του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr iatrikanea
Τους τελευταίους μήνες συνεχώς ακούμε τους όρους Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό. Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει ΜΕΘ και όσοι μπαίνουν στην ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι;
Τελικά πόσες είναι οι ΜΕΘ στην χώρα μας και γιατί φοβόμαστε ότι με την έξαρση της πανδημίας μπορεί να μην μας φτάσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ.
Πλήθος είναι οι περιπτώσεις ασθενών που η παραμονή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κρίνεται επιβεβλημένη
Ενδείξεις εισαγωγής στη ΜΕΘ
Είναι συχνό το ερώτημα για τον κλινικό ιατρό αν ο βαρέως πάσχων ασθενής που φροντίζει χρήζει εντατικής παρακολούθησης και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ο ασθενής που είναι στην ΜΕΘ δεν είναι κατ'ανάγκη διασωληνωμένος. Διασωλήνωση χρειάζεται όταν δεν μπορεί ο ασθενής να αναπνεύσει με ευκολία.
Διασωλήνωση και μηχανικός αερισμός: η απόφαση για διασωλήνωση μερικές φορές δεν είναι εύκολη και χρειάζεται κλινική πείρα ώστε να αναγνωριστεί ο σωστός χρόνος έναρξης του μηχανικού αερισμού και η αιτία της αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Εύλογα όταν ένας ασθενής είναι διασωληνωμένος αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση του είναι βαριά
Ποιος ασθενής χρειάζεται μηχανική υποστήριξη αναπνοής και διασωλήνωση; Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
1. Αδυναμία προστασίας αεραγωγού και ενδεχόμενο εισρόφησης.
2. Αναπνευστική κόπωση.
3. Μη ελεγχόμενη αιμοδυναμική αστάθεια.
4. Σοβαρή μεταβολική οξέωση.
5. Έκπτωση επιπέδου συνείδησης με βαθμολογία κλίμακα Γλασκόβης ?8.
Στην ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν φροντίδας γιατί η ζωή τους βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο. H αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι συνήθως 2 προς 1 ή 1 προς 4 ανάλογα το είδος και την βαρύτητα των νοσημάτων που αντιμετωπίζονται
Και πάμε στο αρχικό ερώτημα. Χθες 31 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2065 νέα κρούσματα. Επίσης ανακοίνωσε ότι διασωληνωμένοι ήταν 135 ασθενείς με κοροναϊό. Σε ΜΕΘ ήταν περίπου 250 με κοροναϊό και νοσημευόμενοι ασθενείς με κοροναϊό ήταν 1200. Οι διασωληνωμένοι μία εβδομάδα πριν ήταν 80.
Ο φόβος είναι λοιπόν εύλογος ότι αν συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό το δεύτερο κύμα σε πολύ λίγο διάστημα δεν θα επαρκούν οι ΜΕΘ και όπως είπε και η καθηγήτρια Αθηνα Λινού θα πρέπει να εξάγουμε βαριά ασθενείς σε άλλα κράτη που έχουν άδεια κρεβάτια ΜΕΘ, κάτι που ξεκίνησε να κάνει το Βέλγιο προς την Γερμανία.
medlabgr