2012-06-16 21:52:06
Φωτογραφία για Ομογενής.Οι Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν
Της Ιωαννας Φωτιαδη

«Βρίσκομαι μέσα στο μετρό και βλέπω πάλι τη χώρα μου πρώτη είδηση στα ταμπλόιντ». «Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας»... Στην πρώτη γραμμή του  προβληματισμού βρίσκονται οι Ελληνες του εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων, άλλωστε, τα τελευταία δύο χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί.

Η διάθεση συμμετοχής στις εκλογές είναι έντονη, καθώς η παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των expatriots, αφού θα τους μετατρέψει από «μετακινούμενους Ευρωπαίους εργαζομένους» σε «οικονομικούς μετανάστες». Ωστόσο, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν τους δίνει τη δυνατότητα ψήφου στις εθνικές εκλογές, μολονότι όσοι διαμένουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. μπορούν πλέον να ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές. «Δεν θα ήταν τόσο περίπλοκο να ρυθμιστεί η ψηφοφορία, φτάνει να διατηρούν οι κατά τόπους πρεσβείες επικαιροποιημένο μητρώο των μονίμων κατοίκων με ελληνική υπηκοότητα», εξηγεί στην «Κ» διπλωμάτης που υπηρετεί σε πρεσβεία του εξωτερικού.


«Εκλογές εξ αποστάσεως οργανώνουν επιτυχώς αφ’ ενός χώρες με λιγότερες υποδομές (Βουλγαρία, Ρωσία, Ρουμανία, Τουρκία) όπως και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών - μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, χώρας με μεγάλο αριθμό ομογενών ανά την υφήλιο». Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι η επιστολική, η ηλεκτρονική ή διά πληρεξουσίου ψήφος, αλλά και η ψηφοφορία σε προξενεία και πρεσβείες. «Οι συνάδελφοί μου ξαφνιάστηκαν την προηγούμενη φορά που ταξίδεψα για να ψηφίσω», σχολιάζει η Α.Ζ., που εργάζεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ισραήλ, «ακόμα και οι Αιγύπτιοι, που ζούσαν τις εκλογές για πρώτη φορά, ψήφισαν εξ αποστάσεως». Το 2006 είχε προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως δεν εξασφάλισε τη διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ανθρωποι του χώρου ερμηνεύουν το ναυάγιο βάσει της «πολυπλοκότητας» της ελληνικής περίπτωσης, που απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος..

Σε άλλους καιρούς, τέτοιες μέρες τα επιτελεία των κομμάτων οργάνωναν τα «καραβάνια» των ψηφοφόρων τους. «Ναυλωμένα» αεροπλάνα μετέφεραν έναντι συμβολικού ή μηδενικού αντιτίμου φοιτητές και εργαζομένους από το Λονδίνο και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Ηταν η πρώτη έκφανση του πελατειακού κράτους. «Προνομιακή αντιμετώπιση στην εξεύρεση εισιτηρίων ισχύει μόνον για τους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, που πετούν δωρεάν για να παρευρεθούν σε ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας τους...», επισημαίνει ο δρ Νομικής Αρης Γεωργόπουλος. Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής;

«Κόπηκαν οι παροχές»Φέτος, δεδομένης της πενιχρής οικονομικής κατάστασης, παρόμοιες παροχές έχουν «κοπεί». Βέβαια, φημολογείται ότι πολιτικός αρνήθηκε να το κάνει, γιατί λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι ο κόσμος που θα μετέφερε θα ήταν πράγματι «δικός του». Ετσι, όσοι μπορούν έρχονται για να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ακόμα και για 48 ώρες... «Βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να αποφασίσω εγώ για τις τύχες των Ελλήνων, μια που ζω πλέον είκοσι χρόνια εκτός συνόρων...», σχολιάζει από μια άλλη σκοπιά ο ομογενής Νεκτάριος Μαρκογιάννης.

«Η γεωγραφική απόσταση άλλοτε τους προσδίδει μια έξωθεν ψύχραιμη ματιά και οξυδέρκεια, άλλοτε τους απομακρύνει τόσο από την ελληνική πραγματικότητα, που καλλιεργούν ανεδαφικές προσδοκίες, αναμένοντας η χώρα να μιμηθεί πολιτικές άλλων κρατών», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Ντίνας, μεταδιδακτορικός πολιτικός επιστήμονας στην Οξφόρδη.

πηγή:kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ