2019-07-21 23:00:09
Φωτογραφία για Bloomberg: Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη Δύση. Στo καλό..
«Το δάχτυλο επί τoν τύπον των ήλων» βάζει το Bloomberg Opinion στο κεντρικό του θέμα, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την Τουρκία μετά την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία.

Κατά το πρακτορείο, οι τρεις σχηματισμοί πρέπει να αναζητήσουν άμεσα λύσεις στην περιοχή, μακριά από την τουρκική πραγματικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επιλέξει έναν "μοναχικό κι επικίνδυνο δρόμο" αντιπαράθεσης με όλους.

Η τοποθέτηση του Bloomberg Opinion είναι όμως κι ένα "σήμα" προς επίδοξους επενδυτές. Η απαξίωση του Ερντογάν και κατ΄ επέκταση της Τουρκίας, ως συμμάχου της Δύσης, βάζει, τουλάχιστον, σε προβληματισμό τους επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι ίσως έχουν την γείτονα στα επενδυτικά τους πλάνα.

Το Bloomberg είναι από τα κορυφαία οικονομικά τηλεοπτικά, και όχι μόνο, δίκτυα. Κανείς στον κόσμο της οικονομίας δεν το αγνοεί. Δεν είναι απαραίτητο να ευθυγραμμίζεται κάθε φορά με το δίκτυο, αλλά λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις πληροφορίες και τις επισημάνσεις.


Με δεδομένο ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να επιδεινωθούν, ποιος επενδυτής θα τοποθετήσει κεφάλαια στην συγκεκριμένη χώρα;

Κι όποιος το κάνει όμως θα είναι πολύ προσεκτικός με επενδυτική νευρικότητα και σίγουρα έτοιμος να αποσύρει τις επενδύσεις του ακόμη και με ζημιά.

Τι λέει όμως το Bloomberg Opinion;

Τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan καταφερόταν ολοένα και πιο επιθετικά εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, οι υπεύθυνοι χάραξης της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσινγκτον σύστηναν σε όλους τους τόνους… υπομονή. Οι "βολές" του Erdogan που προορίζονταν κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, θεωρούνταν μικρή ενόχληση και σίγουρα όχι αρκετά σοβαρή ώστε η Δύση να εγκαταλείψει την Τουρκία.

Δυστυχώς, έφθασε η στιγμή να αποδεχτούμε πως αυτή η «μικρή ενόχληση» έλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Τουρκία για τον όποιο λόγο ή πρόθεση ,έχει ολοκληρωτικά εγκαταλείψει τη Δύση.

Οι ενέργειες του Erdogan ευθυγραμμίζονται πλέον με τη ρητορική του. Η απόφαση του να παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 είναι μια προκλητική κίνηση απέναντι στο ΝΑΤΟ. Οι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει από καιρό για την αγορά αυτή , εξηγώντας πως το οπλικό αυτό σύστημα και το λογισμικό που το ακολουθεί θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ παρέχοντας στους Ρώσους τεχνικούς πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τα πιο προηγμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη . Η Τουρκία έχει επίσης κλιμακώσει την ένταση με την Ευρώπη στέλνοντας πλοία διερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που διεκδικεί η Κύπρος.

Οι προκλήσεις είναι εσκεμμένες. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει πυραυλικά συστήματα εγκεκριμένα από το ΝΑΤΟ με συγκρίσιμες δυνατότητες. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει στο θέμα της Μεσογείου. Αντ’ αυτού, ο Erdogan φαίνεται να έχει υπολογίσει ότι, με την αμερικανική επιρροή να μειώνεται στην περιοχή, τα συμφέροντα ασφαλείας του εξυπηρετούνται καλύτερα από μια συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Πρόεδρος Donald Trump θα τον αφήσει ελεύθερο να αλλάξει πλευρά. Φαίνεται επίσης να πιστεύει ότι η Δύση δεν έχει αρκετά "γερό στομάχι" για να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις.

Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία "παγώματος" των επαφών υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και έχει αρχίσει να μειώνει την οικονομική βοήθεια που της παρέχει. Δεδομένου ότι η Άγκυρα τείνει να χλευάζει τέτοιου είδους μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα και να επιβάλουν κυρώσεις κατά των τουρκικών εταιρειών που ασχολούνται με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό λογικά θα αποθαρρύνει τις περαιτέρω θαλάσσιες εξορμήσεις.

Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Κάνοντας μια καλή αρχή, ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα αεροσκάφη F-35 που έχει αγοράσει. Παράλληλα, η κυβέρνησή του την απομακρύνει από το πρόγραμμα παραγωγής εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη αυτά. Αφού απείλησε να το πράξει, ο Λευκός Οίκος δεν έχει την πολυτέλεια να υιοθετήσει μια πιο ήπια γραμμή χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς.

Έπειτα η κυβέρνηση έχει ένα μακρύ μενού κυρώσεων από το οποίο μπορεί να επιλέξει, περιλαμβανομένων της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ανώτατων αξιωματούχων, την παρεμπόδιση χορήγησης μεγάλων δανείων προς την Τουρκία ή την πλήρη εξάλειψή της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να τεθούν περιορισμοί, αλλά γρήγορα οι κυρώσεις να αυξηθούν, μέχρις ότου ο Erdogan επανεξετάσει τους λάθος υπολογισμούς του και βάλει διαπιστωμένα στον πάγο τον ρωσικό εξοπλισμό.

Αν αυτό αποτύχει, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα μεγαλύτερο ερώτημα. Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί γενικότερα ένας αξιόπιστος σύμμαχος;

Παρόλο που οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν τον εξοστρακισμό ενός μέλους, υπάρχουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας δυτικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού –κυρίως πυρηνικών όπλων - στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι διοικητές του ΝΑΤΟ αναζήτησαν στη Μέση Ανατολή εναλλακτικές θέσεις για τις βάσεις αυτές. Η άφιξη των συστημάτων S-400 ίσως πρέπει να επιταχύνει την αναζήτησή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Erdogan έκανε την επιλογή του σε αυτή τη διαμάχη. Η Δύση θα πρέπει να λάβει σοβαρά κάθε λέξη του και να προετοιμαστεί για να προχωρήσει χωρίς αυτόν.
greece-salonikia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ