2019-12-19 12:40:05
Φωτογραφία για Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα αλλά έχουν ημερομηνία λήξης-ΦΩΤΟ

Η ημερομηνία λήξης είναι αυτή που ορίζεται από τους κατασκευαστές / παραγωγούς των προϊόντων ως την καταληκτική ημερομηνία για την χρήση τους με ασφάλεια.

Σε ότι αφορά στα τρόφιμα, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα οφείλονται σε κακή μεταχείρισή τους, από την στιγμή της αγοράς τους μέχρι την ώρα της κατανάλωσής τους.

Εκτός από το γάλα όμως και άλλα ευπαθή τρόφιμα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, πολλά ακόμη αντικείμενα και προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν ημερομηνία λήξης, μετά το πέρας της οποίας πρέπει να αντικαθίστανται, καθώς η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους.

Δείτε ποια είναι στην παρακάτω gallery.

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Τα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή του παιδιού σας, γι’ αυτό βεβαιωθείτε για τη σωστή τοποθέτησή του, αλλά και για την ημερομηνία λήξης του, η οποία αναγράφεται συνήθως στο κάτω μέρος του καθίσματος. Η διάρκεια ζωής ποικίλλει ανάλογα με την ημερομηνία κατασκευής και την εταιρεία. Ένας μέσος όρος ζωής είναι τα 6-10 χρόνια.

Αντηλιακά: Πολλά από αυτά δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαρκούν για πάντα! Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα αντηλιακά είναι αποτελεσματικά για τρία χρόνια και μετά από αυτό το διάστημα χάνουν την προστατευτική δράση τους.

Λάδι αυτοκινήτου: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λάδια μηχανής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την πάροδο πέντε ετών, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της μηχανής του οχήματος.

Τσάι σε φακελάκια: Εάν πίνετε τσάι μόνο όταν είστε άρρωστοι, τα φακελάκια που έχετε στοκάρει στα ντουλάπια σας, μάλλον έχουν χάσει την ισχύ τους μετά από περίπου δύο χρόνια. Αν θέλετε να συντηρήσετε τσάι για τόσο μεγάλο διάστημα, αποθηκεύστε το στην κατάψυξη.

Γυαλιά ηλίου: Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από την επικίνδυνη UV ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει από καταρράκτη μέχρι καρκίνο. Παρότι δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης, πρέπει να αντικαθίστανται όταν οι φακοί αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια φθοράς, συνήθως μετά από 2-3 χρόνια.

Χρώματα: Τα χρώματα που σας περίσσεψαν από την τελευταία φορά που βάψατε τους τοίχους του σπιτιού σας, καλό είναι τα πετάξετε μετά από 2-4 χρόνια, εάν οι συσκευασίες τους έχουν ανοιχτεί. Οι κλειστές συσκευασίες μπορούν να αντέξουν έως και 15 χρόνια.

Οδοντόκρεμα: Οι περισσότερες οδοντόκρεμες διαρκούν μέχρι δύο χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Τις οδοντόκρεμες που έχουν λήξει, χρησιμοποιήστε τις αλλού, π.χ. για τον καθαρισμό των παπουτσιών.

Σαπούνια: Κάποια φρέσκα χειροποίητα σαπούνια έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτά που δεν έχουν, μην τα χρησιμοποιείτε μετά την πάροδο τριών ετών, ειδικά αν έχουν σημάδια φθοράς, όπως ξηρότητα και ρωγμές.

Αθλητικά παπούτσια: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα αθλητικά παπούτσια σας, τόσο περισσότερο φθείρονται, με αποτέλεσμα να απορροφούν λιγότερους κραδασμούς και να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Όσοι αθλείστε συστηματικά, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιληφθείτε τη διαφορά στην απόδοση.

Κράνος: Το κράνος σώζει ζωές και γι’ αυτό πρέπει να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Το αλάτι του ιδρώτα, μπορεί να διαβρώσει την εσωτερική επένδυση του κράνους και ο ήλιος το εξωτερικό του περίβλημα. Η γενική οδηγία είναι να το αντικαθιστάτε κάθε 2-4 χρόνια.

Εντομοαπωθητικά: Αν έχετε βάλει εντομοαπωθητική λοσιόν και συνεχίζουν να σας τσιμπάνε κουνούπια, το πιθανότερο είναι ότι έχει λήξει. Αν αυτά τα προϊόντα διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και τρία χρόνια. Μετά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μάσκαρα: Οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε τη μάσκαρα μετά την πάροδο τριών μηνών από το άνοιγμά της. Ο λόγος είναι μπορεί να εισχωρήσουν σε αυτή διάφορα βακτήρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σφουγγάρια μπάνιου: Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που μένουν στο σφουγγάρι σε συνδυασμό με την υγρασία του μπάνιου, ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Ειδικά όταν πρόκειται για σφουγγάρι από φυσικό υλικό, καλό είναι να το αλλάζετε κάθε μήνα. Τα συνθετικά μετά από δύο μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Κλήβελαντ.

Μπαταρίες: Οι μπαταρίες έχουν ημερομηνία λήξης και ο λόγος είναι ότι κάποια μέρη της διαβρώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται επικίνδυνες ή εντελώς άχρηστες, απλά δεν αποδίδουν τόσο καλά.

Ενυδατικές κρέμες: Η κρέμα προσώπου που έχει ανοιχτεί, χάνει την ενυδατική της δύναμη όταν περάσουν δύο χρόνια. Επιπλέον, κάθε φορά που τα δάχτυλά σας έρχονται σε επαφή με το προϊόν, αφήνουν βακτήρια. Αλλάζετε την ενυδατική σας το αργότερο κάθε έξι μήνες.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.rd.com



Let's block ads! (Why?)

ΧΡΗΣΙΜΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ