2012-06-21 08:55:40
Φωτογραφία για Ο φόβος της κόλασης μειώνει την εγκληματικότητα
Οι κοινωνίες που πιστεύουν στην μεταθανάτια ζωή και έχουν την κόλαση σαν τιμωρία στη θρησκεία τους, αντιμετωπίζουν λιγότερη εγκληματικότητα. Αντίθετα στις κοινωνίες που έχουν πεποίθηση και προβάλλουν τον παράδεισο η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη. Ίσως τελικά δεν αρκεί μία πιο αποτελεσματική αστυνομία ή η άμβλυνση της οικονομικής κρίσης, αλλά χρειάζεται κι ένας μεγαλύτερος φόβος για τη μετά θάνατο ζωή, προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να υπενθυμίσει τη ζωτική σημασία των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Οι ερευνητές, του εργαστηρίου Κουλτούρας και Ηθικής του πανεπιστημίου του Όρεγκον, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, αφού ανέλυσαν στοιχεία 26 ετών που αφορούσαν περισσότερους 143.000 ανθρώπους σε 67 χώρες.

Οι ψυχολόγοι επιβεβαίωσαν ότι η θρησκεία αποτελεί ανάχωμα κατά των ανήθικων συμπεριφορών και ειδικότερα η πίστη στην ύπαρξη της Κόλασης επιδρά σημαντικά στο επίπεδο της εγκληματικότητας σε μία χώρα ή περιοχή
. Σε όσες κοινωνίες η θρησκεία περιέχει μία κυρίαρχη τιμωρητική μεταθανάτια διάσταση, και οι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν λίγο πολύ σε αυτήν, εκεί η εγκληματική δραστηριότητα είναι μειωμένη. Αντίθετα, η εγκληματικότητα είναι αυξημένη εκεί όπου στις θρησκευτικές πεποιθήσεις επικρατεί η πίστη στον Παράδεισο και γενικότερα η υπερβατική φιλάνθρωπη διάσταση.

Στις χώρες όπου περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στον παράδεισο από ότι στην κόλαση, υπάρχει συνήθως πολύ μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει πέρυσι, μέσα από εργαστηριακά πειράματα, που δημοσίευσαν στο διεθνές περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της θρησκείας "International Journal for the Psychology of Religion", ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εξαπατήσουν τους άλλους, όταν πιστεύουν σε ένα Θεό που συγχωρεί, παρά σε ένα Θεό που τιμωρεί.

Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις επιστημονικές θεωρίες ότι η θεϊκή και γενικότερα η υπερφυσική - υπερβατική τιμωρία, εμφανίστηκε στις ανθρώπινες κοινωνίες ως μία πολύ αποτελεσματική πολιτισμική επινόηση προκειμένου να ωθήσει τα μέλη των κοινωνικών ομάδων να δρουν πιο ηθικά στις μεταξύ τους σχέσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, το 2003, οι οικονομολόγοι του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ρόμπερτ Μπάρο και Ραχήλ ΜακΚλίρι βρήκαν ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) είναι υψηλότερο σε εκείνες τις ανεπτυγμένες χώρες που πιστεύουν γενικότερα στην μεταθανάτια ζωή, και κυρίως πιστεύουν στην κόλαση περισσότερο από τον παράδεισο. Με άλλα λόγια, ο φόβος της κόλασης δεν κάνει τους ανθρώπους μόνο πιο ηθικούς, αλλά επίσης πιο παραγωγικούς.

iatropedia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ