2020-12-21 01:51:05
Φωτογραφία για BBC: Τι γνωρίζουμε για την νέα μετάλλαξη του κοροναϊού; Τα 3 στοιχεία που προβληματίζουν

 medlabnews.gr iatrikanea

Η ταχεία εξάπλωση μετάλλαξης του κορoνaϊού προκάλεσε θέσπιση αυστηρότερων μέτρων στο Λονδίνο, σημαίνοντας παράλληλα συναγερμό στην Ευρώπη. 

Ποια είναι τα νέα στοιχεία που προβληματίζουν; 

Ήδη, η μετάλλαξη του κοροναϊού έχει εντοπιστεί σε Ολλανδία και Δανία, ενώ τελευταίο «θύμα» της είναι η Ιταλία. Στις ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί ανησυχία με αποτέλεσμα χώρες η μία μετά την άλλη να αναστέλλουν πτήσεις και δρομολόγια τρένων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη μετάλλαξη αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία και ονομάστηκε VUI-202012/01. Επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και ήδη υπάρχουν πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη. Τι διαφοροποιεί, λοιπόν, τη συγκεκριμένη μετάλλαξη από τις άλλες.

Γιατί αυτή η μετάλλαξη κορoναϊού προκαλεί ανησυχία;

Το BBC επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη κοροναϊού, υποστηρίζοντας ότι τρία στοιχεία χρειάζονται προσοχή.

Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού

Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κοροναϊού

Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Όλα αυτά ενώνονται και δημιουργούν μια υπόθεση για έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. «Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα», αναφέρει ο αρθρογράφος του BBC James Gallagher, προσθέτοντας ότι τα νέα στελέχη μπορούν να γίνουν πιο κοινά απλώς με το να βρίσκονται «στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή -όπως το Λονδίνο, που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο επίπεδο 2».

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται;

Σύμφωνα με το BBC, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο ήταν η νέα μετάλλαξη. Αυτό έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Erik Volz, από το Imperial College London, την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε… αλλά από αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι (μια προηγούμενη μετάλλαξη), αλλά είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε αυτό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας θέλοντας να υπεραμυνθεί της αυστηροποίησης των μέτρων τόνισε ότι «το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου», προσθέτοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος για να τον ανακτήσουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές… Είναι μια τεράστια πρόκληση μέχρι να χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες» είπε. Παράλληλα, υποστήριξε πως η απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του BBC James Gallagher, δεν υπάρχει «συγκεκριμένο» σχήμα για το πόσο πιο μολυσματική μπορεί να είναι η μετάλλαξη. Οι επιστήμονες, των οποίων το έργο δεν είναι ακόμη δημόσιο, του έχουν πει στον αριθμούς πολύ υψηλότερους και πολύ χαμηλότερους από το 70%.

Τι γνωρίζουμε για τις νέες μεταλλάξεις;

Υπήρξαν αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης - αυτό είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την «πόρτα» στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας. Αυτό είναι το σημείο όπου η ακίδα έρχεται σε πρώτη επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων του σώματός μας. Τυχόν αλλαγές που διευκολύνουν την είσοδο του ιού είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα.

Από που προέρχεται;

Η νέα εκδοχή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αντ 'αυτού, το σώμα τους έγινε έδαφος αναπαραγωγής για την μεταλλαγή του ιού.

Κάνει τη μόλυνση πιο θανατηφόρα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι την κάνει πιο θανατηφόρα, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται. Ωστόσο, η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Εάν η νέα μετάλλαξη σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται πιο γρήγορα, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη του κορoναϊού;

«Σχεδόν σίγουρα ναι, ή τουλάχιστον για την ώρα», γράφει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα εμβόλια αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στην υπάρχουσα ακίδα, γι 'αυτό και προκύπτει το ερώτημα. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. «Αλλά αν το αφήσουμε να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις, τότε αρχίστε να ανησυχείτε» δήλωσε ο καθηγητής Gupta.


medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ