2012-06-22 10:51:50
Φωτογραφία για Τουρκία: Η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο
  Ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ , αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στα κατεχόμενα είπε ότι αν βρεθεί πετρέλαιο, αυτό θα πρέπει να το μοιραστεί το σύνολο του κυπριακού λαού.Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι αυτό πρέπει να ισχύει και για τα πετρέλαια που θα βρεθούν με τις γεωτρήσεις που συνεχίζονται από τους ε/κ σε συνεργασία με του ισραηλίτες.Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Με την χήρα του Οζάλ συναντήθηκε ο ΓκιουλΟ τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Γκιουλ δέχθηκε την χήρα του πρώην Προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, Σεμρά, καθώς και το γιό της Αχμέτ Οζάλ, για να συζητήσουν τα συμπεράσματα της αρμόδιας επιτροπής που χαρακτήρισε ύποπτο τον θάνατο του πρώην Προέδρου το 1993.Η Hurriyet αναφέρει ότι η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και έπειτα από το πέρας της δεν εξεδόθη κάποια ανακοίνωση. Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι το θέμα εκταφής της σορού του Οζάλ για νεκροψία για τον καθορισμό της αιτίας θανάτου, δεν συζητήθηκε κατά την συνάντηση.Η Σεμρά Οζάλ δήλωσε ότι για πρώτη φορά το κράτος διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα για τα αίτια θανάτου του Τουργκούτ Οζάλ , τονίζοντας ότι είναι ευγνώμων για τις προσπάθειες που κατέβαλε για το θέμα ο Πρόεδρος Γκιουλ.


Τούρκος ΥΠΕΞ: Ιστορικό βήμα η απόφαση των Βρυξελλών για τις θεωρήσεις

Η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την άρση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες αποτελεί ένα ιστορικό βήμα, δήλωσε σε ιδιωτικό κανάλι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι από πλευράς της χώρας του θα γίνουν οι πρώτες συγχρονισμένες ενέργειες προκειμένου η διαδικασία να αρχίσει και να έχει αποτέλεσμα.

Ανέφερε πάντως ότι η Αγκυρα θα υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής για μετανάστες όταν τεθεί ενώπιόν της το κείμενο της σχετικής απόφασης των Βρυξελλών για τις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες και όταν η άρση των θεωρήσεων αποτελεί πλέον γεγονός.

Η Κομισιόν αναμένεται εντός Φθινοπώρου να ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο υπολογίζεται να τεθεί σε εφαρμογή σε δυόμιση χρόνια αν και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς θεωρήσεις σε χώρες της ΕΕ σε τέσσερα με έξι χρόνια.

Η Αγκυρα από την πλευρά της αποδέχθηκε την επανεισδοχή μεταναστών από τρίτες χώρες, επιμένει όμως στην ταυτόχρονη εφαρμογή της απόφασης αυτής με την άρση της βίζας.

Ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση αποτελεί την αρχή του δρόμου για μια Ευρώπη ελεύθερη θεωρήσεων. Είπε ότι η Αγκυρα έχει κουραστεί να περιμένει και ότι η Ευρώπη έπρεπε να είχε κατανοήσει προ πολλού ότι η αναμονή για έκδοση βίζας για τους πολίτες της Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον της.

 http://www.onlycy.com/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ