Μαρμάρινη επιγραφή σε κομμάτια, βρέθηκε στην περιοχή Σκορπιλόφτσι της Βάρνας, όπου οι αρχαιολόγοι εδώ και 40 χρόνια πραγματοποιούν ανασκαφικές έρευνες στο αρχαίο φρούριο.
Με τη σύνθεση των κομματιών της μαρμάρινης πλάκας αποκαλύφθηκε επιγραφή που είναι στην ελληνική γλώσσα γραμμένη σε ύφος ποιητικό όπως οι στίχοι του Ομήρου, είπε στην εφημερίδα ‘Trud’ ο αρχαιολόγος Χρίστο Κουζόφ.
Η επιγραφή ανήκει στον 5ο αιώνα μετά Χριστό και απευθύνεται στην Παναγία. Σύμφωνα με τον μελετητή των αρχαίων ελληνικών επιγραφών Δρ Νίκολα Σαράνκοφ, οι επιγραφές του είδους αυτού σπανίζουν.
Στην επιγραφή αναφέρεται ο αυτοκράτορας Μαρκιανός ως κύριος της γης και της θάλασσας περί το 450 με 457 μαζί με την κόρη του Ευφημία.
Η πιο σοβαρή χρονολόγηση της μαρμάρινης επιγραφής είναι το 453 ή 454 και είχε τοποθετηθεί στην πλησιέστερη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία καταστράφηκε πιθανόν από βαρβαρική εισβολή ή πολιτικούς αντιπάλους του Μαρκιανού.
Η επιγραφή βρέθηκε 25 μέτρα από την βασιλική και είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό.
Εικάζεται ότι η επιγραφή ως καλλιτεχνικό δημιούργημα γράφηκε σε ποιητικό ύφος του Ομήρου και τοποθετήθηκε το χρόνο κατά τον οποίο η Ευφημία και ο σύζυγός της Ανθέμιος είχαν σταλεί για την επίβλεψη των συνόρων της Αυτοκρατορίας στο Δούναβη.
Η εκκλησία που είχε ανεγερθεί ήταν προς τιμή της Παναγίας- Αγίας Μαρίας.
epicenter.bg , trud.bg
--
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Let's block ads! (Why?)
πηγη
periergaa