2012-06-19 13:21:08
Φωτογραφία για ΔΙΕΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Τη διετή παράταση του χρονικού περιθωρίου για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε αυτή να επιτευχθεί σε τέσσερα και όχι δύο χρόνια, αναμένεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο συνέρχεται την Πέμπτη. 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Ζανιάς έχει ετοιμάσει όλους τους φακέλους που θα παραδώσεις στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στους οποίους περιέχονται μεταξύ άλλων τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καθώς και για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το μήνυμα που έχει σταλεί με κάθε τρόπο από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ προς την Αθήνα είναι ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μόλις σχηματιστεί μια λειτουργική κυβέρνηση, προκειμένου να μπει στο μικροσκόπιο η κατάσταση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών και να τεθεί η βάση συζήτησης για την όποια αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Εξάλλου, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο την Τρίτη για μεγάλα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του πλαισίου της δανειακής σύμβασης χωρίς να πληγούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.


Πρώτη προτεραιότητα, βέβαια, για την ελληνική αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει για το Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από τη δόση του Μαΐου, ποσό που θα δώσει ταμειακή ανάσα στο κράτος μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα μπορέσει τον Ιούλιο να διαβουλευτεί με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη δόση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της η Ελλάδα έχει λαμβάνειν άλλα 25 δισ. - επομένως η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ καλείται να βάλει στα κρατικά ταμεία συνολικά 31 δισ. ευρώ.

Πιθανότερο σενάριο, πάντως, θεωρείται στο Λουξεμβούργο να παρίσταται ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας και ο Γιώργος Ζανιάς, εφ’ όσον μέχρι τότε έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση και έχει οριστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μετάβαση όσον αφορά τις επαφές με τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ευρωζώνης.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ