2020-01-10 09:16:21
Φωτογραφία για Κλειδώνει η μείωση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές
Κλειδώνει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η μείωση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς εντούτοις να έχει αποφασιστεί εάν ο συντελεστής θα κατέβει στο 6% ή στο 13% από τον υψηλό που είναι σήμερα.

Το θέμα συζητήθηκε στο ραντεβού που είχε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη (παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ και του προέδρου του ΕΚΑΒ), μένουν όμως ακόμη και άλλες λεπτομέρειες να διευθετηθούν και κυρίως αν η μείωση του ΦΠΑ θα αφορά τους πελάτες των κλινικών εν γένει (μια απόφαση που σύμφωνα με παράγοντες του χώρου θα ενισχύσει σημαντικά το κομμάτι του ιατρικού τουρισμού) ή μόνο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ, η αλλαγή του Κανονισμού Παροχών Υγείας το επόμενο δίμηνο και η μετονομασία των κλινικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί, όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στο μήνα.


Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2020, το κονδύλι για ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 228 εκατ. ευρώ, έναντι 217 εκατ. πέρσι.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ανάμεσα στις κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ ήταν η διάθεση κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική. Η συμφωνία αφορά τη διάθεση 45 κλινών προς το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης και ήδη υπάρχουν αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία.

Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί ακόμη μια συνάντηση, μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την υπογραφή νέας σύμβασης των επιχειρήσεων με τον Οργανισμό. 

Πάγιο αίτημα

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις κλινικές αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του χώρου, μετά την άνοδο του ΦΠΑ το 2015.

Στελέχη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και των κλινικών έκαναν τότε λόγο για σοβαρό χτύπημα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και για μεγάλη επιβάρυνση για τους ασθενείς. Η επιβάρυνση αφορούσε και τους τοκετούς.

Η αύξηση του ΦΠΑ προστέθηκε στις υπόλοιπες επιβαρύνσεις της αγοράς, με βασικότερη τον αυτόματο μηχανισμό claw back για να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες των ασφαλισμένων. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ