2020-04-29 11:23:17
Φωτογραφία για Ευρώπη: Οι χώρες που άρχισαν δειλά-δειλά την επιστροφή στην κανονικότητα
Άρση των μέτρων στην Ευρώπη: Από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κροατία, μέχρι τη Δανία και τη Σλοβακία, τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να χαλαρώνουν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται ολοένα και περισσότερα κράτη στην Ευρώπη καθώς αρχίζουν να εφαρμόζουν σταδιακά την άρση των αυστηρών περιορισμών που είχαν επιβάλει λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων όχι μόνο εντός της επιράτειάς τους, αλλά και -κυρίως- εντός αυτής των γειτόνων τους. Από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κροατία, μέχρι τη Δανία και τη Σλοβακία, τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να χαλαρώνουν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει προς το παρόν το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που γνώριζαν οι Ευρωπαίοι πολίτες μόλις μέχρι πέντε εβδομάδες πριν.


Γερμανία

Έκκληση στον πληθυσμό να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έχουν απευθύνει τόσο οι υγειονομικές αρχές των κρατιδίων της Γερμανίας, όσο και οι κεντρικές στο Βερολίνο, καθώς η χαλάρωση των μέτρων συνοδεύτηκε από, μικρή, αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής της επιδημίας. Συγκεκριμένα, το λεγόμενο «R0» (Reproduction Rate), που δείχνει πόσους άλλους ανθρώπους μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο ένας φορέας του ιού, αυξήθηκε στο περίπου 1 (0,97).

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει την ασθένειά σε έναν ακόμα συνάνθρωπό του. Στην αρχή της πανδημίας, το «R0» στη Γερμανία είχε φθάσει ανάμεσα στο 4 και στο 5, ενώ μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων είχε μειωθεί στο 0,7. Παρόλο που οι Γερμανοί επιδημιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί η Καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται εξαιρετικά προβληματισμένη καθώς η ίδια υποστήριζε ότι σε περίπτωση που το «R0» φτάσει στο 1,1, τότε τα συστήματα υγείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, τα οποία βάσει του Συντάγματος της Γερμανίας έχουν την αρμοδιότητα για την πολιτική υγείας, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Στις 6 Μαΐου οι 16 πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα επανεξετάσουν, από κοινού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο, την κατάσταση μετά τη μερική άρση των περιορισμών. Παράλληλα ένας πολίτης του Ζάαρλαντ που κατέφυγε στο Δικαστήριο του κρατιδίου κατά των περιορισμών, δικαιώθηκε καθώς οι δικαστές έκριναν ότι οι περιορισμοί παραβιάζουν βασικές ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι στο Ζάαρλαντ οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους για όποιον λόγο επιθυμούν, τηρώντας όμως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αυστρία

Μία από τις χώρες που είχε επιβάλει από πολύ νωρίς περιοριστικά μέρα, έγινε και από τις πρώτες που προχώρησαν στη σταδιακή άρση τους. Ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς θεωρεί ότι η κυβέρνησή του ανήκει σε αυτές τις λίγες που κατάφεραν να αντιδράσουν καλύτερα στην πανδημία. Ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων έχει ανοίξει ξανά, ενώ από τα μέσα Μαΐου πρόκειται να επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, σε συγκεκριμένες - και λιγότερες- εργάσιμες ώρες. Τα κέντρα παιδικής μέριμνας και τα σχολεία είναι ανοιχτά μόνο για εκείνα τα παιδιά των οποίων οι γονείς απουσιάζουν από το σπίτι λόγω εργασίας, ενώ ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων από τον Μάιο, αρκεί να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Κροατία

Στην Κροατία, τα περισσότερα καταστήματα, οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία είναι ανοιχτά, ωστόσο τα εμπορικά κέντρα και τα πολύ μεγάλα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς. Επιπλέον, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν ξανά.

Σουηδία

Μια χώρα την οποίαν παρακολουθούσαν στενά επιδημιολόγοι και πολιτικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Σουηδία δεν εφήρμοσε ποτέ αυστηρούς περιορισμούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας η στρατηγική της ήταν αποτελεσματική, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες, κοιτάζοντας τους αριθμούς, εκφράζουν τη διαφωνία τους. Η Σουηδία έχει καταγράψει λιγότερους θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους από την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά περισσότερους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με ορισμένους ιολόγους αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει, συγκριτικά, έναν πολύ νεώτερο πληθυσμό από την Ιταλία. Παρά ταύτα σύμφωνα με τις επίσημες αρχές του κράτους, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι τελικά η καλύτερη στρατηγική

Δανία

Η Δανία είχε θεσπίσει πολύ νωρίς , πολύ αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας. Εστιατόρια, παμπ και καφετέριες παραμένουν κλειστά για περίπου 6 εβδομάδες και οι Δανοί δέχονται συνεχώς εκκλήσεις ώστε να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους. Καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων εβδομάδων τα σχολεία αρχίζουν και λειτουργούν και πάλι σταδιακά, ωστόσο οι αρχές της χώρας θα εξετάζουν τα ιατρικά δεδομένα ώστε να μπορέσουν να προλάβουν μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς η παραγωγή στη Δανία έχει μειωθεί κατά περίπου 16% μέσα σε 6 εβδομάδες.

Σλοβακία

Την οργή των πολιτών έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλει διαφορετικά κριτήρια κυκλοφορίας ανάλογα με την ηλικία των κατοίκων της χώρας. Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα μπορούν να επισκέπτονται τα Super Markets και τα καταστήματα τροφίμων μόνο τις καθημερινές μεταξύ 9:00 - 11:00 το πρωί, ενώ θα απαγορεύεται να ψωνίζουν τα Σαββατοκύριακα.

Τσεχία

Το πρώτο βήμα προς την άρση των μέτρων που πλήττουν τον τουρισμό έκανε η Τσεχία καθώς έχει ήδη επιτρέψει την είσοδο στους λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, με την προϋπόθεση ότι θα διαμείνουν μέχρι 72 ώρες και θα παρουσιάσουν ιατρικό πιστοποιητικό που θα επιβεβαιώνει ότι δεν είναι θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Ελβετία

Από τις 27 Απριλίου, τα κομμωτήρια, καταστήματα χονδρικής, ανθοπωλεία και μαγαζιά με είδη κηπουρικής λειτουργούν ξανά, ενώ οι ιατροί και οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να δέχονται ξανά και μη επείγοντα περιστατικά. Παρόλο που η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν όλα τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Σχολεία και όλα τα υπόλοιπα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες. Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αυξηθεί σημαντικά, τα επαγγελματικά σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι ζωολογικοί κήποι θα ανοίξουν ξανά από τις 8 Ιουνίου.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ