2020-04-13 06:00:08
Φωτογραφία για Δάνεια 8 δισ. ευρώ περιμένει η Ελλάδα από το ευρωπακέτο
Δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τα δεδομένα της οικονομίας, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup ισοδυναμεί με δάνεια 7-8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν είναι βέβαιο πως θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., διευκρινίζοντας μάλιστα ότι για τον ESM η χρηματοδότηση για τις άμεσες και τις έμμεσες δαπάνες υγείας δεν αποτελεί μνημόνιο αφού συνοδεύεται από ελάχιστες προϋποθέσεις. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup, τις χαρακτήρισε θετικές, όμως θα πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες, ενώ επανέλαβε ότι δεν έγινε συζήτηση για ευρωομόλογο γιατί υπήρξε μία μεγάλη ομάδα κρατών η οποία δεν το ήθελε. Επεσήμανε πάντως την αναφορά στο ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμους χρηματοδοτικούς πόρους.


Ειδικότερα σχετικά με τα εργαλεία που συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ο υπουργός ανέφερε ότι «θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, αλλά και συστηματικά με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στα 540 δισ. ευρώ είπε πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το τι αναλογεί στην κάθε χώρα, εκτός από το «πακέτο» του ESM, από το οποίο μπορεί να λάβει η Ελλάδα έως 3,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά ο ΥΠΟΙΚ είπε πως από τα 540 δισ. μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ποσό των 7 με 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Και αυτό με βάση τους άτυπους υπολογισμούς που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.

Μέτρα στήριξης και Δώρο

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του Δώρου Πάσχα και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων λόγω κορονοϊού, ενώ επανέλαβε ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί θα επαναληφθούν τουλάχιστον και τον επόμενο μήνα. Επεσήμανε δε πως έως το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα καταστεί εφικτή η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την παράταση των αιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι ήδη 45.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη διαδικασία να επαναληφθεί.

Ο κ. Σταϊκούρας προέβη και σε προαναγγελία κλαδικών σχεδίων στήριξης, τα οποία στον τουρισμό θα έχουν ειδική πρόβλεψη και για τις επιχειρήσεις που τώρα θα ξεκινούσαν ως εποχικές. Κριτική από τα κόμματα Με κριτική διάθεση σχολιάζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για μία απόφαση «κατώτερη των περιστάσεων» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ για «συμβιβασμό ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη» μιλά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση της συνοχής της Ε.Ε.» και ότι έτσι «αφήνεται ορθάνοιχτο το παράθυρο για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη» που εγκυμονεί «τεράστιους κινδύνους και για την πατρίδα μας».

Παράλληλα εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση ότι αντί να πρωταγωνιστήσει, «κρύφτηκε και σώπασε» και ότι πανηγυρίζοντας για τις αποφάσεις, ουσιαστικά στηρίζει «την καταστροφική εμμονή των ομοϊδεατών της του ευρωπαϊκού Βορρά σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα». «Μόνο που αυτές οι εμμονές», συνεχίζει, «απειλούν ευθέως τη χώρα μας με νέα μνημόνια και νέες εθνικές περιπέτειες».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα αποθέματα ρευστότητας του «μαξιλαριού» ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθούν «η μεγάλη μας ασπίδα», αν αξιοποιηθούν άμεσα. Όμως, προσθέτει, «το μεγάλο δυστύχημα» είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν επιθυμεί να την αξιοποιήσει ως ασπίδα της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά ως ασπίδα των τραπεζών και της μεγάλης επιχειρηματικής ελίτ». Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα τρία μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup, είπε πως «εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για την κρίση, αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών της Ένωσης». Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «δεν προβλέπεται κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των οικονομιών»

Eurokinissi/

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ