Πολυεθνικές αλλά και ελληνικές εισηγμένες προσανατολίζονται στην συμπρωτεύουσα για να δημιουργήσουν κέντρα καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της χώρας μας και θα την επανατοποθετήσουν στον επενδυτικό χάρτη.
Μαγνήτης για κέντρα έρευνας κι ανάπτυξης γίνεται το τελευταίο διάστημα η Bόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη με πλείστες εταιρείες να πραγματοποιούν επενδύσεις εκεί, αναβαθμίζοντας την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της καινοτομίας.
Τα πιο πρόσφατα δείγματα εταιρειών που αποφάσισαν να επενδύσουν στον νέο κόμβο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που δημιουργείται στη συμπρωτεύουσα είναι η Profile Software και η Pfiser. Ωστόσο και οι δύο ακολούθησαν το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, όπως Cisco, Deloitte, Team Viewer.
Στην περίπτωση του φαρμακευτικού κολοσσού να σημειωθεί ότι επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει στον κόσμο. Στόχος της Pfiser είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Όγκων Δεδομένων. Το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, και αρχικά θα στεγαστεί σε μεταβατικό χώρο, στον πολυχώρο «Phoenix Center». Με την δημιουργία του μάλιστα εκτιμάται ότι θα ανοίξουν περίπου 200 θέσεις εργασίας για επιστήμονες.
Από την άλλη και η ελληνική εισηγμένη εταιρεία Profile Software, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα, θα ιδρύσει μέσω θυγατρικής εταιρείας (Profile Technologies SA) ένα κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση υπολογίζεται να φτάσει σε βάθος τριετίας τα 5 εκατ. ευρώ. Στόχος του νέου κέντρου είναι να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών του χρηματοοικονομικού τομέα στη χώρα. Για το λόγο αυτό θα στραφεί σε όλες τις νέες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική εκμάθηση (ML), ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) blockchain, Augmented Reality (AR).
Εγκαίνια αναμένεται να κάνει σύντομα και το νέο Κέντρο Καινοτομίας της Cisco, συνολικής επένδυσης έως 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων μέσα στο οποίο φιλοδοξεί να ανθίσουν startups εταιρείες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα οι οποίες θα αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για απτά προβλήματα πολλών κλάδων της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι η Cisco διατηρεί ήδη 14 αντίστοιχα κέντρα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως Ρίο ντε Τζανέιρο,Σιγκαπούρη, Τόκιο, Βερολίνο, Βαρκελώνη, κ.α..
Σε λειτουργία από το 2018 βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα και το Κέντρο Ερευνών της Deloitte Ελλάδας. Το Alexander Competence Center, στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. και στόχος του είναι να λειτουργεί σαν «φυτώριο» καινούριων και ανερχόμενων στελεχών εκμεταλλευόμενο τους νέους που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια της περιοχής.
Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τον προαναφερθέντων εταιρειών για να αναπτύξουν τέτοιου είδους κέντρα στην συμπρωτεύουσα έπαιξε αφενός το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο της πόλης με την παρουσία σε αυτή πολλών σημαντικών πανεπιστημίων κι αφετέρου οι οικονομικές δυνατότητες της πόλης καθώς και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην περιοχή όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, η αξιοποίηση του λιμανιού και άλλα. Τα πολλά και σημαντικά πανεπιστήμια που εδράζονται στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών και εκτός συμπρωτεύουσας.
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους εγκαινιάστηκε στα Ιωάννινα το νέο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της γερμανικής, TeamViewer ακολουθώντας το παράδειγμα της εξίσου γερμανικής εταιρείας λογισμικού HR, Ρersonal & Informatik AG (P&I) η οποία λειτουργεί στην πόλη Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας από το 2017. Και οι δύο εταιρείες αναμένεται να απασχολούν μαζί μέσα στα επόμενα χρόνια περί τους 400 μηχανικούς πληροφορικής. Αφορμή για την ανακάλυψη της πόλης των Ιωαννίνων βέβαια αποτέλεσε ένας εκ των μετόχων των δύο εταιρειών, το fund Permira, βασικό στέλεχος του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα μας, γεγονός που επισφραγίζει το ότι οι οι μέχρι τώρα προσπάθειες είναι μεμονωμένες και όχι αποτέλεσμα κάποια στοχευμένης στρατηγικής.
Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις όμως που αναμένεται να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, στο να συνδέσουν δηλαδή τη χώρα μας με επιχειρηματικούς κολοσσούς από όλο τον κόσμο, συγκαταλέγεται σίγουρα το Κέντρο Καινοτομίας που σχεδιάζεται στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πρώτο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στη χώρα μας το οποίο δρομολογείται μετά και την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Στόχος του όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Ευθυμιάδης είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να συνδυάσει τον Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα δίνοντας τη δυνατότητα σε Πανεπιστήμια, εργαστήρια, επιχειρήσεις, start ups, spin off και άλλους φορείς να βρεθούν στον ίδιο χώρο με όλα τα σύγχρονα μέσα και να αλληλεπιδράσουν.
Άλλωστε η προσέλκυση πολυεθνικών κολοσσών και η δημιουργία κέντρων καινοτομίας αποτελεί έναν από τους αναπτυξιακούς στόχους της παρούσας κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Και παρότι αυτά που έχουν γίνει χαρακτηρίζονται λίγα από παράγοντες της αγοράς, αφού αφορούν κυρίως φορολογικά κίνητρα για δαπάνες σε έρευνα κι ανάπτυξη, μέλη της κυβέρνησης έχουν τονίσει ότι στο άμεσο μέλλον θα αρθούν οι αγκυλώσεις των προηγούμενων χρόνων - όπως η σύνδεση των πανεπιστημίων με τα ερευνητικά κέντρα - που αποτέλεσαν τροχοπέδη σε τέτοιου είδους επενδύσεις ενώ θα θεσπιστούν και πρόσθετα κίνητρα.
insidergr
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr