2020-09-17 23:17:39
Φωτογραφία για Κακοκαιρία Ιανός: Το φαινόμενο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Ποιες χρονιές είχε σημειωθεί κυκλώνας
Η σφοδρή κακοκαιρία Ιανός η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και τις δυτικές περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας, έχει κύρια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τους θυελλώδεις ανέμους, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, γεγονός που την αναβαθμίζει σε «μεσογειακό κυκλώνα».

Όπως έδειχναν εδώ και αρκετές ώρες οι δορυφόροι, μας ήρθε από τη θάλασσα και σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA δεν είναι το μοναδικό ακραίο φαινόμενο αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον 11 περιπτώσεις καταγράφονται στον χάρτη της NASA.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά και στην κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και συνεπώς και του νερού της θάλασσας στην οποία και γεννιόνται αυτού του είδους τα συστήματα.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκηςεξήγησε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πάρα πολύ υπερθερμαίνοντας τις θάλασσες σε πολύ αργό ρυθμό αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι επιπτώσεις ακόμη και των μικρών μεταβολών της θερμοκρασίας είναι μη προβλέψιμες
. Οι τυφώνες και οι κυκλώνες γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Γι’αυτό και γίνονται στη Φλόριντα ή στην Ινδία ή στις Φιλιππίνες στο τέλος του καλοκαιριού προς το φθινόπωρο. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα τόσο πιο πολύ ενέργεια έχει. Άρα το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι για να έχουμε τυφώνες η θάλασσα είναι πιο ζεστή απ’ότι ήταν παλαιότερα. Δεν έχουμε καλές μετρήσεις να πάμε πίσω 30 με 40 χρόνια για να δούμε τη θερμοκρασία θάλασσα στο Ιόνιο και αυτό δεν μας βοηθά στο να κάνουμε καλές εκτιμήσεις. Δεν έχει αλλάξει κατά ένα ή δυο βαθμούς αλλά ακόμη και αυτή η μικρή αλλαγή που έχει γίνει βοηθά στο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαροι, τα φαινόμενα αυτά είναι συμβατά με τις προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής δηλαδή σαν επιστήμονες δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το φαινόμενο είναι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυτό θα το πούμε σε 20 χρόνια, αλλά αυτές τις επιπτώσεις περιμένουμε λόγο κλιματικής αλλαγής και στο μέλλον θα έχουμε πιο έντονα και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα και η περίοδος θα είναι προς το τέλος του καλοκαιριού».

Πάντως το φαινόμενο του Ιανού δεν γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παρόμοιο φαινόμενο είχε ξανασυμβεί το 1982, ενώ είχαμε και το 2017 και το 2016, αλλά και το 2018 με τον κυκλώνα Ξενοφών - οι Ιταλοί τον είχαν βαφτίασει Ζορμπά.

Ο καθηγητής μετεωρολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Πυθαρούλης μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί ότι τέτοιου είδους φαινόμενα εμφανίζονται στη Μεσόγειο δυο στον αριθμό κάθε τρία χρόνια.

«Τα μοντέλα που τρέχουν για το κλίμα και κάνουν εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν αναμένεται αύξηση στον αριθμό αυτών των φαινομένων αλλά ενδεχομένως στην έντασή τους. Τα φαινόμενα αυτά αντλούν την ενέργειά τους από τη θάλασσα όπως οι τροπικοί κυκλώνες με τους οποίους έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι της ίδιας έντασης. Ωστόσο δεν είναι μόνο η επιφάνεια της θάλασσας που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή αλλά και η ατμόσφαιρα. Και επομένως ναι μεν παίρνουν ενέργεια από τη θάλασσα αλλά ρόλο παίζει και η αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Από την κλιματική αλλαγή επηρεάζεται και η ανώτερη ατμόσφαιρα και το συμπέρασμα είναι ότι δεν αναμένουμε αύξηση στον αριθμό των φαινομένων, ενδεχομένως όμως να δούμε στην ένταση. Να έχουμε δηλαδή μεμονωμένα συστήματα πολύ ισχυρά. Και αυτές είναι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ