2019-09-11 09:33:45
Φωτογραφία για Ο Πάπας καλεί τη Βρετανία να επιστρέψει στον Μαυρίκιο τα νησιά Τσάγκος
Η Βρετανία απέσπασε τα Τσάγκος από τον Μαυρίκιο προτού η χώρα να αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1968 - Στη συνέχεια οι Βρετανοί εκδίωξαν τους

περίπου 2.000 ντόπιους από τα νησιά για να κατασκευάσουν την αεροπορική βάση Ντιέγκο Γκαρσία

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει στον Μαυρίκιο τα νησιά Τσάγκος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που έχει νοικιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να φιλοξενηθεί η αεροπορική βάση Ντιέγκο Γκαρσία.

Μιλώντας σε διάφορες αντιπροσωπείες, μετά τη λειτουργία που τέλεσε την Δευτέρα στον Μαυρίκιο, ο ποντίφικας αναφέρθηκε στο αρχιπέλαγος αυτό χρησιμοποιώντας την ονομασία Τσάγκος και όχι Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού, όπως τα αποκαλεί το Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός του Μαυρίκιου, Πραβίντ Τζουγκνότ, τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του.

Η Βρετανία απέσπασε τα Τσάγκος από τον Μαυρίκιο προτού η χώρα να αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1968. Στη συνέχεια οι Βρετανοί εκδίωξαν τους περίπου 2.000 ντόπιους από τα νησιά για να κατασκευάσουν την αεροπορική βάση Ντιέγκο Γκαρσία.


Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από την περιοδεία του στην Αφρική, πώς θα βοηθήσει τους Τσαγκόσιους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ο πάπας απάντησε: «Όταν αναγνωρίζουμε τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή τα Ηνωμένα Έθνη και τους παραχωρούμε την ικανότητα να δικάζουν διεθνώς, όταν αυτοί μιλούν, εάν εμείς είμαστε μέρος της ανθρωπότητας, πρέπει να υπακούμε».

«Αληθεύει πως όλα τα πράγματα που είναι σωστά για την ανθρωπότητα δεν είναι εξίσου καλά για τις τσέπες μας (τα οικονομικά συμφέροντα) αλλά οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι οι Τσαγκόσιοι εκδιώχθηκαν παρανόμως και διέταξε τη Βρετανία να παραδώσει τον έλεγχο των νησιών στον Μαυρίκιο. Τον Μάιο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να παραδώσει τον έλεγχο των νησιών μέσα σε έξι μήνες. Τα ψηφίσματα αυτά ωστόσο δεν είναι δεσμευτικά.

«Αν υπάρχει κάποια διεθνής διαμάχη ή σύγκρουση μεταξύ των χωρών, πηγαίνουν (στα Ηνωμένα Έθνη) για να την επιλύσουν σαν αδέλφια, σαν πολιτισμένοι άνθρωποι», κατέληξε ο πάπας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ