2019-08-06 00:24:21
Φωτογραφία για Ανάσα ρευστότητας στην αγορά της ιδιωτικής υγείας Ανάσα ρευστότητας στην αγορά της ιδιωτικής υγείας
"Ανάσα" στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης αναμένεται να δώσει η δυνατότητα για την εξόφληση οφειλών για τις υποχρεωτικές επιστροφές που βαραίνουν τις επιχειρήσεις σε 120 δόσεις, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 80 πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών που έχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από αναγκαστικές εκπτώσεις (rebates) και τις αναγκαστικές επιστροφές του clawback (επιστροφές για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα και τις πραγματικές δαπάνες) για το διάστημα από το 2012 έως το 2018.

Στο επόμενο άρθρο διευκρινίζεται πως προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών των παρόχων (πλην φαρμακευτικών), ώστε όπως σημειώνεται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα την αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.


Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για να καλύπτονται οι υπερβάσεις (ανά έξι μήνες) μπήκε σε εφαρμογή το 2013 ως ένα μέτρο προσωρινό, εντούτοις με η προηγούμενη κυβέρνηση προσχώρησε στην επέκτασή του μέχρι και το 2022.

Παράγοντες από τον κλάδο του φαρμάκου κρούουν όλο και συχνότερα τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές επιστροφές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται φέτος να αγγίξουν τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχα η "τρύπα” στο ΕΣΥ σε σύγκριση με τον αρχικό κλειστό προϋπολογισμό, θα φτάσει μέχρι τέλος του έτους τα 400 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά όταν το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ είναι 1,94 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων 500 εκατ. αντίστοιχα). Στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων, πέρσι το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το πλαφόν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έφτασε τα 110 εκατ. ευρώ. 

Με το άρθρο 78 του νομοσχεδίου επίσης, ρυθμίζονται οι οφειλές σε προμηθευτές των νοσοκομείων, με την πληρωμή των οποίων θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ. Για να μην δημιουργούνται εντούτοις νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, πρέπει να νομιμοποιούνται έγκαιρα οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας από την αξίωση πληρωμής τους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ