2020-05-28 21:32:02
Φωτογραφία για Έβρος: Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη διαμηνύει η Αθήνα
«Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας» δήλωσε από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λίγα 24ωρα μετά τον θόρυβο και τις αντεγκλήσεις για το αν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εισέβαλαν ή κατέλαβαν ελληνικό έδαφος.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι 400 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού ξεσπάσει η πανδημία μεταφέρονται και πάλι στην περιοχή.

«Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: Η ασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν».


Παραλλήλως με τις ενέργειες για τη θωράκιση του Έβρου εν όψει της προαναγγελθείσας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών νέας προσπάθειας που θα γίνει από μετανάστες να περάσουν σε ελληνικά εδάφη ώστε να μπουν στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό.

Μετά την διάψευση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πως θα διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την τεχνική οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής με βάση την αποτύπωση των συντεταγμένων που ισχύουν με βάση το πρωτόκολλο του 1926.

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star εξήγησε ότι ο φράχτης στο προγεφύρωμα των Φερρών θα χτιστεί λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως ακριβώς και στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής.

Δύο ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι με την Τουρκία «υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας» και την παραδοχή του ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «πολλά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν», η πλευρά της Άγκυρας φαίνεται να έχει παγώσει τις εκτός ορίων επιθετικές ενέργειες με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τι είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», υποστήριξε ο Μάθιου Πάλμερ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ