2020-08-27 07:00:09
Φωτογραφία για Δημόπουλος: Ελάχιστα τα περιστατικά επαναμόλυνσης
Ο Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας Αιματολογίας, μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Από τις 6» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας την πρόοδο στις ιατρικές εξελίξεις.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, ο νέος κοροναϊός χρειάζεται παραπάνω προσοχή για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, όμως για τις μικρότερες η μόλυνση του ιού φέρει μόλις κάποια ήπια συμπτώματα. Επιπλέον τόνισε πως τα περιστατικά επαναμόλυνσης είναι ελάχιστα συγκριτικά με τους ασθενείς – άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας- και πως τα συμπτώματα και αυτών είναι αρκετά ηπιότερα από την πρώτη μόλυνση.

Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι ασθενείς αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά, αφού έχουν βελτιωθεί και οι θεραπείες. Μια από τις θεραπείες που ακολουθείται σε Αθήνα και Πάτρα είναι η χορήγηση πλάσματος. Η μεταφορά δηλαδή πλάσματος από άτομα που έχουν νοσήσει και ιάθηκαν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα, χορηγείται έγκαιρα σε ασθενείς, οι οποίοι πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και χρειάζονται νοσηλεία. «Η χορήγηση πλάσματος υπό προϋποθέσεις μειώνει την θνητότητα κατά 35%. Στην Ελλάδα έχουμε σε εξέλιξη μία μελέτη που μετέχουν αρκετά νοσοκομεία σε Αθήνα και σε Πάτρα όπου ήδη χορηγούμε αυτό το πλάσμα σε ασθενείς και έχουμε ήδη ένα σημαντικό αριθμό μονάδων πλάσματος».


Στην συνέχεια εμφάνισε ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο, πιθανολογώντας πως το επικείμενο εμβόλιο θα υπάρχει εντός 6 μηνών και ίσως θα υπάρξουν και παραπάνω από ένα.

Τέλος πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπορεί να μπει στην φάση επιπέδοσης της καμπύλης μετάδοσης του νέου κοροναϊού. «Υπήρξε μια αυξημένη κινητικότητα και από το εξωτερικό και μέσα στην Ελλάδα και μια χαλάρωση των μέτρων, μετά από τόσους μήνες περιορισμού. Νομίζω ακόμα έχουμε περιθώριο για μια πρώτη φάση επιβράδυνσης του κοροναϊού και στην συνέχεια μια επιπέδωση της καμπύλης, ώστε στις επόμενες λίγες εβδομάδες να εκμεταλλευτούμε την περίοδο, όπου ο καιρός είναι καλός, που είμαστε έξω αρκετές ώρες, που δεν έχει έρθει η περίοδος άλλων εποχικών ιογενών ιώσεων, όπως η γρίπη, για να μπούμε σε καλύτερες συνθήκες το φθινόπωρο».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ