2024-06-19 14:02:59
Φωτογραφία για Σταϊκούρας: «Οκτώ περιστατικά παραβίασης ερυθρού σηματοδότη στα τρένα τους τελευταίους μήνες»
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα της ΡΑΣ θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Στα αρκετά περιστατικά παραβίασης ερυθρών σηματοδοτών που έχουν καταγραφεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο από τα τέλη του 2023 έως και σήμερα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. «Επιβεβαιώνω ότι έχουμε 8 τέτοια περιστατικά τους τελευταίους 6-7 μήνες», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Κώστας Μπιτσικώκος

eader.gr

«Τα περιστατικά αυτά οφείλονται σε πολλούς λόγους. Για εκείνο στο τέλος του 2023, έχω γραπτή εισήγηση από την επιτροπή διερεύνησης της Hellenic Train, σύμφωνα με την οποία η ευθύνη ανήκει στον μηχανοδηγό», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Άλλα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε ασαφείς οδηγίες που δόθηκαν σε μηχανοδηγούς από σταθμάρχες, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Επίσης έχουμε 153 φωτοσήματα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα 15 δεν λειτουργούν
. Τα μισά από αυτά είναι στη Θεσσαλία όπου υπήρξαν οι καταστροφές, ενώ σε κάποια άλλα υπήρχαν δολιοφθορές και βλάβες. Εκεί δεν είχαμε παραβιάσεις, καθώς αν ένα φωτόσημα δεν λειτουργεί ανάβει κόκκινο για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Κίνησης, όταν είναι χαλασμένο παίρνει τηλεγράφημα ο μηχανοδηγός από το σταθμάρχη που του λέει ο δεύτερος να περάσει με κόκκινο γιατί είναι ασφαλές».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει κινήσει τόσο το Υπουργείο όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). «Στις 6 Μαρτίου 2024 υπήρξε σχετική επιστολή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς όλους τους φορείς για τη διερεύνηση των περισταστικών. Στις 16 Απριλίου 2024 έγινε η μεταβίβαση των στοιχείων στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στο μεσοδιάστημα έχει κινηθεί η ΡΑΣ. Έχω επιστολή της στις 4 Ιουνίου 2024 στην οποία κατηγοριοποιεί όλα τα περιστατικά. Όταν έχουμε το πόρισμα της ΡΑΣ θα το δημοσιοποιήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σε πρόσφατη συνάντηση των διοικήσεων της Hellenic Train και του ΟΣΕ αποφασίστηκε η περαιτέρω αυστηριοποίηση της τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, με την εντατικοποίηση των ελέγχων.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ