2020-01-20 22:00:44
Φωτογραφία για Αποφασιστικότητα πρέπει να δείξει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας
Αποφασιστικότητα πρέπει να δείξει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας για να φρενάρει τις επεκτατικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας.Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Sky σήμερα ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης με αφορμή τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο απουσία της Ελλάδος και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο, να στείλει η Τουρκία σεισμογραφικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας ο κ. Τζούμης δήλωσε πως δεν πρόκειται ο κ. Ερντογάν να υπαναχωρήσει από τις διεκδικήσεις του.

«Εμείς ανακαλύψαμε την Λιβύη μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Νωρίτερα ήμασταν απόντες. Ακόμη και αν ακυρωθεί το σύμφωνο για την καθορισμό των θαλασσίων ζωνών η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στις διεκδικήσεις της . Είναι δύσκολη η ακύρωση του συμφώνου όμως. Οι δύο πόλοι εξουσίας δηλαδή Χάφταρ και Σάρατζ θα είναι παρόντες σε μια ενδεχόμενη διευθέτηση στο θέμα. Εκτιμώ πως είναι δύσκολο να υπαναχωρήσει ο κ. Χαφτάρ».


Ο κ. Τζούμης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ήδη το Γιαβούζ είναι ήδη στο βυθοτεμάχιο 8 για να κάνει εξορύξεις παρά τις διαμαρτυρίες της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταπατήσει το διεθνές δίκαιο να αδιαφορήσει για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κάποιους ευρωπαίους ηγέτες. Και δεν αναφέρομαι στη Γερμανία γιατί είδαμε τη στάση της. Ακόμη και αν ακυρωθεί το μνημόνιο με τη Λιβύη η Τουρκία θα στείλει σεισμογραφικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την οποία έχει αμφισβητήσει από το 2012. Θυμίζω ότι κάθε χρόνο η γειτονική χώρα στέλνει συντεταγμένες στον ΟΗΕ και αναφέρει πως η περιοχή ΝΑ της Κρήτης μέχρι και το Καστελόριζο και την Κύπρο της ανήκει», δήλωσε ο κ. Τζούμης που αναφέρθηκε στην τακτική που ακολουθεί συνήθως η γειτονική χώρα.

«Η Τουρκία δεν κάνει κάτι αν δεν δώσει νότα νομιμοποίησης . Δεν πράττει κάτι χωρίς να υπολογίσει την εξωτερική νομιμοποίηση. Για μας έχει προβεί ήδη σε ανακοινώσεις. Το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο της παρέχει ήδη μια νομιμοποίηση σε αυτά που κάνει», είπε θυμίζοντας και τις ημερομηνίες που Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Σε ερώτηση αν θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Τζούμης δήλωσε:

“Πιστεύω ότι θα βρεθούμε μπροστά στη διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να έχουμε με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρουσία φυσική στο χώρο που θα στείλει γεωτρητικό ή σεισμογραφικό σκάφος . Θα πρέπει με προσοχή να κινηθεί η Ελλάδα για να μην βρεθεί κατηγορούμενη. Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Όσες φορές έγινε στο παρελθόν δηλαδή η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα, η Τουρκία έκανε πίσω. Αν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με την γειτονική χώρα, πρέπει να είναι επί ίσοις όροις και όχι με το πιστόλι στον κρόταφο”.

Ο κ. Τζούμης αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας για την αγωγό eastmed και υπογράμμισε ότι:

«Είναι μια σημαντική συμφωνία που όμως πηγαίνει στο μέλλον. Δεν υλοποιείται τώρα. Η Τουρκία όμως τρέχει τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά τα πράγματα. Ο κ. Ερντογάν θέλει μέχρι το 2023 να έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην Τουρκική ιστορία. Για αυτό θέλει μια μεγάλη επιτυχία. Δεν του αρκεί κάτι άλλο παρά μόνο να πάρει χώρο δηλαδή έδαφος ή θάλασσα. Αναφορά περί του ζωτικού χώρου που χρειάζεται η Τουρκία έκανε ο κ. Νταβούτογλου σε βιβλίο του».

Σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα που θα έδινε στη χώρα μας ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Τζούμης δήλωσε:

«Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μια λύση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αν πάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες θα υπάρχει πάλι μια ένταση με την Τουρκία. Δεν μας συμφέρει να θέσουμε εκεί όλα τα θέματα γιατί η Τουρκία μιλάει για νησιά ακαθορίστου κυριαρχίας και είναι αυτά που έχει εντάξει στις γκρίζες ζώνες . Υποστηρίζει ότι δεν αναφέρονται στις διεθνείς συνθήκες. Δεν μπορούμε να πάμε στη Χάγη για τα νησιά αυτά. Στο διεθνές δικαστήριο μπορούμε να πάμε με την Τουρκία μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όμως τι θα γίνει με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα 12 μίλια. Θα πάμε αφού έχουμε κάνει την επέκταση ή όχι;».
skyrodos
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ