2020-02-15 06:00:32
Φωτογραφία για Φούρνος μικροκυμάτων: Οι 5 λόγοι που πρέπει άμεσα να σταματήσετε να τον χρησιμοποιείτε
Ναι, είναι βολικός, ξεπαγώνει εύκολα τρόφιμα, ζεσταίνει γρήγορα το φαγητό, μερικοί μάλιστα τον χρησιμοποιούν και για να μαγειρεύουν ολόκληρα γεύματα και όχι μόνο για να τα ζεσταίνουν.

Κι όμως, ο φούρνος μικροκυμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

1. Τα μικροκύματα εξαφανίζουν τα θρεπτικά συστατικά

Το να ζεσταίνετε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εξαλείψει τα αρχικά του θρεπτικά συστατικά και το θρεπτικό σας πιάτο να καταλήξει σε «νεκρή τροφή», λόγω της διηλεκτρικής θέρμανσης. Τα μικροκύματα «απορροφώνται» από το φαγητό, ενώ μόρια του νερού περιστρέφονται γρήγορα στο φούρνο και τις τροφές, σε υψηλές συχνότητες που δημιουργούν μοριακή τριβή και ζεσταίνουν το φαγητό. Αυτό αλλάζει τη μοριακή δομή των τροφών και ελαττώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

2. Τα μικροκύματα καταστρέφουν το μητρικό γάλα και τη βιταμίνη Β-12


Τα οφέλη από τη βιταμίνη Β-12 εξαλείφονται μόλις ένα φαγητό ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνέπειες των μικροκυμάτων σε τροφές όπως μοσχάρι, χοιρινό και γάλα. Τα αποτελέσματα έδειξαν απώλεια 30-40% της βιταμίνης.

Τα μικροκύματα καταστρέφουν επίσης τις ουσίες του μητρικού γάλακτος που καταπολεμούν τα βακτήρια. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics και αφορούσαν έρευνα στην οποία οι ειδικοί ζέσταναν παγωμένο μητρικό γάλα σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι ειδικοί εξέτασαν 22 δείγματα παγωμένου μητρικού γάλακτος, ζεσταίνοντάς τα για 30 δευτερόλεπτα. Τα δείγματα που θερμάνθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες εμφάνισαν 18 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε E-coli από αυτά που δεν μπήκαν στον φούρνο μικροκυμάτων. Το ζέσταμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κατέδειξε αύξηση βλαπτικών για τα βρέφη βακτηρίων.

3 Τα μικροκύματα δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες στις τροφές

Όταν ζεσταίνετε τροφές τυλιγμένες σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Με βάση ρωσική και γερμανική έρευνα, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να εγκυμονούν οι φούρνοι μικροκυμάτων για το ανθρώπινο σώμα, αλλά και για το περιβάλλον. Το περιτύλιγμα ορισμένων συσκευασιών βρέθηκε να περιέχει τοξικά χημικά, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες, στο φαγητό, που απορροφώνται από το σώμα.

4.Τα μικροκύματα αλλάζουν τη σύσταση του αίματος

Σε μια ελβετική κλινική έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγή στη σύσταση του αίματος ατόμων που κατανάλωναν γάλα και λαχανικά, τα οποία ζέσταιναν σε φούρνο μικροκυμάτων. Οι οκτώ συμμετέχοντες κατανάλωσαν τροφές που είχαν ετοιμαστεί με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων και των μικροκυμάτων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μειώθηκαν τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια, ενώ αυξήθηκαν τα λευκά και η χοληστερόλη. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό.

5.Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό

Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το σώμα, λόγω της ακτινοβολίας 2.4 GHz (η συχνότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται από φούρνους μικροκυμάτων). Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Trent, έδειξε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα φούρνο μικροκυμάτων επηρεάζουν τόσο το επίπεδο του καρδιακού ρυθμού όσο και τις αλλαγές σ΄αυτόν. Τα επίπεδα αυτά είναι εντός των προβλεπόμενων οδηγιών ασφάλειας, αλλά τείνουν να προκαλούν άμεσες και δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή οποιοδήποτε πόνο στο στήθος και τρώτε συχνά τρόφιμα από φούρνο μικροκυμάτων, ίσως θα ήταν καλύτερο να διακόψετε τη χρήση του.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ