2020-02-03 12:49:58
Φωτογραφία για Κρίση στο ποδόσφαιρο: Όλοι έξω από την «παράγκα»
Ο Μητσοτάκης αποφασισμένος να δώσει σε FIFA - UEFA τα κλειδιά του ποδοσφαίρου -

Καταργεί ουσιαστικά την ΕΠΟ και όλους τους μηχανισμούς που συνδέονται υπόγεια με την «παράγκα» της διαφθοράς στο πρωτάθλημα - Ξένοι παράγοντες στη διοίκηση με μοντέλο τρόικας - Πρώτα στην Ελβετία ο Γεραπετρίτης και μετά στο Μαξίμου ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο

Βαθιά το νυστέρι στο διαχρονικό απόστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι αποφασισμένος να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαλύοντας με κάθε μέσο τις πολυποίκιλες «παράγκες» που διαφεντεύουν το λαϊκότερο άθλημα, χρησιμοποιώντας τους οπαδικούς στρατούς για να παίξουν παιχνίδια εξουσίας και να εξυπηρετήσουν αλλότριους και ιδιοτελείς σκοπούς που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα εκατομμύρια των πολιτών που γοητεύονται από τον «βασιλιά των σπορ». Ο πρωθυπουργός εξετάζει το σενάριο διεθνείς παράγοντες, εντεταλμένοι της FIFA και της UEFA με ταυτόχρονη παράκαμψη των εγχώριων οργάνων (ΕΠΟ κλπ) να αναλάβουν για ένα χρονικό διάστημα να διευθύνουν τις ελληνικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.


«Oι καιροί της αδράνειας και των συμβιβασμών πέρασαν και έφτασε η ώρα των λύσεων», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου σε συνέχεια της αυστηρότατης προειδοποίησης που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύοντας από το βήμα της Βουλής ότι «αν είναι να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα, είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα».

Ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα με τις καταγγελίες για πολυϊδιοκτησία των ομάδων ΠΑΟΚ και Ξάνθης και αντιδρώντας στην ατμόσφαιρα του επαπειλούμενου διχασμού, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει ο ίδιος το παιχνίδι πάνω του και η κυβέρνηση να πάρει αυστηρά μέτρα που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Κινούμενος, λοιπόν, με ταχείς ρυθμούς ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε στον στενό του συνεργάτη υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να ηγηθεί κλιμακίου το οποίο θα ταξιδέψει στις έδρες της FIFA και της UEFA, τη Ζυρίχη και τη Νιόν αντιστοίχως, προκειμένου να κληθούν να αναλάβουν το έργο της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Στόχος είναι να συνομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν το «μνημόνιο επανεκκίνησης και ανάταξης», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, ώστε να επιχειρηθεί μια νέα αρχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος και τη γενικευμένη καχυποψία για τους αγώνες της Super League, τις αμφισβητήσεις για τις διαιτητικές αποφάσεις, τις διαμάχες των παραγόντων και τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τους χούλιγκαν που δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ήρθε η ώρα των λύσεων για το ποδόσφαιρο. Στην ομιλία του στη Βουλή ήταν κατηγορηματικός όταν τόνιζε πως «αν είναι να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα, είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα»

Οι πέντε όροι του «μνημονίου»

Στις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου προτού μεταβεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να παρουσιάσει τις αποφάσεις του υπήρξε προβληματισμός για τη σκοπιμότητα να αποκληθεί το πλαίσιο εξυγίανσης με τον χαρακτηρισμό «μνημόνιο», που είναι ιδεολογικά φορτισμένος καθώς ταυτίζεται με την καθιέρωση σκληρών μέτρων και την απειλή εξόδου από διεθνή όργανα (το πολυσυζητημένο Grexit).

Κρίθηκε, ωστόσο, σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ο βεβαρημένος αυτός όρος ώστε να δημιουργηθεί σοκ στον χώρο και να φανεί το επείγον του πράγματος, να καταστεί σαφές ότι θα υπάρχει τεχνική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς που θα έχουν και την επίβλεψη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως και να φανεί η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για βαθιές τομές που θα φτάνουν στη ρίζα του κακού. Ακόμη και το πάγωμα των οργάνων της ΕΠΟ και η κατάργηση διαδικασιών και μηχανισμών που συγκροτούν διαχρονικά τις κάθε λογής «παράγκες» της διαφθοράς είναι στο τραπέζι των αναμενόμενων μέτρων του μνημονίου. Οταν από το Μαξίμου τονίζεται το σύνθημα «Ολοι έξω απ’ την “παράγκα”, είναι επιθυμητό να γίνει πράξη», αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δισταγμοί ξένοι παράγοντες και αξιωματούχοι, εντεταλμένοι της FIFA και της UEFA, να τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά, αναλαμβάνοντας με μοντέλο τρόικας τη διοργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος και των παράπλευρων οργάνων και διαδικασιών.

Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Ελβετία θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας με τις διεθνείς ομοσπονδίες και μόλις αυτό οριστικοποιηθεί, θα προσκληθούν στην Αθήνα οι πρόεδροι της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν για να υπογράψουν ενώπιον του πρωθυπουργού το «μνημόνιο».

Η εφαρμογή του θα γίνεται υπό την εποπτεία των διεθνών οργανισμών και οι βασικές αρχές του θα είναι οι εξής:

Πρώτον, για τις κρίσιμες θέσεις ευθύνης στο ποδόσφαιρο θα γίνεται επιλογή από πρόσωπα υψηλού κύρους και αδιαμφισβήτητης ακεραιότητας.

Δεύτερον, το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των κεντρικών οργάνων διοίκησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Super League, Επιτροπές Διαιτησίας) θα αναθεωρηθεί εκ βάθρων, έτσι ώστε να τεθούν εκτός παιχνιδιού πρόσωπα και μηχανισμοί που είναι ταυτισμένοι με πρακτικές τύπου «παράγκας», που ήταν ο κανόνας των τελευταίων χρόνων.

Τρίτον, τα μέτρα που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των αγώνων, όπως είναι η μετάκληση ξένων διαιτητών, η χρήση του VAR και άλλα θα ενισχυθούν ώστε να διαλυθεί η ατμόσφαιρα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των αγώνων.

Τέταρτον, το πειθαρχικό πλαίσιο για πράξεις που ενθαρρύνουν τη βία θα γίνει πιο αυστηρό και θα ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της ατιμωρησίας.

Πέμπτον, οι παράγοντες και οι ομάδες που δεν συμμορφώνονται με το υφιστάμενο πλαίσιο θα έρχονται αντιμέτωπες με αυστηρά μέτρα, τα οποία θα φτάνουν μέχρι τον αποκλεισμό των ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή ακόμη και με διακοπή του πρωταθλήματος. Η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι τα δραστικά μέτρα για επανεκκίνηση στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και οι κινήσεις για την παράκαμψη των «αμαρτωλών» παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις ομάδες ήταν επιβεβλημένο να γίνουν τώρα, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να εκτραχυνθεί η κατάσταση και να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες.

«Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Κινήθηκε με πυξίδα την ενότητα των πολιτών, αμέσως μόλις ακούστηκαν οι ανατριχιαστικές κραυγές ότι «η χώρα θα κοπεί στα δύο», ότι «θα χυθεί αίμα» και πως «οι Ελληνες θα μοιραστούν σε Βόρειους και Νότιους».

«Υπεράνω των ομάδων»

Με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, υποστηρίζουν συνεργάτες του, διακηρύχθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων». Και γι’ αυτό εμφανίζεται έτοιμη να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται φτάνοντας μέχρι τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή και τη διακοπή του πρωταθλήματος «αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα».

Σε αντίθεση, πάντως, με την αρχική δυσαρέσκεια που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η σπασμωδική αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία μόλις έγινε γνωστή η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης κατέθεσε τροπολογία με αλλαγές στην προβλεπόμενη ποινή και αντικατάσταση του υποβιβασμού με μείωση πέντε ή δέκα βαθμών, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού άλλαξαν το αρνητικό κλίμα και δημιούργησαν θετικές προσδοκίες. Είναι σαφές, άλλωστε, και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έλαβαν το μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και των φιλάθλων στηρίζει την προσπάθεια για ριζικές αλλαγές στον πολύπαθο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί με γνώμονα το κοινό συμφέρον». Γι’ αυτό και κάλεσε από το βήμα της Βουλής όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα, να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. «Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τον τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία. Και θα απαντήσουν κατάλληλα, αν χρειαστεί», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι υπεύθυνοι όλων των ομάδων έχουν υποχρέωση να κάνουν μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους από τα πολλά έσοδά τους. «Σε περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί, τότε ως ύστατη λύση θα διακοπεί αμέσως και η Super League», προειδοποίησε Πάντως, δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν τις εξελίξεις προσβλητικές για το κύρος της χώρας μας, καθώς αντίστοιχα μνημόνια έχουν υπογράψει πριν από εμάς το Πακιστάν, η Γκάνα και το Κόσοβο Οι επιτροπές και τα πρόσωπα: Αυτοι αποφασιζουν

Μετά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η υπόθεση πηγαίνει στους αθλητικούς δικαστές της Super League και μετά στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ: Ποιοι τις συγκροτούν

Στις 16 Ιανουαρίου 2003 ο τότε υπουργός Πολιτισμού (στον οποίο υπάγεται το υφυπουργείο Αθλητισμού) Ευάγγελος Βενιζέλος είχε παρουσιάσει τη νεοσύστατη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (που καθιερώθηκε με το ακρωνύμιο ΕΕΑ). «Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θέλουμε να είναι ο βασικός ελεγκτής και ο κύριος εγγυητής της διαφάνειας και της νομιμότητας στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού», είχε τονίσει ο κ. Βενιζέλος προλογίζοντας τα μέλη της και προαναγγέλλοντας άμεσους ελέγχους και εφαρμογή του νόμου για υποβιβασμό ομάδων, εφόσον αυτό αποφασίσει η ΕΕΑ.

Η αλήθεια είναι ότι στα πρώτα χρόνια λει-τουργίας της είχε καταφέρει να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα του χώρου, δημιουργώντας ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του επαγ-γελματικού αθλητισμού και παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου φάνηκε να πέφτει σε αδράνεια, υπήρχαν πάντα κάποιες υποθέσεις που την έφερναν στο προσκήνιο. Οπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα, καθώς από τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και κατέθεσε ο Ολυμπιακός την καταγγελία εναντίον ΠΑΟΚ και Ξάνθης, σχεδόν καθημερινά η επιτροπή και τα μέλη της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ποια είναι τα μέλη της

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού συνεστήθη με το άρθρο 77 του νόμου 2725/1999 και αποτελείται από τον πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να είναι ανώτατος ή ανώτερος εν συντάξει δικαστικός λειτουργός και έξι μέλη, με ισάριθμους αναπληρωτές (οι οποίοι όταν δεν παρίσταται το τακτικό μέλος, τότε και μόνο τότε έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην εξέταση κάποιας υπόθεσης). Λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Πολιτισμού ως προς τα διοικητικά θέματα. Τα μέλη της είναι ως επί το πλείστον νομικοί ή οικονομολόγοι, όπως και στην τωρινή της σύνθεση, που πήρε την τελική μορφή της στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Η νυν σύνθεση της ΕΕΑ είναι η εξής:

■ Πρόεδρος: Νίκος Τζουλάκης, επίτιμος αντεισαγγελέας Εφετών

■ Αναπληρωτής πρόεδρος: Γιώργος Ζώης, εφέτης επί τιμή

■ Μέλη: Μαριέττα Κανά, υπάλληλος Διεύθυνσης Εταιρειών υπουργείου Ανάπτυξης, με αναπληρωματικό μέλος τον Ιωάννη-Μηνά Κετετζιάν, υπάλληλο Διεύθυνσης Εταιρειών υπουργείου Ανάπτυξης

Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με αναπληρωματικό μέλος την Ευαγγελία Παπανδρέου, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω

Χριστόδουλος Δερδεμέζης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με αναπληρωματικό μέλος τον Γιάννη Μπατσίλα, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω.

Ηλίας Αρκούδης, οικονομολόγος, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Σμυρνάκη, οικονομολόγο.

Κωνσταντίνος-Ιωσήφ Μανταίος, δικηγόρος, πρόσωπο κύρους με πείρα στον χώρο του αθλητισμού, με αναπληρωματικό μέλος τον Γιώργο Μπίκο, επικοινωνιολόγο, πρόσωπο κύρους με πείρα στον χώρο του αθλητισμού.

Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με αναπληρωματικό μέλος την Αριστέα Σινανιώτη, καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ηλίας Αρκούδης Οι αντιδράσεις για τις αλλαγές

Δεδομένου ότι έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για τις αλλαγές που προέκυψαν στην ΕΕΑ από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία, ας θυμηθούμε το χρονικό των όποιων αλλαγών έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες.

Ο νυν πρόεδρος της ΕΕΑ Νίκος Τζουλάκης (ο οποίος είχε διατελέσει και για μία τριετία στις αρχές της δεκαετίας πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης στην ΕΠΟ) ορίστηκε στη θέση του στις 5 Αυγούστου 2019, με την επιτροπή να έχει συμπληρώσει σχεδόν τρεις μήνες χωρίς πρόεδρο, καθώς ο προκάτοχός του Στέφανος Στεφανόπουλος είχε παραιτηθεί στις 22 Μαΐου.

Επίσης τον Μάιο του 2019 είχε επιστρέψει στην επιτροπή και η κυρία Μαρούπα, η οποία το 2016 είχε απομακρυνθεί από την ΕΕΑ με απόφαση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, αλλά η ίδια προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε μετά από μακροχρόνιο αγώνα. Οι τελευταίες αλλαγές, οι οποίες προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΟΚ, προέκυψαν στις 17 Δεκεμβρίου 2019. Στις 15 Νοεμβρίου 2019 υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους οι Γιώργος Τριανταφυλλάκης (τακτικό μέλος) και Δημήτρης Αυγητίδης (το αναπληρωματικό του μέλος), με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να τους αντικαθιστά στις 17/12 από το τακτικό μέλος Νίκο Φαραντούρη και το αναπληρωματικό του μέλος, την Αριστέα Σινανιώτη.

Να σημειώσουμε ότι από την επίμαχη συνεδρίαση όπου και έγινε η ψηφοφορία για την υπόθεση ΠΑΟΚ - Ξάνθης, απουσίαζαν η κυρία Κανά (χωρίς να υπάρχει επίσημη αιτιολογία - όπως μεταφέρθηκε βέβαια συνήθως δεν παρίσταται στις συνεδριάσεις) και ο κ. Μανταίος που επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας, ενώ δεν παρέστησαν ούτε οι αναπληρωματικοί τους (κύριοι Κετετζιάν και Μπίκος αντίστοιχα).

Το μπαλάκι στις πειθαρχικές επιτροπές Super League 1 και ΕΠΟ

Η ΕΕΑ θα ολοκληρώσει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) τη δική της παρουσία στην υπόθεση με την αποστολή του πορίσματος (συνοδευόμενο από το σκεπτικό των μελών) στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και κατόπιν η σκυτάλη θα περάσει στους τακτικούς δικαστές που απαρτίζουν τις πειθαρχικές επιτροπές της λίγκας και της ομοσπονδίας.

Παλαιότερα οι πειθαρχικές επιτροπές αποτελούνταν από δικηγόρους, ωστόσο από τον Μάιο του 2015 με το άρθρο 5 του νόμου 4326/2015 προβλέπεται ότι «...τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούμενα εφεξής από τακτικούς δικαστές με βαθμό πρωτόδικη στα πρωτοβάθμια όργανα και προέδρου Πρωτοδικών στα δευτεροβάθμια όργανα, με τριετή θητεία η οποία δεν ανανεώνεται. Αμφότεροι επιλέγονται και ορίζονται από την ΕΠΟ από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει σε αυτήν ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο».

Το πειθαρχικό όργανο της λίγκας είναι μονομελές και από τον Σεπτέμβριο του 2018 (όταν έληξε η θητεία των προηγούμενων πειθαρχικών επιτροπών) εκδικάζουν τις υποθέσεις εναλλάξ (μία αγωνιστική βρίσκεται στην έδρα ο ένας και μία ο άλλος) οι πρωτοδίκες Μαρία Τσαγκιά, Χριστόφορος Μάρκου.

Αμφότεροι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις με κάποιες αποφάσεις τους, ωστόσο εκείνη που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή που εξέδωσε ο κ. Μάρκου όταν στην περσινή σεζόν είχε αποφανθεί ότι το ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (17/3/2019) στο ΟΑΚΑ, που είχε διακοπεί από τον Γερμανό διαιτητή Φριτς στο 70ό λεπτό, έπρεπε να συνεχιστεί.

Η εν λόγω απόφαση είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ολυμπιακού, αλλά έναν μήνα αργότερα η Επιτροπή Εφέσεων δικαίωσε τους Ερυθρόλευκους και κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του.

Η Επιτροπή Εφέσεων

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή Εφέσεων είναι το όργανο στο οποίο θα προσφύγουν ΠΑΟΚ και Ξάνθη σε περίπτωση που τιμωρηθούν από τον αθλητικό δικαστή της Super League 1. Η Επιτροπή Εφέσεων υπάγεται στην ΕΠΟ και τα μέλη της είναι συνταξιούχοι ή εν ενεργεία εφέτες. Κι εδώ η θητεία τους έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 και η σύνθεσή της μέχρι την περασμένη Πέμπτη ήταν ως εξής:

■ Πρόεδρος: Γεράσιμος Διονυσάτος, πρόεδρος Εφετών

■ Αναπληρωτής πρόεδρος: Παναγιώτης Φιλόπουλος, πρόεδρος Εφετών

■ Μέλη: Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου, Αδαμαντία Γκόγκολη, Νίκος Βόκας, όλοι εφέτες

■ Αναπληρωματικά μέλη: Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, Δημήτρης Κοντόπουλος, Γεράσιμος Βρυώνης.

Ωστόσο από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο κ. Διονυσάτος αποτελεί παρελθόν έχοντας υποβάλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, καθώς τους τελευταίους μήνες είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Ολυμπιακού που είχε καταγγείλει ότι ο γιος του δούλευε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Αθλητική δικαιοσύνη

Τα επόμενα βήματα για ΠΑΟΚ - Ξάνθη μετά την τροπολογία

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης και ψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η ένταση που επικρατούσε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας θα καταλάγιαζε.

Μόνο που η τοξικότητα παραμένει και μέχρι να έχουμε έστω την απόφαση σε πρώτο βαθμό (από τον αθλητικό δικαστή της Super League 1) πολύ δύσκολα η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι ακριβώς τα επόμενα στάδια αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της αθλητικής -και όχι μόνο- επικαιρότητας.

Η αλήθεια είναι ότι η τροπολογία (με την οποία ο κίνδυνος υποβιβασμού που αντιμετώπιζαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη εφόσον κρίνονταν ένοχοι μετατράπηκε σε αφαίρεση βαθμών) δεν επέφερε την παραμικρή αλλαγή επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.

Για να μπει όμως το νερό στο αυλάκι θα πρέπει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να αποστείλει καθαρογραμμένη την εισήγησή της (που θα συνοδεύεται από το σκεπτικό) στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, την υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή, και η τελευταία θα το προωθήσει στον αθλητικό δικαστή της Super League 1 προκειμένου να ακολουθήσουν οι κλήσεις σε απολογία των δύο εμπλεκόμενων ΠΑΕ. Αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της λίγκας την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, όπου θα προσπαθήσουν να πείσουν για την αθωότητά τους. Αν τα καταφέρουν τότε αυτοί που έχουν δικαίωμα έφεσης είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ ή ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον.

Αν δεν τα καταφέρουν, τότε έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (πενταμελής), ωστόσο η απόφαση που θα βγάλει η εν λόγω επιτροπή θεωρείται τελεσίδικη (άρα αν υπάρχουν ποινές τότε αυτές εφαρμόζονται άμεσα).

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ομάδες έχουν και ένα τρίτο... μονοπάτι για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, αλλά αυτό τους οδηγεί στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ελβετία και το CAS, το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πορεία που θα πάρει η υπόθεση από δω και πέρα, ωστόσο σε όλα τα παραπάνω που αφορούν τις πειθαρχικές επιτροπές Super League 1 και ΕΠΟ υπάρχει ένας αστερίσκος.

Και αυτός έχει να κάνει με την εξής ιδιαιτερότητα: η ψήφιση της τροπολογίας για τη μείωση των ποινών που προβλέπονται για παραβάσεις σαν κι αυτές για τις οποίες κατηγορούνται ΠΑΟΚ και Ξάνθη μπορεί να αποτελεί ήδη νόμο του κράτους, ωστόσο οι αθλητικοί δικαστές (είτε στη λίγκα, είτε στην ΕΠΟ) δικάζουν σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ. Κι εκεί, στο παραρτημα που αναφέρεται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι ποινές που προβλέπονται είναι υποβιβασμός ή χρηματικό πρόστιμο, ενώ οι όποιες αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο προκύπτουν μόνο μέσα από τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας ή μέσω εντολών της διεθνούς ομοσπονδίας (FIFA).
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ