2020-02-29 13:34:50
Φωτογραφία για Το μυστήριο του Ευρώ: Γιατί ενισχύεται όταν όλα πέφτουν
Την ώρα που όλα υποχωρούν το ευρώ καταγράφει την καλύτερη εβδομάδα του τελευταίου 6μήνου - Τι συμβαίνει στο νόμισμα της Ευρωζώνης;

Το ευρώ δεν έδειχνε και στα καλύτερά του τελευταία. Έτσι ο πανικός που κατέλαβε τις αγορές μετά την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού εκτός Κίνας έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι θα έφερνε τα χειρότερα για την ισοτιμία του με το δολαριο.

Όμως, το ευρώ έκανε την έκπληξη. Άρχισε να ενισχύεται.

Συνήθως το πως αντιδρούν τα μεγάλα νομίσματα σε μια αναταραχή στις αγορές δεν προκαλεί εκπλήξεις. Οι επενδυτικές τακτικές με τα ισχυρά νομίσματα είναι λίγο πολύ δεδομένες, το ίδιο και οι αντιδράσεις που προκαλούν:

Για παράδειγμα – όταν οι επενδυτές ανησυχούν λόγω ενός οικονομικού ή γεωπολιτικού σοκ αγοράζουν δολάρια: τους προσελκύει η τεράστια αγορά με την άπειρη ρευστότητα, ενώ επιπλέον, όταν – κατά τη διάρκεια μιας κρίσης – οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις διεθνώς, πρέπει να αγοράσουν δολάρια με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να ενισχύεται περεταίρω.


Αυτή την εβδομάδα όμως έγινε κάτι διαφορετικό:

Από τη Δευτέρα που ο κορωνοιός άρχισε να ρίχνει τις αγορές και τις ευρωπαϊκές μετοχές, το ευρώ άρχισε να ενισχύεται. Ενισχύθηκε κατά 1,5% έναντι του δολάρίου και είχε την καλύτερη εβδομάδα του εξαμήνου έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων, κερδίζοντας 1,2%.

Η απάντηση βρίσκεται στην αλλαγή του ρόλου του ευρώ στην νέα αρχιτεκτονική της διεθνούς οικονομίας. Από εκεί που το ευρώ ήταν προορισμός των παγκόσμιων επενδυτικών ροών, σήμερα ο ρόλος του αντιστρέφεται, αποτελεί προέλευση επενδυτικών ροών:

Τα αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη την τελευταία εξαετία έχουν δώσει κίνητρο στους επενδυτές να δανείζονται σε ευρώ και να τα επενδύουν εκτός ευρωζώνης – όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Τα δάνεια σε ευρώ προς μη ευρωπαίους έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ από το 2008 αναφέρει σε ανάλυσή της η Deutsche Bank. Έτσι όταν υπάρχει κάποια κρίση οι επενδυτές κλείνουν αυτές τις θέσεις και ξανααγοράζουν ευρώ ενισχύοντας απότομα την ισοτιμία του.

Σε περιόδους αισιοδοξίας στις αγορές, ένα δημοφηλές στοίχημα των επενδυτών ήταν να πωλούν το ευρώ και να αγοράζουν νομίσματα άλλων οικονομιών. Τώρα που βγαίνουν από αυτές υπό τον φόβο του κορωονοϊού, αγοράζουν ευρώ με αποτέλεσμα την κίνησή του σε υψηλότερα επίπεδα.

Το αν αυτή η αλλαγή στις διεθνείς επενδυτικές στρατηγικές σε σχέση με το ευρώ έχουν χαρακτηριστικά μονιμότητας μένει να φανεί. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη στιγμή που χτύπησε η κρίση του κορωνοϊού το δολάριο δεν είναι τόσο ελκυστικό και αυτό βοηθά το ευρώ να καταγράψει κέρδη, η ενίσχυσή του δηλαδή είναι συγκυριακή.

Όμως η Ευρωζώνη – από ότι δείχνουν οι προβολές – θα έχει υπερβολικά χαμηλά επιτόκια για καιρό. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι το ευρώ μετατρέπεται σε νόμισμα για carry trade – δανεισμό του δηλαδή και επένδυση αλλού.

Οσο συνεχίζεται αυτός ο μηχανισμός τόσο τα χαρακτηριστικά του ευρώ ως νόμισμα προέλευσης επενδυτικών ροών θα ενισχύεται. Και τα νομίσματα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τείνουν να καταγράφουν κέρδη σε περιόδους παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ