2020-08-11 20:43:57
Τι κρύβει το παρασκήνιο της αυτοεξορίας Χάρι - Μέγκαν; Πειστική απάντηση φιλοδοξεί να δώσει το ανεπίσημο χρονικό της σχέσης και του γάμου τους με τίτλο «Βρίσκοντας την Ελευθερία», ένα βιβλίο που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα και έχει ήδη ερεθίσει τους θιασώτες, μα κυρίως τους τιμητές των Sussex Royal
Στις 4 Αυγούστου η Μέγκαν Μαρκλ γιόρτασε τα 39α γενέθλιά της. Ηταν τα πρώτα έπειτα από τέσσερα πέτρινα χρόνια, απ’ όσο μπορεί κανείς να συναγάγει από αυτό το βραχύ διάστημα που άντεξε να εργάζεται ως καλολαδωμένο γρανάζι της «Εταιρείας», δηλαδή του Στέμματος. Πολιτογραφημένη μόνιμη κάτοικος Λος Αντζελες από τα τέλη Μαρτίου, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ το Megxit, πέρασε την ημέρα των γενεθλίων της περιστοιχισμένη από αγαπημένα της πρόσωπα -τον σύζυγό της πρίγκιπα Χάρι, τον 15 μηνών γιο τους Αρτσι και τη μητέρα της Ντόρια Ράγκλαντ- και προφυλάσσοντας πια την ευτυχία της από την αδιακρισία και από την πολλή συνάφεια του κόσμου στην αξίας 18 εκατ. δολαρίων φαραωνικών διαστάσεων έπαυλη του Αμερικανού ηθοποιού και παραγωγού Τάιλερ Πέρι στο Μπέβερλι Χιλς.
Η ευτυχία του ζευγαριού θα ήταν τέλεια, βγαλμένη από σελίδες περιοδικού ή σεκάνς κινηματογραφικής ρομαντικής κομεντί, αν τα μηνύματα που έφταναν από τη Μεγάλη Βρετανία δεν προκαλούσαν στον Χάρι και τη Μέγκαν ένα ανεξήγητο για την εποχή και την περιοχή όπου έχουν στήσει το νοικοκυριό τους αίσθημα ψύχους. Μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα τόσο η βασίλισσα Ελισάβετ όσο και οι διάδοχοι του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος και πρίγκιπας Γουίλιαμ, δεν λησμόνησαν τη γενέθλια επέτειο της αυτοεξόριστης δούκισσας του Σάσεξ, αλλά οι τυπικές, λακωνικές, αποστραγγισμένες από συναίσθημα ευχές που δημοσίευσαν έκαναν πολλούς να σκεφτούν ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να είχαν απλώς σιωπήσει.
H 9η Μαρτίου έμεινε στην ιστορία των Γουίνδσορ ως η τελευταία ημέρα που συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο οι Fab Four (Γουίλιαμ, Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν). Οχι απλώς δεν αντάλλαξαν κουβέντα, αλλά ούτε και βλέμμα Συναγερμός στο Παλάτι
Από την άλλη, θα ήταν κανείς μάλλον άδικος και σκληρός αν κατηγορούσε ελαφρά τη καρδία το γαλαζοαίματο σόι του πρίγκιπα Χάρι για έλλειμμα αγάπης και αβρότητας προς την κοινή θνητή σύζυγό του. Από τις 4 Μαΐου, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε η έκδοση της ανεπίσημης βιογραφίας των Σάσεξ, το Παλάτι κάθεται, κατά το κοινώς λεγόμενο, σε αναμμένα κάρβουνα. Πόσο μάλλον τώρα που από τις 11 Αυγούστου το βιβλίο με τον αρκούντως περιγραφικό για το περιεχόμενό του τίτλο «Finding Freedom» θα είναι διαθέσιμο στα ράφια των βιβλιοπωλείων - κυκλοφορεί και στα ελληνικά μία ημέρα αργότερα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Για να βρει κανείς την ελευθερία του πρέπει λογικά πρώτα να την έχει χάσει. Γι’ αυτό και η βρετανική βασιλική οικογένεια που εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από την εμπλοκή του πρίγκιπα Αντριου στο σκάνδαλο Επστάιν θεωρεί ότι το βιβλίο θα ολοκληρώσει το καταστροφικό επικοινωνιακά έργο που αμαυρώνει την αγιοσύνη της. Ωστόσο η υποψία -στην πραγματικότητα, η βεβαιότητα- ότι το βιβλίο θα αφηγείται την ιστορία του Megxit από τη σκοπιά της Μέγκαν (ούτε καν του πρίγκιπα Χάρι) κρατά τη βασίλισσα -και άρα όλο τον οργανισμό του Παλατιού- σε κόκκινο συναγερμό. Πάντως, οι συγγραφείς του βιβλίου Ομιντ Σκόμπι και Κάρολιν Ντουράντ, αμφότεροι συντάκτες του βασιλικού ρεπορτάζ, αποτάσσονται μετά βδελυγμίας την ευρύτατα διαδεδομένη φήμη ότι το «Βρίσκοντας την Ελευθερία» γράφτηκε καθ’ υπαγόρευσιν, αν όχι κατά παραγγελία, των Σάσεξ. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι η αξιοπιστία του βιβλίου εδραιώνεται σε συνομιλίες τους με περίπου εκατό ανθρώπους από το στενό περιβάλλον -κάπως οξύμωρο το σχήμα- του Χάρι και της Μέγκαν.
Τα πρώτα τρία αποσπάσματα του πριγκιπικού Αρλεκιν που δημοσιεύτηκαν στους «Times» φαίνεται ότι δικαιώνουν τους φόβους της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι οποίοι τω όντι μοιάζουν να έχουν εκ των έσω πληροφόρηση, αφού, για παράδειγμα, καταγράφουν λεπτομερειακά το ψυχογράφημα του Χάρι την ημέρα που εκείνος με το Range Rover του περνούσε τις πύλες της βασιλικής κατοικίας στο Σάντριγχαμ Χάουζ για το οικογενειακό συμβούλιο με την Ελισάβετ, τον Κάρολο και τον αδελφό του Γουίλιαμ, οι Σάσεξ δεν ήθελαν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να δημιουργήσουν το δικό τους αφήγημα για τη μοναρχία.
Και πάσχιζαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό του. Ο Χάρι και η Μέγκαν από τη μία ήταν συνεπαρμένοι από την απήχηση που είχαν ο δεσμός και κατόπιν ο γάμος τους στους κοινούς θνητούς, θεωρούσαν εαυτούς τον συνδετικό κρίκο του Παλατιού με τον αληθινό κόσμο, από την άλλη ένιωθαν ότι τα μέλη της οικογένειας τους συμπεριφέρονταν ως παρίες. Και όχι μόνο αυτό. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι στην αρχική κατοικία τους, στο Παλάτι Κένσινγκτον, την οποία μοιράζονταν με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, όπως και τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, οι Σάσεξ ήταν περικυκλωμένοι από φρουρούς και προσωπικό οι οποίοι διέρρεαν οποιαδήποτε κίνηση ή συνομιλία τους στη βασιλική οικογένεια αλλά και στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, τους χαρακτηρίζουν με το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «οχιές». Ο Χάρι και η Μέγκαν ένιωθαν απροστάτευτοι, γι’ αυτό και αποφάσισαν να αυτονομηθούν μετακομίζοντας στο Φρόγκμορ Κότατζ. Τα γεγονότα απλώς επίσπευσε η συμπεριφορά της δούκισσας του Κέμπριτζ, η οποία μετά τους πρώτους μήνες επίπλαστης αβρότητας όχι μόνο αγνοούσε πια επιδεικτικά τη Μέγκαν Μαρκλ κάθε φορά που συναντιόνταν εντός -αλλά και εκτός- της οικίας τους, αλλά και απέφευγε συστηματικά να την κοιτάζει στα μάτια τις λίγες φορές που της απηύθυνε τον λόγο. Ηταν σαν να μην υπήρχε για εκείνη. Στις σελίδες του βιβλίου η Μέγκαν Μαρκλ αναδεικνύεται η απόλυτη ηρωίδα ταινίας μελό. Ενιωθε μόνη, απροστάτευτη, διάτρητη, σχεδόν ανεπιθύμητη - οι υπάλληλοι του Στέμματος την αποκαλούσαν περιπαικτικά «showgirl του Χάρι». Αλλά και καταπιεσμένη.
Οι συγγραφείς του βιβλίου Ομιντ Σκόμπι και Κάρολιν Ντουράντ, αμφότεροι συντάκτες του βασιλικού ρεπορτάζ, αποτάσσονται μετά βδελυγμίας τη φήμη ότι το «Βρίσκοντας την Ελευθερία» γράφτηκε καθ’ υπαγόρευσιν των Σάσεξ
Ο πριγκιπικός ψυχρός πόλεμος
Στο ανεπίσημο χρονικό της γνωριμίας, του γάμου και της κοινής ζωής τους οι Σάσεξ παρουσιάζονται ως άνθρωποι που έχουν δύο στόχους: να κάνουν πράξη το «μαζί για πάντα» και να πορεύονται με μπούσουλα τις διαταγές που εκπορεύονται από μέσα τους, όχι από πρωτόκολλα, αξιωματούχους, ακόμα και από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ. Εξάλλου, η Μέγκαν ανέκαθεν έτρεφε, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αισθήματα ουδετερότητας απέναντι στη βασιλική οικογένεια. Ενδεχομένως έβλεπε τους Γουίνδσορ όπως ένας μέσος Αμερικανός, σαν αξιοθέατα δηλαδή μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί όταν τους γνώρισε τράπηκε σε φυγή. Την απόφαση να εγκαταλείψουν τα δημόσια καθήκοντά τους οι Σάσεξ την πήραν στη διάρκεια των παρατεταμένων διακοπών τους, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τις αρχές του 2020, στο Βανκούβερ Αϊλαντ.
Η ατμόσφαιρα στο Παλάτι είχε βαρύνει κι άλλο για εκείνους, μετά την πρωτοβουλία της Μαρκλ να στραφεί εναντίον του εκδοτικού ομίλου Associated Newspapers (βλ. «Daily Mail» και «Mail on Sunday»), ενώ οι σχέσεις μεταξύ Χάρι και Γουίλιαμ είχαν ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο της διαφωνίας. Ανάμεσα στους δύο αδελφούς είχε επικρατήσει πια ένα ιδιότυπο καθεστώς ψυχρού πολέμου - ακόμα και σήμερα συνομιλούν ελάχιστα μεταξύ τους. Αλλωστε ο δούκας του Κέμπριτζ ήταν εκείνος που είχε συμβουλεύσει τον αδελφό του να σκεφτεί δύο και τρεις φορές την απόφασή του να παντρευτεί την «Αμερικάνα» και μάλλον ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη καχύποπτη εντύπωση που σχημάτισε για την κουνιάδα του. Ο Χάρι και η Μέγκαν, λοιπόν, στην απομόνωση του Καναδά κατέστρωσαν τον οδικό χάρτη τής -όχι τόσο τελικά- ηρωικής εξόδου τους από το Παλάτι.
Λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα ο Χάρι ενημέρωσε τον πατέρα του μέσω email για την απόφασή του. Και πήρε τον δρόμο της επιστροφής μαζί με τη Μαρκλ για το Λονδίνο, ώστε να συζητήσουν τις προθέσεις τους με τη βασίλισσα. Ωσπου το αεροπλάνο τους να πατήσει τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Χίθροου το φιρμάνι στον βρετανικό Τύπο είχε ήδη εκδοθεί. Ο Χάρι φέρεται να ένιωσε για μία ακόμη φορά απροστάτευτος, αφού ήταν πασίδηλο ότι η πληροφορία για το Megxit, όπως αργότερα ονομάστηκε, είχε διαρρεύσει από το γραφείο του πρίγκιπα Κάρολου. Η απογοήτευση του δούκα του Σάσεξ ήταν μεγάλη.
Ακόμα και μετά την οικογενειακή σύνοδο του Σάντριγχαμ στις αρχές του χρόνου όταν συμφωνήθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το χρονικό πλαίσιο για το Megxit, η οικογένειά του συνέχισε να ρίχνει αλάτι στις ανοιχτές πληγές του. Η βασίλισσα του αφαίρεσε όλους τους τιμητικούς στρατιωτικούς τίτλους, κάτι που, σύμφωνα με τους συγγραφείς του «Βρίσκοντας την Ελευθερία», γνώριζε ότι θα τον καταρρακώσει, ενώ παρότι του επισήμανε σε γεύμα που είχαν οι δυο τους ότι οι θύρες του Παλατιού θα παρέμεναν ανοιχτές για εκείνον και τη σύζυγό του, ώστε να επιστρέψουν όταν και όποτε θα ήταν έτοιμοι, φρόντισε να εκφράσει την πικρία της με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Η Ελισάβετ δεν κατάφερε ποτέ να κατανοήσει -πόσο μάλλον να συγχωρήσει- την αυτονόμηση του εγγονού της και της Μαρκλ.
Μάλιστα η κίνησή τους να δημιουργήσουν την περίφημη πια ιστοσελίδα Sussex Royal όπου αιτιολογούσαν την απόφασή τους και εξέθεταν αναλυτικά την πορεία προς το τέλος της θητείας τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας θρυλείται ότι εξόργισε την 94χρονη μονάρχη. Στη λειτουργία που τελείται κάθε χρόνο στις αρχές Μαρτίου για την Κοινοπολιτεία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ η Ελισάβετ γύρισε την πλάτη στους Σάσεξ, αφού δεν τους περιέλαβε στην επίσημη ακολουθία κατά την είσοδό της στον ναό.
Φυσικά κανείς δεν είχε ενημερώσει τον Χάρι και τη Μέγκαν, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τα νέα από το επίσημο πρόγραμμα της βασίλισσας. H 9η Μαρτίου έμεινε στην ιστορία των Γουίνδσορ ως η τελευταία ημέρα που συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο οι Fab Four (Γουίλιαμ, Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν). Οχι απλώς δεν αντάλλαξαν κουβέντα, αλλά ούτε και βλέμμα. «Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ευτυχισμένη ιστορία: δύο άνθρωποι ερωτεύονται,παντρεύονται, φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί, υπηρετούν τη βασίλισσα, τέλος», γράφουν στο βιβλίο τους οι Σκόμπι και Ντουράντ. Ωστόσο, ο Χάρι και η Μέγκαν είχαν φανταστεί αλλιώς το δικό τους happy end. Βέβαια, στην περίπτωσή τους το ζήτημα δεν είναι μόνο να βρεις την ελευθερία, αλλά να ξέρεις και τι να την κάνεις όταν σ’ την προσφέρουν στο πιάτο.
anatakti
Στις 4 Αυγούστου η Μέγκαν Μαρκλ γιόρτασε τα 39α γενέθλιά της. Ηταν τα πρώτα έπειτα από τέσσερα πέτρινα χρόνια, απ’ όσο μπορεί κανείς να συναγάγει από αυτό το βραχύ διάστημα που άντεξε να εργάζεται ως καλολαδωμένο γρανάζι της «Εταιρείας», δηλαδή του Στέμματος. Πολιτογραφημένη μόνιμη κάτοικος Λος Αντζελες από τα τέλη Μαρτίου, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ το Megxit, πέρασε την ημέρα των γενεθλίων της περιστοιχισμένη από αγαπημένα της πρόσωπα -τον σύζυγό της πρίγκιπα Χάρι, τον 15 μηνών γιο τους Αρτσι και τη μητέρα της Ντόρια Ράγκλαντ- και προφυλάσσοντας πια την ευτυχία της από την αδιακρισία και από την πολλή συνάφεια του κόσμου στην αξίας 18 εκατ. δολαρίων φαραωνικών διαστάσεων έπαυλη του Αμερικανού ηθοποιού και παραγωγού Τάιλερ Πέρι στο Μπέβερλι Χιλς.
Η ευτυχία του ζευγαριού θα ήταν τέλεια, βγαλμένη από σελίδες περιοδικού ή σεκάνς κινηματογραφικής ρομαντικής κομεντί, αν τα μηνύματα που έφταναν από τη Μεγάλη Βρετανία δεν προκαλούσαν στον Χάρι και τη Μέγκαν ένα ανεξήγητο για την εποχή και την περιοχή όπου έχουν στήσει το νοικοκυριό τους αίσθημα ψύχους. Μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα τόσο η βασίλισσα Ελισάβετ όσο και οι διάδοχοι του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος και πρίγκιπας Γουίλιαμ, δεν λησμόνησαν τη γενέθλια επέτειο της αυτοεξόριστης δούκισσας του Σάσεξ, αλλά οι τυπικές, λακωνικές, αποστραγγισμένες από συναίσθημα ευχές που δημοσίευσαν έκαναν πολλούς να σκεφτούν ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να είχαν απλώς σιωπήσει.
H 9η Μαρτίου έμεινε στην ιστορία των Γουίνδσορ ως η τελευταία ημέρα που συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο οι Fab Four (Γουίλιαμ, Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν). Οχι απλώς δεν αντάλλαξαν κουβέντα, αλλά ούτε και βλέμμα Συναγερμός στο Παλάτι
Από την άλλη, θα ήταν κανείς μάλλον άδικος και σκληρός αν κατηγορούσε ελαφρά τη καρδία το γαλαζοαίματο σόι του πρίγκιπα Χάρι για έλλειμμα αγάπης και αβρότητας προς την κοινή θνητή σύζυγό του. Από τις 4 Μαΐου, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε η έκδοση της ανεπίσημης βιογραφίας των Σάσεξ, το Παλάτι κάθεται, κατά το κοινώς λεγόμενο, σε αναμμένα κάρβουνα. Πόσο μάλλον τώρα που από τις 11 Αυγούστου το βιβλίο με τον αρκούντως περιγραφικό για το περιεχόμενό του τίτλο «Finding Freedom» θα είναι διαθέσιμο στα ράφια των βιβλιοπωλείων - κυκλοφορεί και στα ελληνικά μία ημέρα αργότερα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Για να βρει κανείς την ελευθερία του πρέπει λογικά πρώτα να την έχει χάσει. Γι’ αυτό και η βρετανική βασιλική οικογένεια που εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από την εμπλοκή του πρίγκιπα Αντριου στο σκάνδαλο Επστάιν θεωρεί ότι το βιβλίο θα ολοκληρώσει το καταστροφικό επικοινωνιακά έργο που αμαυρώνει την αγιοσύνη της. Ωστόσο η υποψία -στην πραγματικότητα, η βεβαιότητα- ότι το βιβλίο θα αφηγείται την ιστορία του Megxit από τη σκοπιά της Μέγκαν (ούτε καν του πρίγκιπα Χάρι) κρατά τη βασίλισσα -και άρα όλο τον οργανισμό του Παλατιού- σε κόκκινο συναγερμό. Πάντως, οι συγγραφείς του βιβλίου Ομιντ Σκόμπι και Κάρολιν Ντουράντ, αμφότεροι συντάκτες του βασιλικού ρεπορτάζ, αποτάσσονται μετά βδελυγμίας την ευρύτατα διαδεδομένη φήμη ότι το «Βρίσκοντας την Ελευθερία» γράφτηκε καθ’ υπαγόρευσιν, αν όχι κατά παραγγελία, των Σάσεξ. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι η αξιοπιστία του βιβλίου εδραιώνεται σε συνομιλίες τους με περίπου εκατό ανθρώπους από το στενό περιβάλλον -κάπως οξύμωρο το σχήμα- του Χάρι και της Μέγκαν.
Τα πρώτα τρία αποσπάσματα του πριγκιπικού Αρλεκιν που δημοσιεύτηκαν στους «Times» φαίνεται ότι δικαιώνουν τους φόβους της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι οποίοι τω όντι μοιάζουν να έχουν εκ των έσω πληροφόρηση, αφού, για παράδειγμα, καταγράφουν λεπτομερειακά το ψυχογράφημα του Χάρι την ημέρα που εκείνος με το Range Rover του περνούσε τις πύλες της βασιλικής κατοικίας στο Σάντριγχαμ Χάουζ για το οικογενειακό συμβούλιο με την Ελισάβετ, τον Κάρολο και τον αδελφό του Γουίλιαμ, οι Σάσεξ δεν ήθελαν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να δημιουργήσουν το δικό τους αφήγημα για τη μοναρχία.
Και πάσχιζαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό του. Ο Χάρι και η Μέγκαν από τη μία ήταν συνεπαρμένοι από την απήχηση που είχαν ο δεσμός και κατόπιν ο γάμος τους στους κοινούς θνητούς, θεωρούσαν εαυτούς τον συνδετικό κρίκο του Παλατιού με τον αληθινό κόσμο, από την άλλη ένιωθαν ότι τα μέλη της οικογένειας τους συμπεριφέρονταν ως παρίες. Και όχι μόνο αυτό. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι στην αρχική κατοικία τους, στο Παλάτι Κένσινγκτον, την οποία μοιράζονταν με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, όπως και τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, οι Σάσεξ ήταν περικυκλωμένοι από φρουρούς και προσωπικό οι οποίοι διέρρεαν οποιαδήποτε κίνηση ή συνομιλία τους στη βασιλική οικογένεια αλλά και στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, τους χαρακτηρίζουν με το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «οχιές». Ο Χάρι και η Μέγκαν ένιωθαν απροστάτευτοι, γι’ αυτό και αποφάσισαν να αυτονομηθούν μετακομίζοντας στο Φρόγκμορ Κότατζ. Τα γεγονότα απλώς επίσπευσε η συμπεριφορά της δούκισσας του Κέμπριτζ, η οποία μετά τους πρώτους μήνες επίπλαστης αβρότητας όχι μόνο αγνοούσε πια επιδεικτικά τη Μέγκαν Μαρκλ κάθε φορά που συναντιόνταν εντός -αλλά και εκτός- της οικίας τους, αλλά και απέφευγε συστηματικά να την κοιτάζει στα μάτια τις λίγες φορές που της απηύθυνε τον λόγο. Ηταν σαν να μην υπήρχε για εκείνη. Στις σελίδες του βιβλίου η Μέγκαν Μαρκλ αναδεικνύεται η απόλυτη ηρωίδα ταινίας μελό. Ενιωθε μόνη, απροστάτευτη, διάτρητη, σχεδόν ανεπιθύμητη - οι υπάλληλοι του Στέμματος την αποκαλούσαν περιπαικτικά «showgirl του Χάρι». Αλλά και καταπιεσμένη.
Οι συγγραφείς του βιβλίου Ομιντ Σκόμπι και Κάρολιν Ντουράντ, αμφότεροι συντάκτες του βασιλικού ρεπορτάζ, αποτάσσονται μετά βδελυγμίας τη φήμη ότι το «Βρίσκοντας την Ελευθερία» γράφτηκε καθ’ υπαγόρευσιν των Σάσεξ
Ο πριγκιπικός ψυχρός πόλεμος
Στο ανεπίσημο χρονικό της γνωριμίας, του γάμου και της κοινής ζωής τους οι Σάσεξ παρουσιάζονται ως άνθρωποι που έχουν δύο στόχους: να κάνουν πράξη το «μαζί για πάντα» και να πορεύονται με μπούσουλα τις διαταγές που εκπορεύονται από μέσα τους, όχι από πρωτόκολλα, αξιωματούχους, ακόμα και από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ. Εξάλλου, η Μέγκαν ανέκαθεν έτρεφε, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αισθήματα ουδετερότητας απέναντι στη βασιλική οικογένεια. Ενδεχομένως έβλεπε τους Γουίνδσορ όπως ένας μέσος Αμερικανός, σαν αξιοθέατα δηλαδή μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί όταν τους γνώρισε τράπηκε σε φυγή. Την απόφαση να εγκαταλείψουν τα δημόσια καθήκοντά τους οι Σάσεξ την πήραν στη διάρκεια των παρατεταμένων διακοπών τους, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τις αρχές του 2020, στο Βανκούβερ Αϊλαντ.
Η ατμόσφαιρα στο Παλάτι είχε βαρύνει κι άλλο για εκείνους, μετά την πρωτοβουλία της Μαρκλ να στραφεί εναντίον του εκδοτικού ομίλου Associated Newspapers (βλ. «Daily Mail» και «Mail on Sunday»), ενώ οι σχέσεις μεταξύ Χάρι και Γουίλιαμ είχαν ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο της διαφωνίας. Ανάμεσα στους δύο αδελφούς είχε επικρατήσει πια ένα ιδιότυπο καθεστώς ψυχρού πολέμου - ακόμα και σήμερα συνομιλούν ελάχιστα μεταξύ τους. Αλλωστε ο δούκας του Κέμπριτζ ήταν εκείνος που είχε συμβουλεύσει τον αδελφό του να σκεφτεί δύο και τρεις φορές την απόφασή του να παντρευτεί την «Αμερικάνα» και μάλλον ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη καχύποπτη εντύπωση που σχημάτισε για την κουνιάδα του. Ο Χάρι και η Μέγκαν, λοιπόν, στην απομόνωση του Καναδά κατέστρωσαν τον οδικό χάρτη τής -όχι τόσο τελικά- ηρωικής εξόδου τους από το Παλάτι.
Λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα ο Χάρι ενημέρωσε τον πατέρα του μέσω email για την απόφασή του. Και πήρε τον δρόμο της επιστροφής μαζί με τη Μαρκλ για το Λονδίνο, ώστε να συζητήσουν τις προθέσεις τους με τη βασίλισσα. Ωσπου το αεροπλάνο τους να πατήσει τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Χίθροου το φιρμάνι στον βρετανικό Τύπο είχε ήδη εκδοθεί. Ο Χάρι φέρεται να ένιωσε για μία ακόμη φορά απροστάτευτος, αφού ήταν πασίδηλο ότι η πληροφορία για το Megxit, όπως αργότερα ονομάστηκε, είχε διαρρεύσει από το γραφείο του πρίγκιπα Κάρολου. Η απογοήτευση του δούκα του Σάσεξ ήταν μεγάλη.
Ακόμα και μετά την οικογενειακή σύνοδο του Σάντριγχαμ στις αρχές του χρόνου όταν συμφωνήθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το χρονικό πλαίσιο για το Megxit, η οικογένειά του συνέχισε να ρίχνει αλάτι στις ανοιχτές πληγές του. Η βασίλισσα του αφαίρεσε όλους τους τιμητικούς στρατιωτικούς τίτλους, κάτι που, σύμφωνα με τους συγγραφείς του «Βρίσκοντας την Ελευθερία», γνώριζε ότι θα τον καταρρακώσει, ενώ παρότι του επισήμανε σε γεύμα που είχαν οι δυο τους ότι οι θύρες του Παλατιού θα παρέμεναν ανοιχτές για εκείνον και τη σύζυγό του, ώστε να επιστρέψουν όταν και όποτε θα ήταν έτοιμοι, φρόντισε να εκφράσει την πικρία της με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Η Ελισάβετ δεν κατάφερε ποτέ να κατανοήσει -πόσο μάλλον να συγχωρήσει- την αυτονόμηση του εγγονού της και της Μαρκλ.
Μάλιστα η κίνησή τους να δημιουργήσουν την περίφημη πια ιστοσελίδα Sussex Royal όπου αιτιολογούσαν την απόφασή τους και εξέθεταν αναλυτικά την πορεία προς το τέλος της θητείας τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας θρυλείται ότι εξόργισε την 94χρονη μονάρχη. Στη λειτουργία που τελείται κάθε χρόνο στις αρχές Μαρτίου για την Κοινοπολιτεία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ η Ελισάβετ γύρισε την πλάτη στους Σάσεξ, αφού δεν τους περιέλαβε στην επίσημη ακολουθία κατά την είσοδό της στον ναό.
Φυσικά κανείς δεν είχε ενημερώσει τον Χάρι και τη Μέγκαν, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τα νέα από το επίσημο πρόγραμμα της βασίλισσας. H 9η Μαρτίου έμεινε στην ιστορία των Γουίνδσορ ως η τελευταία ημέρα που συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο οι Fab Four (Γουίλιαμ, Κέιτ, Χάρι και Μέγκαν). Οχι απλώς δεν αντάλλαξαν κουβέντα, αλλά ούτε και βλέμμα. «Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ευτυχισμένη ιστορία: δύο άνθρωποι ερωτεύονται,παντρεύονται, φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί, υπηρετούν τη βασίλισσα, τέλος», γράφουν στο βιβλίο τους οι Σκόμπι και Ντουράντ. Ωστόσο, ο Χάρι και η Μέγκαν είχαν φανταστεί αλλιώς το δικό τους happy end. Βέβαια, στην περίπτωσή τους το ζήτημα δεν είναι μόνο να βρεις την ελευθερία, αλλά να ξέρεις και τι να την κάνεις όταν σ’ την προσφέρουν στο πιάτο.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τραμπ: Η καλή μας σχέση με τον Σι Τζινπίνγκ έχει φθαρεί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ