medlabnews.gr iatrikanea
Από τις 15 Οκτωβρίου γράφαμε ότι πάμε για καθολικό lockdown, βλέποντας και αναλύοντας όλα τα δεδομένα. Σήμερα λέμε ότι γιορτές θα κάνουμε με καραντίνα. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Άλλωστε το σύστημα υγείας της χώρας μας είναι ήδη στο κόκκινο, από τώρα.
Η λογική λέει ότι μετά από τις ουρές στα καταστήματα και στους δρόμους, τις διαδηλώσεις κατά του lockdown περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων σε 15 με 20 ημέρες, δηλαδή γύρω στις 25 Νοεμβρίου. Άλλωστε και οι μετρήσεις του ιικού φορτίου δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πολύ πιθανό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να φτάσουμε και τα 5000 κρούσματα όπως προέβλεπε το εργαστήριο του ΑΠΘ που αναλύει τα λύματα της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα το εργαστήριο του ΕΚΠΑ που αναλύει τα λύματα στην Ψυττάλεια. Για να βγούμε από την καραντίνα απαιτείται να έχουμε πέσει πιο κάτω από τα 1000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό για να γίνει προϋποθέτει ότι από τα τέλη Νοεμβρίου και για ένα διάστημα 15-με 20 ημέρες θα υπάρξει με επιπέδωση της αύξησης και στην συνέχεια θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Άρα γιορτές θα πρέπει να έχουμε ακόμα lockdown.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων θα παραταθούν, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν αρκούν για να μειωθεί αισθητά η διασπορά του φονικού ιού.
«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο Mega. «Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή το πότε θα αρθεί η καραντίνα, εξαρτάται από «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά». Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown.
«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα».
Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, ανέφερε πως πάνε καλά. «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες. Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης».
«Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη», ήταν τα λόγια του.
Τα δεδομένα για να βγούμε από το lockdownΟ Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να ελευθερωθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί.
«Πρέπει να ελαττωθούν τα κρούσματα και το R0 από το 1,5 που είναι τώρα να μειωθεί στο 0,5 και παρακάτω. Επίσης πρέπει να ελαττωθούν οι διασωληνωμένοι για να ελευθερωθούν τα κρεβάτια», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στο τι σημαίνει η μετάλλαξη του ιού και πώς προκλήθηκε η αύξηση:
«Ο ιός θέλει να μεταλλάσσεται για να μπορέσει να επιζήσει ο ίδιος. Ο ιός δεν θέλει να σκοτώνει γιατί πεθαίνει και ο ίδιος. Επιλέγει μεταλλαγές, που είναι λιγότερο παθογόνες αλλά περισσότερο μεταδοτικές. Αυτή είναι η θεωρία. Στην πράξη, έχουν αρχίσει να εντοπίζονται μεταλλάξεις τις τελευταίες λίγες μέρες. Υπήρχε μια δημοσίευμα από την Ισπανία για μετάλλαξη του ιού που επικρατεί εκεί, η οποία λένε ότι δεν επιδρά σε κανένα από τα δύο. Στη Δανία, είδαμε τα ζωάκια που μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωποι και θα σφαγιαστούν όλα εκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Και μια ανακοίνωση από το Χιούστον, ότι υπάρχει 3η μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτά όμως είναι αρκετά πρόωρα για να πούμε κάτι».
Γιατί έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος «λογικό», η Βόρεια Ελλάδα να πλήττεται περισσότερο: «Ο ιός δεν εξαλείφεται εντελώς. Άλλο να έχεις 1 εκατομμύριο κρούσματα και άλλο 1.000. Ακόμα και το 99% να ελαττωθεί, μένουν κάποιοι. Το καλοκαίρι δεν είχαμε μηδέν κρούσματα, είχαμε λίγα. Αυτά για διάφορους λόγους πολλαπλασιάστηκαν. Ο ιός δεν εξαφανίζεται, μένει λίγος, μεταδίδεται σε χαμηλό επίπεδο και ξαφνικά, με τις κατάλληλες συνθήκες ξαναφουντώνει».
Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανησυχώ. Πιστεύω ότι θα είναι αναστρέψιμη, τα μέτρα θα βοηθήσουν. Με ανησυχεί ότι δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση σε τρεις εβδομάδες. Αν έχουν μειωθεί τότε τα κρούσματα στα 1.500, θα ήμουν πολύ ευτυχής», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.
«Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε μεν, αλλά να εφαρμόσουμε κι άλλα μέτρα, προληπτικά, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Αν δεν επεκταθούν τα μέτρα και δεν επικεντρωθούν σε μονάδες υψηλού κινδύνου, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα κρούσματα», υπογράμμισε η κ. Λινού.Ερωτηθείσα για την άρση του lockdown, η καθηγήτρια τόνισε ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ζήτησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση την ελεύθερη συνταγογράφηση των τεστ:
«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ανεπαρκή. Τα στοιχεία που έχουμε είναι περιγραφή της κλινικής κατάστασης. Αν τα κρούσματα και η πανδημία είναι το παγόβουνο, εμείς βλέπουμε μόνο την κορυφή του. Υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα, είτε ασυμπτωματικοί είτε ολιγοσυμπτωματικοί. Δεν μας απασχολούν από κλινικής πλευράς, δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα. Θα κοπεί (από το Lockdown) η φόρα του ιού, αλλά θα παραμείνουν πολλά στην κοινότητα, που αν δεν τα παρακολουθήσουμε με ειδικές μελέτες, θα ξαναπέσουμε στο ίδιο πρόβλημα. Πρέπει αυτές τις εβδομάδες να περάσει νομοθεσία που θα κάνει ελεύθερη τη συνταγογράφηση του covid τεστ, ώστε να υπάρξουν περισσότερα. Να υπάρξουν επιδημιολογικές μελέτες περισσότερες. Να δοθεί κίνητρο σε ανθρώπους που έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν τον ιό, για να το δηλώνουν, είτε αν έχουν να χάσουν κάτι με τη δήλωση, μπορεί ένα μεροκάματο, ή την παραμονή τους στην Ελλάδα. Να υπάρχει παρακολούθηση όπου υπάρχει συνωστισμός, π.χ. φυλακές, στρατός, κέντρα υποδοχής προσφύγων, καταυλισμούς ρομά. Παντού να υπάρξει προσπάθεια για να προλάβουμε».
Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτραΟι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το ρεκόρ της Πέμπτης με 2.917 κρούσματα θα σπάσει εύκολα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πάνω από 3.000 ή και 4.000 μολύνσεις ημερησίως. Αυτό που φοβούνται περισσότερο, όμως, είναι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, που χθες ανήλθαν σε 29. Ακόμη μεγαλύτερος φόβος είναι επίσης το γεγονός ότι σχεδόν 150 διασωληνωμένοι είναι ηλικίας 45-54 ετών.
«Ένας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα. Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων μέτρων θα κρίνει και τη διάρκεια του lockdown, δηλαδή αν τα κρούσματα κινηθούν περί τις 3.000 την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πιθανό η καραντίνα να λήξει στο τέλος του μήνα όπως και έχει αναγγελθεί. Αντίθετα, και όσο τα κρούσματα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα 3.000, η καραντίνα θα πάρει παράταση και μετά τις 10 Δεκεμβρίου.
Τα σενάρια που οδηγούν σε παράταση του lockdown – Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτραΕνώ οι πολίτες από αύριο το πρωί θα πρέπει πάλι να συνηθίσουν να ζουν με τα νέα, αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συζήτηση για παράταση της καραντίνας έχει ήδη «φουντώσει».
«Όπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κύματα των τελευταίων ημερών» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown εάν δεν φθάσουμε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στα κρούσματα (300-400). Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι: «Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη, με ένα επίπεδο κρουσμάτων που δεν θα έθετε σε κίνδυνο το ΕΣΥ».
«Δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown, όμως οι 3 βδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε», τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κοροναϊός έγινε πιο μεταδοτικός. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1.000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.
Όπως σημείωσε, «αυτό το lockdown σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο». «Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Πρόσθεσε δε ότι το lockdown ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά από μόνο του δε φτάνει. «Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει κάποτε να τελειώσει, θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά και δεν ήταν. «Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτό που έπρεπε», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στον κοροναϊό, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι έχει μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000-500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».
Πολύ ανησυχητικά είναι και τα όσα είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ για την Αττική. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε: «Είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κοροναϊού στα λύματα της Αττικής». Μάλιστα είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο κοντά στο 1,5% και φαίνεται ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος. Στο ερώτημα που βρισκόμαστε σήμερα είπε ότι: «Έχει ανέβει από προχθές που ήταν 60.000 ενεργά κρούσματα αλλά από μέρα σε μέρα αλλάζει η τάση και η μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα».
Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το κύμα αν δεν γίνει lockdown και αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη φορά. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού εξήγησε είδαμε κορύφωση στις 28 με 29 Μαρτίου. Οι μετήσεις τότε γίνονταν ενώ ήμασταν ήδη σε καραντίνα και το θετικό τότε ήταν ότι η διασπορά απλώθηκε σε χρόνο και έτσι κάναμε την λεγόμενη επίπεδωση της καμπύλης. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι όσο αίρονταν τα μέτρα άρχισε να αυξάνεται το ιικό φορτίο και αυτό φάνηκε από τον Ιούλιο. Όμως, πρόσθεσε ότι στην Αττική δεν έγινε απότομα αυτό όπως στην Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς πόσο μπορεί να κρατήσει το lockdown ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ πιστεύω ότι το lockdown πρέπει να κρατήσει λίγο παραπάνω. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου. Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά».
Όπως ανέφερε την Πέμπτη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δούν να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.
Παράλληλα, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε μία εβδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η κ. Κοτανίδου εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία». Ερωτηθείσα για το λόγο που συνέβη αυτό η ίδια απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κοροναϊού λόγω του ότι δεν ακολουθηθήκαν αυστηρά τα μέτρα.
«Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες. Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι. Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες “πληρώνουμε” τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στο Mega.
Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ – 40-64 ετών 4 στους 10 διασωληνωμένουςΚρίσιμη και οριακή είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχονται από τη συνεχή ροή ασθενών λόγω κοροναϊού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Πέμπτη τα νοσοκομεία δέχθηκαν ένα ισχυρό κύμα νέων ασθενών Οι ημερήσιες εισαγωγές που αφορούσαν σε περιστατικά covid-19 ήταν 295, ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Από τους 295 ασθενείς που εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής και οι άλλοι στην περιφέρεια, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον 1.750 ασθενείς, 154 περισσότεροι από προχθές. Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, «αν συνεχίζαμε με αυτόν το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες».
Ωστόσο, στις ΜΕΘ δεν βρίσκονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι που έχουν αποδειχθεί τους προηγούμενους μήνες «εύκολος στόχος» για τον κοροναϊό, καθώς μπορεί να μολυνθούν όπως όλοι αλλά νοσούν πολύ πιο σοβαρά και χρειάζονται συνήθως νοσηλεία και ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 56% των διασωληνωμένων σήμερα ανήκει όντως στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω. Ωστόσο, 4 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων. Υπάρχει δε μικρό ποσοστό (1,6%) ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ακόμη και χαμηλότερης ηλικίας, ανήκουν στην ομάδα 18 έως 39 χρόνων.
πηγη: newpost.gr