2021-01-11 13:52:23
Πήραν φωτιά τα social media στις ΗΠΑ μόλις αποκαλύφθηκε πως η μελλοντική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πούλησε» στο γυναικείο κοινό μια ιστορία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ως δική της Η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατηγορείται πως οικειοποιήθηκε μια ιστορία που αφορούσε στη συμμετοχή της οικογένειάς της και της ίδιας - παρότι μωρό- στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, «κλέβοντάς» την από μια συνέντευξη του 1965 που είχε παραχωρήσει ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ!
Αυτό αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη που έδωσε η Κάμαλα Χάρις τον Οκτώβριο στο περιοδικό ELLE. Η συνέντευξή της ξεκινά με την ίδια να ισχυρίζεται ότι ενώ ήταν ακόμη πολύ μικρή, στο καροτσάκι, βρέθηκε με τους γονείς της και τον θείο της σε μια πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα στο Όκλαντ. Σύμφωνα με την Χάρις, κάποια στιγμή έπεσε από το καροτσάκι ενώ οι γονείς και ο θείος της, που δεν την είδαν να πέφτει, συνέχισαν να περπατούν καθώς «παγιδεύτηκαν στο κύμα της διαδήλωσης».
Μόλις οι γονείς και ο θείος της Κάμαλα συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν στο καροτσάκι της, αλλόφρονες έτρεξαν προς τα πίσω αναζητώντας την και ευτυχώς την βρήκαν, πολύ τρομαγμένη: «Η μητέρα μου διηγείται την ιστορία για το πώς κλαψούριζα», λέει η Χάρις επί λέξει στη συνέντευξη. «Και μου είπε κάτι σαν, “Μωρό μου, τί θέλεις; Τί χρειάζεσαι;» Κι εγώ την κοίταξα και είπα «Fweedom» (ελευθερία, που ως μωρό δεν μπορούσε να την προφέρει κανονικά ακόμα).
Ωστόσο, οι χρήστες του Twitter με κατάπληξη ανακάλυψαν ότι αυτή η …οικογενειακή ιστορία της Κάμαλα έχει ανατριχιαστικά εντυπωσιακή ομοιότητα με μια ιστορία που είχε αφηγηθεί ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Playboy πριν από περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει πέσει θύμα λογοκλοπής άπειρες φορές. Βροχή το τρολάρισμα της Καμάλα Χάρις στα social media. Tα social media τρόλαραν τις δηλώσεις της Καμάλα Χάρις.
Ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε μιλήσει στο Playboy για τις εμπειρίες του όταν ήταν μπροστάρης σε διαδηλώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα στο Νότο. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια φορά στο Μπέρμιγχαμ, όταν ένας λευκός αστυνομικός πλησίασε μια μικρούλα νέγρα, επτά ή οκτώ ετών, που περπατούσε σε μια διαδήλωση με τη μητέρα της», αναφέρει ο King. '"Εσύ τί θέλεις;" τη ρώτησε άγρια ο αστυνομικός και το κοριτσάκι τον κοίταξε κατ΄ευθείαν στα μάτια και του απάντησε: “Fee-dom.” Δεν μπορούσε να το προφέρει, αλλά ήξερε. Ήταν τόσο όμορφο! Πολλές φορές, όταν βρίσκομαι σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, η θύμηση αυτού του μικρού κοριτσιού μου έρχεται στο μυαλό και μου δίνει θάρρος και δύναμη».
Η «κλοπή», όπως φαίνεται, της ιστορίας είχε σαν αποτέλεσμα οι χρήστες του Twitter να εμφανίσουν την Κάμαλα Χάρις με memes, παρουσιάζοντάς την ως την φιγούρα του σκληροτράχηλου Σκωτσέζου πολεμιστή Γουίλιαμ Γουάλας, που υποδύθηκε ο Μελ Γκίμπσον στην ταινία Braveheart. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του απερχόμενου Προέδρου, έγραψε στο Twitter: «Κανείς δεν είναι σοκαρισμένος και κανένας στο MSM (mainstream media) δεν πρόκειται να το προβάλλει».
Η γονείς της Καμάλα Χάρις. Η Καμάλα Χάρις μαζί με την αδερφή της και την μητέρα τους.
Ένας άλλος χρήστης τουίταρε: «Εάν η Κάμαλα είναι πρόθυμη να πει ψέματα και να κλέψει μια ιστορία ζωής από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ... (αναρωτιέμαι) για ποιο πράγμα δεν θα πει ψέματα;», ενώ viral έγινε μια φωτογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που κρατά το χέρι του στο μέτωπό του σαν να δείχνει την αντίδρασή του στην ιστορία της Χάρις. Ένας από τους πιο δημοφιλείς συντηρητικούς παρουσιαστές talk shows και πρώην αστυνομικός στη Νέα Υόρκη, ο Τζον Καρντίγιο την ειρωνεύτηκε τουιτάροντας ένα γνωστό ρητό του Ρόναλντ Ρέιγκαν «Freedom is never more than one generation away from extinction» (Η εξάλειψη της ελευθερίας δεν είναι ποτέ περισσότερο από μια γενιά μακριά) όπου αντικατέστησε τη λέξη «Freedom» με τη λέξη που χρησιμοποίησε η Κάμαλα Χάρις στη συνέντευξή της «Fweedom» και βάζοντας το όνομά της από κάτω.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος επέλεξε την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό του, έχει επίσης κατηγορηθεί για λογοκλοπή. Όταν ο νεαρός τότε γερουσιαστής Μπάιντεν διεκδίκησε για πρώτη φορά το χρίσμα για του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία το 1987, έδωσε μια ομιλία που έμοιαζε με εκείνη που είχε δώσει την ίδια χρονιά ο επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Νιλ Κίνοκ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άιοβα, ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στον Κίνοκ, παρόλο που παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι χρησιμοποίησε τις παρατηρήσεις του ως πηγή για την ομιλία του. Το σκάνδαλο ήταν τόσο μεγάλο που οδήγησε τον Μπάιντεν σε απόσυρση από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρήματος και μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από τον Αμερικανικό Τύπο ως «Το σκάνδαλο που παραλίγο να τελειώσει την πολιτική του καριέρα». Τη δημοκρατική υποψηφιότητα κέρδισε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης, ο οποίος έχασε εν συνεχεία την Προεδρία από τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο.
Τους τελευταίους μήνες, η Χάρις μίλησε για τη σημασία του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στη ζωή της οικογένειάς της. Είπε ότι οι γονείς της, Ντόναλντ Χάρις και Σιμάλα Γκοπαλάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε μια πορεία τη δεκαετία του 1960. Ο Ντόναλντ είχε μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τζαμάικα και η Γκοπαλάν είχε έρθει από την Ινδία. Και οι δύο ήταν ακαδημαϊκοί, που πήραν τα πτυχία τους από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. «Οι γονείς μου έλαβαν μέρος στις πορείες και τις διαδηλώσει με το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960», έγραψε η Χάρις στον λογαριασμό της στο Instagram τον Ιούνιο. «Χάρη σε εκείνους και σε όλον τον κόσμο που κατέβηκε επίσης στους δρόμους για να αγωνισθούν για δικαιοσύνη βρίσκομαι εκεί που βρίσκομαι. Άνοιξαν το δρόμο για μένα, καθώς είμαι η δεύτερη μόλις μαύρη γυναίκα που εξελέγη ποτέ στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η Χάρις θα ορκιστεί αντιπρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου αφού ο Μπάιντεν ορκισθεί επίσημα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια θα είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που θα υπηρετήσει στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα. Η θητεία της ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, σύσσωμα τα mainstream media τη στηρίζουν και όλοι, εχθροί και φίλοι, προεξοφλούν πως πολύ σύντομα θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μένει μόνο να αποδειχθεί ποια από τις δύο παρακάτω φράσεις θα αποτελέσει πηγή έμπνευση για εκείνη κατά τη θητεία της: Η φράση «Είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ό, τι είναι σωστό» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή το απόφθεγμα «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλά μια ωραία ιστορία», που είναι ο Νο1 κανόνας του πολιτικού νιχιλισμού και αριβισμού; anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ελασσόνα: Αγνόησαν την απαγόρευση και πήγαν για κυνήγι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ