2020-05-24 13:50:43
Φωτογραφία για Εφιαλτική πρόβλεψη Νουριέλ Ρουμπινί: Ετοιμαστείτε για 10 χρόνια ύφεσης και χρέους
Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για «άνευ προηγουμένου» ύφεση που θα διαρκέσει μια δεκαετία - Θέσεις εργασίας θα σβηστούν από τον χάρτη οριστικά - Ανασφάλεια και καθίζηση μισθών - Μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας με ανυπολόγιστες συνέπειες

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί για παρατεταμένη ύφεση και αργή ανάκαμψη από τον κορωνοϊό. Γνωστός ως Dr Doom για τις ζοφερές προβλέψεις του, ο καθηγητής Ρουμπίνι, ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008 προβλέπει ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν θα επιστρέψουν μετά από αυτήν την κρίση. Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει φέτος η ανάκαμψη θα είναι «αναιμική» λέει ο Ρουμπινί και προειδοποιεί για μια «άνευ προηγουμένου» ύφεση που θα διαρκέσει μια δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια έως ότου δούμε την απότομη πτώση «, είπε στο πρόγραμμα Talking Asia του BBC από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. «Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν τρία χρόνια, ούτε τρεις μήνες. Σε τρεις εβδομάδες υπήρχε μια ελεύθερη πτώση στα πάντα. Ο Νουριέλ Ρουμπινί επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα έχει τη μορφή αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «U» ή ακόμα και «κάτι πιο κοντά σε L» – αυτό που αποκαλεί «Greater Depression».


Η ανάκαμψη σε σχήμα U σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πέσει και θα αυξηθεί μόνο μετά από παρατεταμένη περίοδο αργής ή καθόλου ανάπτυξης. Η ανάκαμψη σε σχήμα L – πέφτει απότομα και μένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες ως αποτέλεσμα μαζικών lockdown για την καταπολέμηση του ιού. «Οι θέσεις εργασίας που σταμάτησαν θα επανέλθουν μόνο εν μέρει, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς παροχές, με μερική απασχόληση», ή «θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για τα εισοδήματα και τους μισθούς»

Η προειδοποίηση Ρουμπινί έρχεται καθώς τα κρούσματα του COVID-19 ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, με πολλές χώρες να φοβούνται ένα νέο κύμα της πανδημίας την ώρα που αγωνίζονται να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους. «Μπορείτε να ανοίξετε τα καταστήματα, αλλά το ερώτημα είναι αν πρόκειται να επιστρέψουν οι πελάτες», λέει. «Τα περισσότερα από τα εμπορικά κέντρα στην Κίνα είναι ακόμα άδεια. Τα μισά αεροπλάνα δεν πετούν. Και στην Γερμανία τα καταστήματα είναι ανοιχτά, αλλά ποιος θέλει να πάει να ψωνίσει; «Ωστόσο, η αναδυόμενη Ασία θα έχει καλύτερη ανάπτυξη από τις «άλλες προηγμένες οικονομίες». Αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και πολλές ασιατικές χώρες θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.«Κάθε ένας από αυτούς θα πει στον υπόλοιπο κόσμο, είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας», λέει. «Είτε χρησιμοποιείτε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μου, τα 5G μου, τις τεχνολογίες μου, τη ρομποτική μου. Ή χρησιμοποιείτε αυτά του αντιπάλου μου. Επομένως θα υπάρξει ένας πιο διαιρεμένος κόσμος.»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ρουμπινί είχε επισημάνει ότι η αγορά δεν δίνει σημασία στα πολύ άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία γιατί συνεχίζει να πιστεύει ακόμα εν μέσω αυτής της σφοδρής ύφεσης ότι θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη τύπου «V» στο τρίτο τρίμηνο του 2020, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Νουριέλ Ρουμπινί. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε ο κ. Ρουμπινί, οι σημερινές τιμές των μετοχών «απλά δεν έχουν νόημα». Όπως ανέφερε, η πανδημία θα οδηγήσει σε απομόχλευση στον εταιρικό τομέα και στο real estate. «Όλοι πρέπει να αποταμιεύσουν περισσότερο, να κάνουν λιγότερες επενδύσεις, να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς, να μειώσουν τις δαπάνες – την κατανάλωση τα νοικοκυριά και το εργατικό κόστος οι επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι συνταγή για μια ανάκαμψη τύπου “U”» προειδοποίησε.

Οι επενδυτές απλά παρασύρονται από την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη τύπου «V», από την ρευστότητα και τα χαμηλά επιτόκια και από τον φόβο ότι θα μείνουν έξω από ένα ράλι.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ