2020-08-28 05:59:24
Φωτογραφία για Θυμός – Γονείς: 10 τρόποι να μην σας «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι»
Πολλές φορές νιώθετε ότι είναι δύσκολο να κρατήσετε την ψυχραιμία σας απέναντι στις αταξίες, τις απροσεξίες, τις ατασθαλίες ή την ανυπακοή των παιδιών. Αισθάνεστε γεμάτοι

θυμό, σαν ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι που φτάνει να το αγγίξει μία καρφίτσα για να… σκάσει. Νιώθετε το αίμα «να ανεβαίνει στο κεφάλι μας» και την πίεσή σας να αυξάνεται.

Παρακάτω ακολουθούν δέκα τρόπου για να αποφύγετε τις εκρήξεις και να διαχειριστείτε το θυμό σας:

1. Σκεφτείτε πριν μιλήσετε: Όταν νιώθουμε το αίμα μας να «βράζει» είναι δύσκολο να ελέγξουμε τον εαυτό μας και συνήθως ξεστομίζουμε βαρύγδουπες φράσεις που τις περισσότερες φορές δεν εννοούμε και μετά από λίγο το μετανιώνουμε. Ας πάρουμε λίγη απόσταση από την κατάσταση ή το άτομο που νιώθουμε πως μας προκαλεί το θυμό. Λίγος χρόνος λειτουργεί συνήθως θετικά και ανακουφιστικά καθώς μας δίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα που χρειαζόμαστε για να μαζέψουμε το μυαλό και τις σκέψεις μας, να ηρεμήσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην ίδια περίσταση. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να κυμαίνεται από λίγα λεπτά της ώρας έως και λίγες μέρες, όταν νιώθουμε πως ο θυμός μας είναι πολύ έντονος.


2 Μόλις ηρεμήσετε, μπορείτε να εκφράσετε το θυμό σας: Με πιο καθαρή σκέψη και πιο ήρεμη συναισθηματική διάθεση μπορούμε να επανέλθουμε και να εκφράσουμε αυτό που μας ενοχλεί, χωρίς όμως να νιώσει ο άλλος ότι τον κατηγορούμε, ότι προσπαθούμε να τον πληγώσουμε ή να τον χειριστούμε. Απλά, εκφράζουμε το πώς αισθανόμαστε, τις ανησυχίες μας με έναν σαφή και άμεσο τρόπο.

3. Κάντε κάποια άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και να λειτουργήσει ως τρόπος εκτόνωσης του θυμού. Εάν παρόλα αυτά αισθάνεστε το θυμό σας να κλιμακώνεται, το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός ή κάποια άλλη δραστηριότητα που σας είναι ευχάριστη, μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωσή του.

4. Κάντε ένα διάλειμμα: Είναι γεγονός πως οι πιο στρεσογόνες μέρες μας κάνουν και πιο ευάλωτους στη διαχείριση του θυμού μας και γενικότερα στη διαχείριση πιο δυσφορικών συναισθημάτων. Κάποια λοιπόν σύντομα διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μας δώσουν το χρόνο να πάρουμε λίγη απόσταση από τα αγχωτικά ερεθίσματα και να αισθανθούμε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

5. Αναζητήστε πιθανές λύσεις: Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας θυμώνει, προσπαθήστε να βρείτε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Αν για παράδειγμα εκνευρίζεστε επειδή το παιδί σας έχει ένα ακατάστατο το δωμάτιο του, μπορείτε απλώς να κλείσετε την πόρτα του και να μην το βλέπετε.

6. Μιλήστε σε πρώτο ενικό πρόσωπο: Αποφύγετε την κριτική ή τη επίρριψη ευθυνών στον άλλον που νιώθετε πως σας θυμώνει, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να αυξήσετε την ένταση. Γιατί; Μα πολύ απλά, όταν ο άλλος νιώθει πως τον κατηγορείτε, μπαίνει σε θέση άμυνας και όπως ξέρουμε, πολλοί από εμάς ακολουθούμε το γνωστό: «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Χρησιμοποιήστε λοιπόν προτάσεις που θα μιλάτε για το πώς νιώθετε εσείς για να περιγράψετε το πρόβλημα. Για παράδειγμα, «στενοχωριέμαι και θυμώνω, όταν μετά το φαγητό νιώθω πως δεν έχω βοήθεια στο μάζεμα του τραπεζιού» αντί του «ποτέ δεν με βοηθάτε στις δουλειές του σπιτιού, είμαι ο υπηρέτης σας;»

7. Μην κρατάτε κακία: Προσπαθήστε να μην επιτρέψετε στο θυμό να μπει ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να επαναφέρει τα θετικά συναισθήματα, διαφορετικά θα νιώθετε όλο και πιο έντονη την πικρία και την αδικία. Επίσης, ίσως είναι και ένας τρόπος να δείξετε στους άλλους πως με το να κρατάμε κακία» το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάμε τις σχέσεις μας και την ψυχική μας διάθεση.

8. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση: Ναι, μερικές φορές το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης σε αυτό που μας θυμώνει, δίνοντάς μας και λίγο χώρο και χρόνο να παρατηρήσουμε τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχουμε για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Βέβαια, εννοείτε πως αποφεύγουμε τον σαρκασμό!

9. Πρακτικές χαλάρωσης: Πάρτε βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη, μετρήστε μέχρι το 10 και εκπνεύστε από το στόμα. Ταξιδέψτε σε μία εικόνα ηρεμίας και χαλάρωσης, πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο ή βγείτε έξω και περπατήστε. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε κάτι που σας αρέσει και γενικότερα, χρησιμοποιήστε οτιδήποτε νιώθετε πως σας βοηθάει να αποφύγετε την ένταση της στιγμής.

10. Αναζητήστε βοήθεια ειδικού: Αν νιώθετε πως παρόλα αυτά, δεν μπορείτε τελικά να ελέγξετε το θυμό σας και πως σας δημιουργεί πρόβλημα, ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναζητήσετε βοήθεια γύρω από τη διαχείρισή του. Πολλές φορές επίσης, ο θυμός μπορεί να είναι για παράδειγμα ένδειξη κατάθλιψης. Χρειάζεται λοιπόν, να δείτε και να εξετάσετε τη φύση του θυμού, από πού έρχεται, με τι ή ποιον πραγματικά θυμώνετε, καθώς και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε, όχι μόνο το δικό σας θυμό, αλλά και του άλλου που μπορεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Άλλωστε, δεν σημαίνει πως θα φανώ αδύναμος αν ζητήσω βοήθεια για να διαχειριστώ τις θυμωμένες αντιδράσεις που μου δυσκολεύουν τη ζωή, αλλά αντίθετα χρειάζεται δύναμη για να παραδεχτώ την αδυναμία μου!
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ