2019-08-20 11:34:07
Φωτογραφία για Εφημερία στο ΕΣΥ επτά ημέρες την εβδομάδα...
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Στο νοσοκομείο Σάμου εδώ και πολλούς μήνες υπηρετεί μόνο μία παιδίατρος, για να καλύψει την κλινική εννέα κλινών, τις καθημερινές εφημερίες, τα εξωτερικά ιατρεία, τις υγειονομικές ανάγκες των παιδιών από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του νησιού, αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες σε χειρουργεία παίδων και στη μαιευτική κλινική. Για ελάχιστες ημέρες του Ιουλίου χρειάστηκε να λείψει για σοβαρό οικογενειακό λόγο. Η λύση που τελικά βρέθηκε ήταν να μετακινηθεί για μόλις τέσσερις ημέρες –από τις 18 Ιουλίου έως τις 22 Ιουλίου– παιδίατρος από το Ασκληπιείο Βούλας. Παράλληλα, δημοσιεύθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για δύο ιδιώτες παιδιάτρους με δίμηνη σύμβαση. Ουδείς ιδιώτης έδειξε ενδιαφέρον και έτσι από τις 23 Ιουλίου έως και σήμερα η παιδίατρος του νοσοκομείου συνεχίζει να εργάζεται μόνη της νυχθημερόν, επτά ημέρες την εβδομάδα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά της.


Από τη λεπτή κλωστή του φιλότιμου των λιγοστών γιατρών και εργαζομένων κρέμεται για άλλο ένα καλοκαίρι η λειτουργία των μονάδων υγείας της Περιφέρειας και κυρίως των τουριστικών περιοχών της χώρας. Η ποσοτική στελέχωση του ΕΣΥ όλο και επιδεινώνεται. Νοσοκομεία μένουν χωρίς επαρκή αριθμό γιατρών βασικών ειδικοτήτων όπως παθολόγων, παιδιάτρων, χειρουργών και αναισθησιολόγων. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, 50 νοσοκομεία στα νησιά και στην Περιφέρεια έχουν απολέσει στην πράξη το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού. Από την άλλη ολοένα περισσότερα κέντρα υγείας αναγκάζονται να κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης γιατρών.

Τα παραδείγματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολλά: το νοσοκομείο Λευκάδας έχει μείνει από τις αρχές του έτους με έναν αναισθησιολόγο. Το αποτέλεσμα είναι να υπολειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Για να καλυφθεί το πρόβλημα έστω προσωρινά, επιλέχθηκε η λύση της πρόσληψης αναισθησιολόγου με «μπλοκάκι». Με μετακίνηση παιδιάτρου άλλης μονάδας Υγείας ενισχύεται αυτές τις ημέρες η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου, ενός εκ των πιο τουριστικών νησιών της χώρας. Στο νοσοκομείο υπηρετούν δύο παιδίατροι εφημερεύοντας εναλλάξ. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο «χρωστά» στο προσωπικό 11.000 ρεπό και άδειες. Η λειτουργία της μονάδας εντατικής θεραπείας του, δυναμικότητας έξι κλινών, βασίζεται εν πολλοίς σε νοσηλευτές με συμβάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες λήγουν τον Σεπτέμβριο. Στα μέσα Ιουνίου, το νοσοκομείο Λήμνου προχώρησε σε σύμβαση δύο μηνών (μπλοκάκι) με δύο ιδιώτες παθολόγους. Το νοσοκομείο είχε μείνει με έναν μόνο παθολόγο.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Ζακύνθου και Κεφαλονιάς δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Οριακή είναι η κατάσταση και σε πολλά κέντρα υγείας. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, «τα κέντρα υγείας της Πρέβεζας λειτουργούν όλα έως το μεσημέρι, και από εκεί και πέρα εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Και μιλάμε για μονάδες υγείας που καλύπτουν πολύ μεγάλο πληθυσμό, όπως το κέντρο υγείας Πάργας».

Αναστολές εφημεριών

Ακόμα πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της αναστολής εφημερίας στα κέντρα υγείας αστικού τύπου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κέντρου υγείας Μεγάρων, το οποίο αν και καλύπτει υγειονομικά 40.000 κατοίκους –χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες– από τον περασμένο Ιούνιο κλείνει το μεσημέρι λόγω υποστελέχωσης. Δεν λείπουν και τα παράδοξα: Το κέντρο υγείας Βουργαρελίου στην Αρτα –το οποίο όπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος εξυπηρετεί και το χωριό του πρώην πρωθυπουργού– έχει μείνει με ένα γιατρό, και μάλιστα οδοντίατρο.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών μία καταγραφή των άμεσων αναγκών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία, καθώς και ενίσχυση με 1.500 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό ετησίως μέσω αλλαγών στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας.

Ο κ. Γιαννάκος σχολιάζει: «Εδώ και πολλά χρόνια λέμε ότι θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει λύσεις για τα προβλήματα των μονάδων υγείας, ειδικά των τουριστικών περιοχών. Η κατάσταση κάθε χρόνο αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Τα χρόνια της κρίσης το μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ μειώθηκε κατά 25.000, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να λήξουν σταδιακά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 12.000 ατόμων (επικουρικό προσωπικό, πρώην εργολαβικό, προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ κ.ά.). Χρειάζεται σχεδιασμός έγκαιρα για να μην υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και του χρόνου. Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπαλλήλων. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πολύ πιο γενναίο από αυτό που ανακοινώθηκε».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ