2019-06-19 07:50:17
Φωτογραφία για Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους ζει μόνος του...
Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων σχεδίασε το Ινστιτούτο Prolepsis, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών (21,5% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 2,3 εκατομμύρια άτομα). Ταυτόχρονα, το 24% περίπου των ηλικιωμένων ζουν μόνοι τους. Εκτός από τη μείωση της ποιότητας ζωής, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους.

Tο 22,8% των ηλικιωμένων στη χώρα μας (529.000 άτομα) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Παράλληλα, άνω του 80% αντιμετωπίζει χρόνια πάθηση, ενώ άνω του 53% έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον, τα ηλικιωμένα άτομα πλήττονται περισσότερο και πιο άμεσα μετά από κάποια φυσική καταστροφή, όπως συνέβη και στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.


Κοινωνική αλληλεγγύη

Το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres στοχεύει στην ανάδειξη των αναγκών των ηλικιωμένων και στην προώθηση πρακτικών που ενισχύουν τη μέριμνα, τη συντροφικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με ένα μεγάλο διεθνή οργανισμό με εμπειρία και πλούσιο έργο σε θέματα στήριξης των ηλικιωμένων, με στόχο να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα άτομα τρίτης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν και πρέπει να παραμείνουν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Αρκεί να έρθουμε για λίγο στη θέση τους και να σκεφτούμε τι μπορεί να βιώνουν καθημερινά, λόγω της μοναξιάς, της απομόνωσης και λόγω των πιθανών κινητικών και άλλων ιατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν. Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε δίπλα τους», ανέφερε η κ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Παράλληλα, στον τομέα της στήριξης των ηλικιωμένων, το Ινστιτούτο Prolepsis βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των κατοίκων ηλικίας 65 ετών και άνω που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Υλοποιεί από τον Απρίλιο το πρόγραμμα 365+ Μέρες Φροντίδας με φορέα χρηματοδότησης τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, προσφέροντας σε καθημερινή βάση πρωινό και μεσημεριανό γεύμα.Τα γεύματα σχεδιάζονται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτουμε βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής, όπως αποτυπώνονται στους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς.

Προγράμματα για παιδιά και εφήβους

Tο Ινστιτούτο Prolepsis συνεχίζει και διευρύνει τα προγράμματα παρέμβασης στα δημόσια σχολεία της χώρας με στόχο την υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα νέα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιήθηκεγια όγδοη συνεχή σχολική χρονιά με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετείχαν φέτος 5.851 μαθητές από 97 σχολεία.

Από το 2012 έχουν προσφερθεί περισσότερα από 15 εκατομμύρια γεύματα σε 650 σχολεία και περίπου 110.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, με την πολύτιμη συνδρομή φορέων, οργανισμών, εταιρειών και πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος του Ινστιτούτου Prolepsis είναι να ανταποκριθεί και το σχολικό έτος 2019-2020 στην ανάγκη για καθημερινή υγιεινή σίτιση στα σχολεία ευπαθών περιοχών, η οποία παραμένει υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.227 σχολεία από όλη την Ελλάδα αιτήθηκαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα τη σχολική χρονιά 2018-2019, αριθμός που αντιστοιχεί σε 112.321 μαθητές.

Τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε, το Ινστιτούτο Prolepsis ανέλαβε επίσης το έργο της εκπαίδευσης μαθητών στην υγιεινή διατροφή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος προώθησης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.

Τις διαλέξεις με τίτλο «Μαθαίνω για τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα» πραγματοποίησαν ειδικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, που επιλέχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 3.163 διαλέξεις τις οποίες παρακολούθησαν 150.000 περίπου μαθητές από 822 δημοτικά σχολεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Επίσης, στο πεδίο της υποστήριξης των παιδιών προσφύγων, το Ινστιτούτο Prolepsis στηρίζει από την αρχή του 2019 τη σίτιση σε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση The HOME Project.

5 ευρωπαϊκά προγράμματα

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί αυτήν την περίοδο ως εταίρος από την Ελλάδα, πέντε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην προαγωγή υγείας ευπαθών ομάδων πληθυσμού (πρόσφυγες και μετανάστες, άτομα τρίτης ηλικίας), καθώς και στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σε θέματα παροχής εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών.

Μεταξύ αυτών συντονίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mig-HealthCare, το οποίο έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα υγείας για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 14 συνολικά επιστημονικοί φορείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ερευνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, εθνικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και από 10 χώρες της ΕΕ
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ