medlabnews.gr iatrikanea
Φονικότερο από ποτέ είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, που προκαλεί καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες ή χιλιάδες κρούσματα. Τη δεύτερη μέρα του γενικού lockdown στη χώρα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 35. Το Σάββατο τους 34. Αριθμοί που προκαλούν σοκ αν συνδυαστούν με εκείνον των διασωληνωμένων ανθρώπων.
Στις εντατικές έφθασαν να νοσηλεύονται 228 άνθρωποι. Πριν μερικές εβδομάδες οι επιστήμονες έλεγαν πως μετά τους 100 ασθενείς στις ΜΕΘ τα πράγματα θα αρχίσουν να χειροτερεύουν πολύ. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός και το χάος ήρθε. Και η συνέχεια φαίνεται. Τέσσερις με πέντε άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, δεν επιστρέφουν σπίτι τους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται κάθε μέρα. Η προβολή στο άμεσο μέλλον δείχνει το μέγεθος των απωλειών που έρχεται.
Ειδικοί επιστήμονες και κυβέρνηση έλαβαν το ύστατο μέτρο της καραντίνας. Ομως ο ιός απειλεί και όσους δεν προσβλήθηκαν από τον ιό. Που είναι ασθενείς με άλλες νόσους αλλά δεν μπορούν να τύχουν περίθαλψης. Αποψιλώνονται κλινικές στα νοσοκομεία για να γίνουν COVID, δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους να χειρουρηθούν, να ιαθούν από παθήσεις της καρδιάς, από λοιμώξεις.
Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, ο αέρας γίνεται επικίνδυνος για όσους εργάζονται εκεί. Ο ιός είναι παντού. Και άνθρωποι, περισσότεροι από τότε που άρχισε η πανδημία, οδεύουν μόνοι στο τελευταίο ταξίδι.
Πόσο θα κρατήσει η καραντίναΗ πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναλύουν μοντέλα και μιλώντας στο MEGA εξηγούν τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια. Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.
«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».
Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωναϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.
Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας. «Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».
Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.
«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων». Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.
medlabgr