2019-12-17 07:57:58
Φωτογραφία για Τι παθαίνει όποιος κάνει το λάθος να εγκαταλείψει τον κινεζικό στρατό
Με περίπου 2 εκατομμύρια άτομα να υπηρετούν τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, ίσως θα σκεφτεί κανείς πως η ιστορία ενός άνδρα ο οποίος δεν μπορεί να αντέξει τις δυσκολίες της στρατιωτικής ζωής είναι ασήμαντη. Αναμφίβολα, δεν θα έπρεπε να τραβήξει την εθνική προσοχή.

Ακριβώς αυτό, όμως, συνέβη την περασμένη εβδομάδα με την περίπτωση του Ζανγκ Μουκάνγκ, ενός φοιτητή πανεπιστημίου της νότιας επαρχίας Χαϊνάν.

Μια ιστορία που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση του ιστοτόπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας περιγράφει λεπτομερώς την τιμωρία που επεβλήθη στον Ζανγκ, αφού έκανε το λάθος να πει πως δεν θέλει πλέον να βρίσκεται στον στρατό.

Πόσο άσχημα είναι λοιπόν τα πράγματα για τον Ζανγκ;

ASSOCIATED PRESS

Ο νεαρός «λιποτάκτης» αντιμετωπίζει συνολικά οκτώ ποινές, μεταξύ των οποίων διετή απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό, ταξιδιών στο εσωτερικό με αεροπλάνα, τρένα μεγάλης απόστασης ή λεωφορεία, αγοράς ακινήτων, λήψης δανείων ή ασφάλισης, έναρξης επιχείρησης ή εγγραφή για σπουδές σε κολέγιο ή δευτεροβάθμιο σχολείο.


Ο Ζανγκ, του οποίου η ακριβής ηλικία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί σε καμία δημόσια θέση ποτέ στη ζωή του, ούτε με προσωρινή σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυβερνητικών επιχειρήσεων, σε μια σε μια χώρα όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας είναι κρατικό.

Θα υπάρξει ακόμη και ένα οικονομικό κόστος: πρόστιμο 4.000 δολαρίων συν την επιστροφή του ποσού των 3.750 δολαρίων στο στρατό για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του ως στρατιωτικός (ιατρικές εξετάσεις, έξοδα μεταφοράς και διαμονής, ρουχισμός κ.λπ.)

Madiha Ali via Getty Images

Ο Ζανγκ επίσης θα πρέπει να υποστεί δημόσιο εξευτελισμό: οι πράξεις και οι ποινές του θα «δημοσιευθούν στην κοινωνία μέσω δικτύων, τηλεόρασης, εφημερίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

«Παράδειγμα προς αποφυγή»Η περίπτωση του Ζανγκ μπορεί να είναι σπάνια, αλλά δεν είναι μοναδική.

Μια έρευνα CNN στα κινεζικά ΜΜΕ διαπίστωσε τουλάχιστον μερικές δεκάδες περιπτώσεις πρώην στρατιωτών, που κατονομάστηκαν και διαπομπεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, και οι τιμωρίες αυτές ορίζονται ρητά από την κινεζική νομοθεσία.

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τέτοιες υποθέσεις για να δημιουργεί παραδείγματα προς αποφυγή, τα οποία τα δημοσιοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάνουν στην ευρύτερη κοινωνία.

Matt Dutcher via Getty Images

Η κινεζική στρατιωτική θητεία είναι βασισμένη στη στρατολόγηση, αλλά είναι μια απαίτηση που σπανίως επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια, όσο πληθαίνουν οι φωνές που προσπαθούν να φέρουν τη χώρα σε φάση εκσυγχρονισμού.

Αυτός ο εκσυγχρονισμός απαιτεί λιγότερους, αλλά καλύτερα εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους. Ετσι, η δύναμη του στρατού μειώνεται, καθώς προτιμώνται τεχνικά καταρτισμένοι εθελοντές σε σχέση με στρατιώτες που προέρχονται από φτωχότερες περιοχές με χαμηλότερη παιδεία. Και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί νέα προβλήματα.

Η στρατιωτική θητεία παραμένει λιγότερο ελκυστική επιλογή σταδιοδρομίας όσο η οικονομία της Κίνας παραμένει υγιής. Αν και η κινεζική νεολαία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον τομέα της σταδιοδρομίας, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι διαδεδομένο.

Το Πεκίνο θέλει να «καλλιεργήσει» στρατιωτικό προσωπικό νέου τύπου, για να διατηρήσει το ταλέντο και να αναπτύξει προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δεδομένων του σύγχρονου πολέμου.

Ενα ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua τον Ιούλιο μετέδωσε ότι ο στρατός προτιμά να προσλάβει φοιτητές και πτυχιούχους.

Αλλά οι αντιξοότητες της στρατιωτικής ζωής επηρεάζουν ακόμη και τους πιο μορφωμένους νεοσύλλεκτους.

Για τους περισσότερους νεότερους Κινέζους, ο στρατός δεν είναι το ιδανικότερο περιβάλλον εργασίας. Και ο Ζανγκ, προφανώς, συμφωνεί με αυτό. Ο σύγχρονος κινεζικός στρατός δεν ήταν η ζωή που ήθελε. Μετά την ένταξή του στο στρατό τον Σεπτέμβριο, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να τον εγκαταλείψει ένα μήνα αργότερα και στα τέλη Νοεμβρίου αποτάχθηκε.

Πηγή: CNN
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ