2019-10-25 02:46:11
Φωτογραφία για «Μετάγγιση» τεχνογνωσίας για την διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού
Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Ζητήματα νοικοκυρέματος και συμπράξεων σχετικά με τη διαχέιριση των ιατρικών μηχανημάτων τέθηκαν προς συζήτηση κατά το τρίτο Στρογγυλό Τραπέζι του 5ου MedTech Conference με θέμα «Αξιολόγηση και Διαχείριση Ιατρικού Εξοπλισμού».

Το θέμα της αξιοποίησης του ιατρικού εξοπλισμού έθιξε ο Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» ΔΡ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, ιδιαίτερα για την παρούσα περίοδο κατά την οποία λόγω δωρεών των ιδρυμάτων υπήρξε μια διάχυση στα νοσοκομεία με νέα μηχανήματα. Προβλήματα όμως εντοπίζονται στην τοποθέτηση αλλά και στο ποιος χειρίζεται τη τεχνολογία, ενώ υφίστανται και περιπτώσεις που τα μηχανήματα δεν λειτουργούν είτε επειδή είναι παλιά, είτε δεν έχουν πιστοποιητικό συντήρησης.

Όσο για την εκπαίδευση ιατρών χειριστών αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο, με τις όποιες συνέπειες, δεδομένης και της μαζικής φυγής ιατρών λόγω συνταξιοδότησης. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει έντονη δυσκολία στην κάλυψη εφημεριών.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χαλαζωνίτη, η λύση της σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα είναι απαραίτητη σε αυτό το τομέα για την διάχυση και ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά χωρίς να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ανέφερε 14 νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη που έχουν προβεί σε ΣΔΙΤ αλλά και όλα τα δημόσια νοπσοκομεία στη Ρουμανία, που λειτουργούν με τέτοιες συμπράξεις.

Με την παραπάνω θέση συμφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Γεράσιμος Λειβαδάς , ο οποίος υποστήριξε ότι μεγάλες εταιρείες που θα συμμετάσχουν σε ΣΔΙΤ, διαθέτουν τη τεχνογνωσία λόγω εμπειρίας στο εξωτερικό, και μάλιστα θέτοντας τον ασθενή υψηλά στην ατζέντα.

Σοβαρές προτάσεις μπορούν να καταθέσουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα μηχανήματα, σύμφωνα και με τον Εμβιομηχανικό – εμπειρογνώμονα αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας, Χρήστο Καζάση.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερπληθυσμό μηχανημάτων και ταυτόχρονα πάσχουμε από φαινόμενα σπατάλης χρημάτων για τη συντήρηση τους. Για την περιστολή των δαπανών θα πρέπει οι Υγειονομικές Περιφέρειες να αναλάβουν τον ρόλο του συντονισμού και της διάχυσης του εξοπλισμού. Εφόσον υπάρξει εξορθολογισμός ακόμη και στα ιατρικά υλικά, που συνήθως είναι χείριστης ποιότητας, όπως υποστήριξε ο κ.Καζάσης, δεν θα χρειάζεται το claw back για να επιβιώσει το Σύστημα Δημόσιας Υγείας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ