αριούσιος οίνος στη Χίο.
Παραδοσιακές κάναβες, μοντέρνα οινοποιεία μέλη της Ενωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου συμμετέχουν στη δράση, η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της Ελλάδας, προσφέροντας περιηγήσεις στους αμπελώνες τους, ξεναγήσεις και άλλες παράλληλες δράσεις (aegeanwineries.gr).
Κρήτη
Ποικιλίες, γεύσεις, αρώματα, περιηγήσεις σ’ όλη την Κρήτη, από άκρη σε άκρη, στα οινοποιεία του νησιού, με οινοτουριστικές προτάσεις του Δικτύου Οινοποιών Δοκιμάστε τη μεγάλη ποικιλία κρασιών των οινοποιών του τόπου, συζητήστε για τις ποικιλίες και τις διαδικασίες οινοποίησης. Η Βηλάνα είναι η κατ’ εξοχήν λευκή κρητική ποικιλία, με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα, το Βιδιανό πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το Chardonnay της Κρήτης, το Μανδηλάρι ο «βαφειάς» για τους ντόπιους, είναι η ποικιλία που χαρίζει βαθύ κόκκινο χρώμα στο κρασί, το Κοτσιφάλι σε συνδυασμό με το Μανδηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά κρητικά κρασιά ενώ το Θραψαθήρι είναι σπάνια ποικιλία και καλλιεργείται σε λίγα στρέμματα.
Σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτές Πόρτες» γνωρίστε τους οινοποιούς που κρύβονται πίσω από τις φιάλες, ανακαλύψτε τους χώρους παραγωγής και τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας, προμηθευτείτε εμφιαλωμένα κρασιά σε τιμές παραγωγού, γευθείτε υπέροχα εδέσματα, συμμετέχετε σε διαγωνισμούς (www.winesofcrete.gr).
*Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, η οποία συστάθηκε το 2016 και λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΕ), περιλαμβάνει τα έξι μεγάλα οινοτουριστικά δίκτυα της Ελλάδας, και όπως ενημερώνει το «ΕτΚ» το μέλος της ΕΕΟ και διευθυντής της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, «είμαστε στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την προβολή και ανάπτυξη του οινοτουρισμού σε εθνικό επίπεδο». Στόχοι της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, μεταξύ άλλων, είναι η δικτύωση, η προβολή του προϊόντος, η πληροφόρηση, οι συνεργασίες και επενδύσεις, οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες γύρω από το οινοτουριστικό προϊόν (εκπαίδευση προσωπικού, αναβάθμιση ποιότητας εστιατορίων κτλ.) κ.ά.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φώτης Μιχαήλ, Σκοπός τους τελικός εἶναι, νά μπερδέψουν τούς πιστούς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ