2020-03-27 18:12:09
Φωτογραφία για Fake news του διαδικτύου καταρρίπτονται από το ΓΕΣ - Εντοπίστηκε αμέσως ο υπαίτιος
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Η φωτογραφία αυτή δεν ήταν – και δεν μπορούσε να ήταν – πραγματική για μία σειρά λόγους

Από χθες το βράδυ διοχετεύθηκε στο διαδίκτυο από «κάποιους», οι οποίοι είναι γνωστοί πλέον στις αρμόδιες αρχές με όνομα και επίθετο για τα «περαιτέρω», μία φωτογραφία με ένα νεαρό άτομο που φορά στολή Έλληνος στρατιώτη γεμάτο αίματα με την προσθήκη ότι γίνονται επεισόδια στον Έβρο, ρίχτηκαν πυρά από τους Τούρκους και υπάρχουν «τραυματίες» από ελληνικής πλευράς, υπαινισσόμενοι ευθέως ότι ένας εκ των τραυματιών είναι το άτομο της φωτογραφίας.

Για όποιον γνωρίζει έστω και ελάχιστα από στρατιωτικά θέματα καταλαβαίνει αμέσως ότι η φωτογραφία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα «καταγγέλλονται».

Σήμερα το ΓΕΕΘΑ έστειλε ενημερωτικό υλικό μαζί με τις φωτογραφίες αυτές σημειώνοντας ότι αυτές προέρχονται από … «διαδικτυακή πλάκα» κλπ. «Σας αποστέλλουμε οπτικό υλικό από fake news που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδείξεις με σχόλια επί της φωτογραφίας ότι επρόκειτο για πλάκα…» σημειωνόταν χαρακτηριστικώς.


Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι μόλις ανέβηκε η φωτογραφία στο διαδίκτυο το ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ εντόπισαν αμέσως ποιος ήταν πίσω από το γεγονός αυτό και φρόντισαν και ήλθαν σε επαφή μαζί του, όπου εκείνος – συμφώνως με τις στρατιωτικές πηγές – εξήγησε ότι έκανε «πλάκα», ζήτησε συγνώμη και ανέβασε σχετική διορθωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Επί της ουσίας τώρα.

Η φωτογραφία αυτή δεν ήταν – και δεν μπορούσε να ήταν – πραγματική για μία σειρά λόγους, όπως:

• Το «συμβάν» αυτό ΔΕΝ έγινε ποτέ. Αυτό ήταν και το πιο ουσιαστικό. Ούτε από τουρκικής πλευράς ρίχτηκαν πυροβολισμοί προς την Ελλάδα, ούτε πολύ περισσότερο υπήρχαν τραυματισμοί, συνεπεία αυτών.

• Το «συμβάν» υποτίθεται ότι γινόταν αργά το απόγευμα προς βράδυ, ενώ η φωτογραφία έχει ληφθεί πρωί με άπλετο φυσικό φωτισμό.

• Ο στρατιώτης φορά ειδικό κιτ «εκπαιδεύσεως σε πολεμικά τραύματα» με τα οποία εκπαιδεύονται όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, οι νοσοκόμοι των ομάδων μάχης του Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Τα κιτ αυτά αποκτήθηκαν για πρώτη φορά το 2005 για την εκπαίδευση των νοσοκόμων μάχης των επίλεκτων Μονάδων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) του Στρατού Ξηράς, της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και της 31 ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα κιτ αυτά στη συνέχεια δόθηκαν για την εκπαίδευση του προσωπικού του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων και εν συνεχεία πέρασαν και στην εκπαίδευση των ομάδων μάχης του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Ο υπογράφων τα είδε «ζωντανά» για τελευταία φορά το φθινόπωρο του 2018 στη Χίο, στην εκεί τελική φάση της μεγάλης ασκήσεως «Παρμενίων’18», όταν δόθηκε σχετικό «επεισόδιο» τραυματισμού και μεταφοράς «τραυματία» πεζικάριου μπροστά στο παρατηρητήριο με τους επίσημους.

• Ο υποτιθέμενος «τραυματίας» στηρίζεται στην ανοικτή θυρίδα ενός οχήματος.

• Το όχημα αυτό είναι από τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), τύπου BMP-1, ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής, του Ελληνικού Στρατού. Τέτοιο όχημα όμως ΔΕΝ υπάρχει πλέον (εδώ και αρκετά χρόνια) στον Έβρο και γενικότερα στην περιοχή του Δ’ Σώματος Στρατού, καθώς έχουν μεταφερθεί σε μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

• Στη φωτογραφία ο «τραυματίας» φορά το γιλέκο μάχης του ΕΣ, το οποίο όμως φαίνεται εμφανώς άδειο από περιεχόμενο (γεμιστήρες, κλπ), πράγμα που βεβαίως δεν συμβαίνει επ’ουδενί στον Έβρο και ιδιαιτέρως στην περιοχή των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στις Καστανιές, και μάλιστα αυτή την περίοδο.

• Το κράνος που φαίνεται πεσμένο δίπλα στον «τραυματία» ΔΕΝ είναι κράνος που φορούν οι στρατιώτες μας στον Έβρο.

Επειδή όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να τα ξέρουν όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο και να καταλαβαίνουν αμέσως αν μία φωτογραφία είναι πραγματική ή όχι, αλλά όχι η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας, γι’ αυτό μπορεί πανεύκολα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, ιδίως αυτήν την περίοδο, με την ταχύτητα διαδόσεως μιας πληροφορίας (με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη) στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό «πλάκες» δεν υπάρχουν για τέτοια θέματα από άρρωστα ψυχικά άτομα και σε παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνει ο εισαγγελέας. Ώστε οποιοσδήποτε άλλος θελήσει στο μέλλον να κάνει και άλλες παρόμοιες «πλάκες» να το σκεφθεί πάρα πολύ σοβαρά.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ