2020-01-16 16:32:21
Φωτογραφία για Πώς να σταματήσετε να αργείτε στα ραντεβού σας: Χρήσιμα tips
Η σύμβουλος διαχείρισης χρόνου, Diana DeLonzor, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό πάντα έφτανε παντού αργοπορημένη. «Δεν είχε σημασία τι ώρα σηκωνόμουν το πρωί. Μπορεί να σηκωνόμουν στις 6 και πάλι να αργούσα να φτάσω στην εργασία μου στις 9». Συνεχώς λάμβανε προειδοποιήσεις από τον εργοδότη της, έχανε φιλίες, και ο σύζυγός της ήταν συνεχώς θυμωμένος με εκείνη.

Η ίδια τώρα αναφέρει: «Οι περισσότεροι απεχθάνονται να φτάνουν αργά και έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να το διορθώσουν». Οι συνεπείς παρερμηνεύουν τέτοιους ανθρώπους• πιστεύουν ότι είναι εγωιστές ή και τεμπέληδες. Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο απ’ ότι φαίνεται.

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι είναι χρόνια αργοπορημένοι συχνά παλεύουν με το άγχος, τον περισπασμό, την αμφιθυμία και άλλες εσωτερικές ψυχολογικές καταστάσεις. Άλλοι ειδικοί εστιάζουν στο ότι υπάρχουν βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, κάτι που κάνει μια τέτοια συνήθεια εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει. Με τη σωστή προσέγγιση όμως, αυτό που φαίνεται μια «αιώνια καταδίκη» μπορεί να αλλάξει πλήρως.


Τι είδος αργοπορίας εμφανίζουμε;

Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη της σωστής προσέλευσης είναι η αυτεπίγνωση. Εξετάζουμε τα μοτίβα μας. Αργοπορείτε με τα πάντα ή απλά με κάποια πράγματα; Πώς νιώθετε όταν αργοπορείτε; Τι προκαλεί αυτή την αργοπορία;

Αν αργοπορείτε πάντα στον ίδιο χρόνο, αυτό μπορεί και να υποδεικνύει ένα ψυχολογικό εμπόδιο. Ίσως φοβάστε ότι χάνετε τον χρόνο σας μεταφορικά ή νιώθετε μια πίεση στην καθημερινότητά σας. Αν αργείτε κατά 10 λεπτά στη μία περίπτωση και κατά 30 λεπτά σε κάτι άλλο, το πρόβλημα είναι μάλλον τεχνικό. Οι δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου σας χρειάζονται διόρθωση και ανάπτυξη.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να αργοπορείτε;

Παρακολουθούμε την καθημερινότητά μας για να εντοπίσουμε τι είναι ακριβώς αυτό που μας κάνει να καθυστερούμε. Κάποιοι άνθρωποι προγραμματίζουν να κάνουν περισσότερα απ’ όσα προλαβαίνουν. Άλλοι απεχθάνονται και «αρνούνται» να φύγουν από το σπίτι, και ξαφνικά νιώθουν την ανάγκη να ισιώσουν την κουρτίνα ή να ανοίξουν μηνύματα από το σαλόνι τους, αντί να φύγουν. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε συνειδητά να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε και να επαναλάβουμε: «Αυτό μπορεί να περιμένει».

Λίγα tips για καλύτερη διαχείριση του χρόνου

– Μάθετε ξανά να οριοθετείτε τις εργασίες σας. Κάθε μέρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καταγράψτε κάθε εργασία που έχετε να κάνετε και πόση ώρα πιστεύετε ότι θα σας πάρει. Χρονομετρήστε τον εαυτό σας και μετά γράψτε δίπλα τον πραγματικό χρόνο.

– Μην σχεδιάζετε ποτέ να είστε στην ώρα σας. Οι αργοπορημένοι άνθρωποι πάντα στοχεύουν να φτάνουν στο λεπτό, χωρίς χώρο για πιθανά εμπόδιο που μπορεί να παρουσιαστεί στην πορεία. Ας πούμε ότι πρέπει να είστε στην εργασία σας στις 9. Υποθέτετε ότι θα σας πάρει 12 λεπτά η διαδρομή, οπότε φεύγετε στις 8:48. Αν χάσετε ένα φανάρι ή θυμηθείτε ότι ξεχάσατε την ομπρέλα σας και γυρίσετε να την πάρετε, είναι αδύνατο να φτάσετε στην ώρα σας. Μην το αφήνετε στην τύχη. Έχετε πάντα στο νου σας να φτάνετε παντού 15 λεπτά νωρίτερα.

– Εκμεταλλευτείτε την αναμονή. Αν η σκέψη και μόνο της αναμονής σας φρικάρει, προγραμματίστε μια δραστηριότητα για όσο θα βρίσκεστε εκεί. Πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο, μιλήστε στο τηλέφωνο με έναν φίλο.

το είδαμε enallaktikidrasi.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ