2020-08-19 02:21:39
Φωτογραφία για Πώς εξηγούν οι επιστήμονες το σημερινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων
Συγκυριακή χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη σημερινή απότομη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας - Πού την αποδίδουν και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε

Συγκυριακή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 269, εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 39 εισαγόμενα.

Μετά τη μικρή ψυχολογική ανάσα των 150 κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί τη Δευτέρα, ο σημερινός αριθμός των 269 κρουσμάτων ευλόγως προκαλεί εντύπωση. Πολλώ δε μάλλον όταν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και σήμερα Τρίτη κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στη γεωγραφική κατανομή.

Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Αττική καταγράφηκαν 98 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 70 κρούσματα εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.


Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο αριθμός των ημερήσιων αναφερόμενων κρουσμάτων είναι απόρροια του αριθμού των μοριακών διαγνωστικών τεστ που γίνονται ημερησίως τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας όσο και στις υπόλοιπες περιοχές.

Συνεπώς, τα 150 κρούσματα της Δευτέρα δίνουν την εικόνα της Κυριακής, ως προς την προσέλευση των πολιτών να εξεταστούν για κορωνοϊό. «Δεν είναι περίεργο που το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου υπήρξε μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων και σήμερα Τρίτη, βλέπουμε να ανακοινώνονται περισσότερα σε σχέση με χθες», εξηγεί μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο Δημήτριος Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Και προσθέτει ότι «θα μπορούσε να εικάσει κανείς ότι το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε υπήρξε μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών να πάνε να εξεταστούν για τον κορωνοϊό. Συνεπώς, τα στοιχεία της Δευτέρας 17 Αυγούστου μας δίνουν την εικόνα της Κυριακής, ενώ τα σημερινά της χθεσινής ημέρας. Είναι λογικό τη Δευτέρα να έγιναν περισσότερα τεστ, άρα σήμερα να βλέπουμε έναν αυξημένο αριθμό των νέων κρουσμάτων».

Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος χαρακτηρίζει συγκυριακή μεν τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων αλλά εξηγεί ότι «δεν θα πρέπει να κοιτάζουμε τα νούμερα μεμονωμένων ημερών αλλά να μελετάμε την εξέλιξη των αριθμών σε εύρος πενθημέρου ή και εβδομάδας».

Συνεπώς, όπως εξηγεί στο protothema.gr και το ygeiamou.gr o κ. Δημόπουλος, «τα σημερινά 269 κρούσματα θα πρέπει να αξιολογηθούν σε συνάρτηση με αυτά των προηγούμενων τριών ημερών (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) συν μια ημέρα ακόμα, ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που επηρεάζουν τον δείκτη RT και ο οποίος το τρέχον διάστημα ισούται με 1. Στόχος είναι το RT να πέσει κάτω από το 1 ώστε να θεωρείται ότι ελέγχεται ο ιός και δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του στην κοινότητα. Φυσικά, το επόμενο διάστημα αν δούμε το RT να ξεπερνά το 1, αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει διπλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονται και θα πρέπει τότε να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής διαχείρισης της επιδημίας στη χώρα μας».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ