2020-07-14 09:28:54
Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αρχές, μετά την αύξηση που παρουσιάζεται στα κρούσματα του κοροναϊού. Εκτός των εισαγόμενων, τα οποία λίγο - πολύ ήταν αναμενόμενα μετά το άνοιγμα των συνόρων, παρατηρείται εκ νέου αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ένα γεγονός που προκαλεί τον φόβο των επιστημόνων.
in.gr
Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αρχές, μετά την αύξηση που παρουσιάζεται στα κρούσματα του κοροναϊού. Εκτός των εισαγόμενων, τα οποία λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενα μετά το άνοιγμα των συνόρων, παρατηρείται εκ νέου αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ένα γεγονός που προκαλεί τον φόβο των επιστημόνων. Μπορεί σήμερα η χώρα να ανακοίνωσε μόλις 24 νέα κρούσματα -αριθμός μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες-, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες της νόσου σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Επιπλέον, επτά συνολικά είναι εισαγόμενα κρούσματα.
Παρ’όλα αυτά, η ανησυχία στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες είναι έκδηλη, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν νέα μέτρα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι η πανδημία είναι πιθανό να γίνει χειρότερη. Στο πλαίσιο λοιπόν των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν σήμερα, οι επιστήμονες απαγόρευσαν τα πανηγύρια έως το τέλος του Ιουλίου, ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι.
Πάντως, αυτό που τονίζουν όλοι είναι η ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι αποστάσεις, με τον Ηλία Μόσιαλο να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει νέο γενικό lockdown στη χώρα.
«Στα τέλη Ιουλίου έρχεται το νέο κύμα»
Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα του SARS-CoV-2 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων – προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και επεκτείνεται τον Αύγουστο -, ξυπνώντας τον εφιάλτη που ήδη βιώνουν άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), και συνεργάτες των Πανεπιστημίων Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, που ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία έχουν συνυπολογίσει σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Και κατέληξαν ότι «για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».
Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων «θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά».
Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα
Για δεύτερο κύμα έκανε λόγο και ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα «ορφανά» κρούσματα αποτελούν προοίμιο ενός δεύτερου κύματος.
Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».
Ο καθηγητής σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».
Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται. «Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους» κατέληξε.
Γώγος στο MEGA: Ζούμε μια νέα έξαρση του κοροναϊούm
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι έχουμε μια νέα έξαρση του ιού, με διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά από την πρώτη.
«Έχουμε μια σταθερή αύξηση κρουσμάτων, τα οποία προέρχονται από δύο πύλες. Η μία πύλη είναι το εξωτερικό και η άλλη η διασπορά στην κοινότητα».
Αναφερόμενος στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, ο καθηγητής σημείωσε πως παρατηρείται συνωστισμός χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
«Υπάρχει μια χαλάρωση, μια αύξηση του συγχρωτισμού και όλα αυτά γίνονται χωρίς τη λήψη μέτρων».
Σχετικά με την απελευθέρωση των πτήσεων από τις 15 Ιουλίου, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως το πρόβλημα έγκειται κυρίως στους επισκέπτες από τα Βαλκάνια.
«Έχουμε την ατυχία να υπάρχει μια τεράστια έξαρση στα Βαλκάνια. Οπότε το πρόβλημα εισαγωγής κρουσμάτων ξεκινάει από τα Βόρεια. Η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη προς βορρά».
«Χρειάζεται σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα»
Από την πλευρά του, την ανάγκη να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής του LSE, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, και αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. «Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε» αναφέρει προσθέτοντας ότι τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα. Εκτιμά δε ότι «δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
Ειδικότερα ο κ. Μόσιαλος αναφέρει : «Τους τελευταίους δυο μήνες, μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, δεν σταμάτησα να τονίζω ότι ο κοροναϊός δεν εξαφανίστηκε. Αρκετοί φίλοι μου έλεγαν: κάνε και αναρτήσεις για άλλα θέματα, ο κόσμος δεν θέλει να ακούει πλέον για τον ιό. Έχουμε κουραστεί όλοι μας.
Συνέχισα όμως με καθημερινές αναρτήσεις και ενημερώσεις για τις υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις του ιού αλλά και με παράθεση στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Μίλησα για την έξαρση της πανδημίας σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επέμενα ότι αν δεν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα (όχι μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και τα δημόσια πρόσωπα) θα έχουμε πρόβλημα.
Ότι θα έχουμε εγχώρια και ορφανά κρούσματα γιατί δεν μηδενίσαμε την παρουσία του ιού στη χώρα μας. Είχαμε βέβαια καταφέρει να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων. Αναφέρθηκα στο παράδοξο της πρόληψης: όταν τα μέτρα πετυχαίνουν τότε υπάρχει μερικές φορές η αίσθηση ότι δεν υπήρξε πρόβλημα. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, θεωρώντας ότι αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε.
Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της εξελισσόμενης κατάστασης.
Δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι αρνητικές. Θα χρειαστούν όμως επιλεκτικά νέες παρεμβάσεις και όχι απλώς συστάσεις καλής συμπεριφοράς. Και ενιαία οριζόντια προσέγγιση και για τα πάρτι σε κοσμικά νησιά και για τα πανηγύρια.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Είκοσι τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.826. Εκ των νέων κρουσμάτων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ακόμα, 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Δείτε πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:
τέσσερα (4) κρούσματα κατά.τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.
Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 54.5% αφορά άνδρες, ενώ 1.007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Εξ αυτών 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Χωρίς πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου
Το πράσινο φως έδωσαν για την απαγόρευση των πανηγυριών για τον μήνα Ιούλιο σε όλη τη χώρα έδωσαν και από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι.
Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση
Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:
Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες
Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.
Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε:
Να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».
Θα ελέγχονται εξονχυσιτκά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλονται κυρώσεις
Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.
Να ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από 15 Ιουλίου με τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου με τη Σουηδία
Να ανοίξουν από το τέλος Ιουλίου πτήσεις και από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα δεν είναι στην «λευκή λίστα», όπως π.χ. οι ΗΠΑ με την υποχρέωση επιδείξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».
medispin
in.gr
Σε συναγερμό βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αρχές, μετά την αύξηση που παρουσιάζεται στα κρούσματα του κοροναϊού. Εκτός των εισαγόμενων, τα οποία λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενα μετά το άνοιγμα των συνόρων, παρατηρείται εκ νέου αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ένα γεγονός που προκαλεί τον φόβο των επιστημόνων. Μπορεί σήμερα η χώρα να ανακοίνωσε μόλις 24 νέα κρούσματα -αριθμός μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες-, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες της νόσου σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Επιπλέον, επτά συνολικά είναι εισαγόμενα κρούσματα.
Παρ’όλα αυτά, η ανησυχία στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες είναι έκδηλη, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν νέα μέτρα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι η πανδημία είναι πιθανό να γίνει χειρότερη. Στο πλαίσιο λοιπόν των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν σήμερα, οι επιστήμονες απαγόρευσαν τα πανηγύρια έως το τέλος του Ιουλίου, ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι.
Πάντως, αυτό που τονίζουν όλοι είναι η ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι αποστάσεις, με τον Ηλία Μόσιαλο να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει νέο γενικό lockdown στη χώρα.
«Στα τέλη Ιουλίου έρχεται το νέο κύμα»
Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα του SARS-CoV-2 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων – προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και επεκτείνεται τον Αύγουστο -, ξυπνώντας τον εφιάλτη που ήδη βιώνουν άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), και συνεργάτες των Πανεπιστημίων Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, που ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία έχουν συνυπολογίσει σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Και κατέληξαν ότι «για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».
Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων «θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά».
Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα
Για δεύτερο κύμα έκανε λόγο και ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα «ορφανά» κρούσματα αποτελούν προοίμιο ενός δεύτερου κύματος.
Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».
Ο καθηγητής σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».
Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται. «Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους» κατέληξε.
Γώγος στο MEGA: Ζούμε μια νέα έξαρση του κοροναϊούm
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι έχουμε μια νέα έξαρση του ιού, με διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά από την πρώτη.
«Έχουμε μια σταθερή αύξηση κρουσμάτων, τα οποία προέρχονται από δύο πύλες. Η μία πύλη είναι το εξωτερικό και η άλλη η διασπορά στην κοινότητα».
Αναφερόμενος στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, ο καθηγητής σημείωσε πως παρατηρείται συνωστισμός χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
«Υπάρχει μια χαλάρωση, μια αύξηση του συγχρωτισμού και όλα αυτά γίνονται χωρίς τη λήψη μέτρων».
Σχετικά με την απελευθέρωση των πτήσεων από τις 15 Ιουλίου, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως το πρόβλημα έγκειται κυρίως στους επισκέπτες από τα Βαλκάνια.
«Έχουμε την ατυχία να υπάρχει μια τεράστια έξαρση στα Βαλκάνια. Οπότε το πρόβλημα εισαγωγής κρουσμάτων ξεκινάει από τα Βόρεια. Η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη προς βορρά».
«Χρειάζεται σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα»
Από την πλευρά του, την ανάγκη να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής του LSE, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, και αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. «Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε» αναφέρει προσθέτοντας ότι τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα. Εκτιμά δε ότι «δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
Ειδικότερα ο κ. Μόσιαλος αναφέρει : «Τους τελευταίους δυο μήνες, μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, δεν σταμάτησα να τονίζω ότι ο κοροναϊός δεν εξαφανίστηκε. Αρκετοί φίλοι μου έλεγαν: κάνε και αναρτήσεις για άλλα θέματα, ο κόσμος δεν θέλει να ακούει πλέον για τον ιό. Έχουμε κουραστεί όλοι μας.
Συνέχισα όμως με καθημερινές αναρτήσεις και ενημερώσεις για τις υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις του ιού αλλά και με παράθεση στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Μίλησα για την έξαρση της πανδημίας σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επέμενα ότι αν δεν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα (όχι μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και τα δημόσια πρόσωπα) θα έχουμε πρόβλημα.
Ότι θα έχουμε εγχώρια και ορφανά κρούσματα γιατί δεν μηδενίσαμε την παρουσία του ιού στη χώρα μας. Είχαμε βέβαια καταφέρει να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων. Αναφέρθηκα στο παράδοξο της πρόληψης: όταν τα μέτρα πετυχαίνουν τότε υπάρχει μερικές φορές η αίσθηση ότι δεν υπήρξε πρόβλημα. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, θεωρώντας ότι αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε.
Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της εξελισσόμενης κατάστασης.
Δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lockdown. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι αρνητικές. Θα χρειαστούν όμως επιλεκτικά νέες παρεμβάσεις και όχι απλώς συστάσεις καλής συμπεριφοράς. Και ενιαία οριζόντια προσέγγιση και για τα πάρτι σε κοσμικά νησιά και για τα πανηγύρια.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Είκοσι τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.826. Εκ των νέων κρουσμάτων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ακόμα, 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Δείτε πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:
τέσσερα (4) κρούσματα κατά.τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.
Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 54.5% αφορά άνδρες, ενώ 1.007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Εξ αυτών 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Χωρίς πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου
Το πράσινο φως έδωσαν για την απαγόρευση των πανηγυριών για τον μήνα Ιούλιο σε όλη τη χώρα έδωσαν και από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι.
Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση
Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:
Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες
Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.
Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε:
Να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».
Θα ελέγχονται εξονχυσιτκά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλονται κυρώσεις
Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.
Να ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από 15 Ιουλίου με τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου με τη Σουηδία
Να ανοίξουν από το τέλος Ιουλίου πτήσεις και από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα δεν είναι στην «λευκή λίστα», όπως π.χ. οι ΗΠΑ με την υποχρέωση επιδείξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ